Ze miauwt misschien om voer of water, om je te begroeten als je thuiskomt of om je een heerlijke buikmassage af te troggelen (daar gaan ze voor op hun rug liggen). Katten hebben een andere miauw afhankelijk van de situatie, zoals ' Ik wil mijn eigen plekje op de bank' - iets wat ze allemaal lijken te willen.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Katten communiceren normaal gesproken via geur, beweging en oogcontact. Door te miauwen wil een kat dus jouw aandacht. Het komt vrijwel altijd neer op een vraag: voed me, aai me, vermaak me. Een kat hanteert dezelfde 'miauw' voor zowel eten als spelen.
De redenen van het miauwen
Naast aandacht trekken, verveling en angst om alleen te zijn kunnen er ook medische oorzaken zijn, zoals dementie en ziektes die er voor zorgen dat de kat zich niet goed voelt.
Natuurlijk hebben katten gevoelens en kunnen ze ook zeker verdriet voelen. Dit uiten ze echter niet zoals wij dat doen. In plaats daarvan zal een treurige kat het vooral door gekweld gemiauw duidelijk maken. Huilen kunnen katten echter niet.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Laat je kat in een aparte kamer.
Het is het beste om je kat buiten de slaapkamer te houden 's nachts en in het algemeen in te stellen dat jouw slaapruimte niet voor katten bestemd is. Laat de deur ook overdag gesloten. Katten zijn territoriaal.
Dit zijn mogelijke signalen van eenzaamheid: lusteloosheid en weinig bewegen. veel wassen, likken, krabben of zichzelf verwonden. wegkruipen in stille hoekjes.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Bij mensen is het omgekeerd: als wij iemand vertrouwen, zullen we die persoon recht in de ogen kijken. Doe dit niet bij uw kat. Aankijken betekent: ik vertrouw jou niet! Gesloten ogen staan juist voor veiligheid en vertrouwen.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Aandacht vragen
Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen. Een kat die op je toetsenbord gaat zitten halen we weg, geven we misschien wel even een aai of we praten tegen de kat.
De miauw is natuurlijk niet het enige geluid dat je kat maakt. Een lagere en langere toon betekent dat je kat ongeduldig is of haast heeft. Als hij of zij dit langer doet in combinatie met vreemd verdrag, kun je dit beter even laten nakijken bij de dierenarts.
Bij mensen spreken we van dementie of seniliteit, bij honden en katten wordt de term CDS (Cognitief Disfunctie Syndroom) gebruikt. Deze aandoening vertoont veel overeenkomsten met de ziekte van Alzheimer bij de mens.
Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat katten complexe emoties zoals jaloezie, schuldgevoel of schaamte kunnen ervaren. Voor dit type emoties is namelijk zelfbewustzijn en inlevingsvermogen nodig.
Ze houden van gezelschap en voelen zich graag geliefd. Of je kat nou een echte schootkat is of liever naast je zit op de bank, aandacht vindt hij fijn. Als katten niet genoeg aandacht krijgen, kunnen ze hun ongenoegen uiten door bijvoorbeeld aan de bank te krabben of ergens te gaan plassen.
Maar de kat heeft ook een vaste slaapplaats nodig, die aan een aantal voorwaarden moet voldoen: Rust: de slaapplaats voor katten moet in het appartement een beetje verwijderd zijn van waar je loopt en niet in erg drukke kamers.
Het gehoor en het richtinghoren van katten is veel beter dan bij mensen. Waar de bovenste hoorgrens voor volwassen dieren bij ongeveer 50.000 hertz ligt, kunnen jonge katten zelfs nog tonen tot horen 100.000 Hz. Wij mensen hebben al geluk als we een geluid van 20.000 Hz kunnen horen. Bij ouderen neemt dit snel af.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel.
Onderzoek tot op heden laat zien dat katten kunnen leren, dat doen ze op verschillende manieren maar voornamelijk via conditionering; het leggen van associaties en verbanden. Ze snappen ook dat iets dat uit het zicht is nog steeds bestaat (objectpermanentie, een belangrijke cognitieve mijlpaal voor kinderen).
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw. Wilde katten miauwen zelfs bijna nooit.
Sommige katten volgen hun baasje overal naartoe. En dat is ook niet zo vreemd. Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.