“Wat wil ik” hangt samen met: wat kan ik en wat vind ik leuk? Je talenten kennen is een belangrijke in het beantwoorden van de vraag “ Wat wil ik?”. Je bent in je werk en privé altijd hetzelfde in wat je doet en kunt en dus wat je leuk vindt blijft hetzelfde. Hoe kom je daar dan achter?
Ontdek jouw dromen en verlangens
Stel jezelf de vraag wat jou ten diepste blij maakt en vervult. Neem een blad papier en schrijf alles op wat in je opkomt. Beschrijf hoe jouw ideale leven eruit zou zien als je jezelf zou laten leiden door waar jij naar verlangt. Houd jezelf niet in.
In je persoonlijke profiel beschrijf je wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Dit doe je door stil te staan bij je karaktereigenschappen, drijfveren en waarden (wie ben ik?), je talenten, competenties en vaardigheden (wat kan ik?) en je interesses, passies en loopbaanwensen (wat wil ik?).
Blijf positief. Vervelende dingen overkomen iedereen, het verschil maak je in de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van te klagen denken gelukkige mensen aan de dingen waar ze wel blij mee zijn. Deze optimisten denken na over de best mogelijke oplossing voor het probleem en laten het vervolgens snel achter zich.
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Je identiteit vormt zich door niet alleen hoe je bedraad bent, maar ook ervaringen in het verleden, de boodschappen van je ouders en belangrijke anderen. Wie je bent is ook 'je bewustzijn van jouw doen, denken en voelen'. Door je hiervan bewust te zijn, kan je bewuste keuzes maken.
Persoonlijke doelstellingen zijn doelstellingen die je voor jezelf stelt. Dit doe je om jezelf verder te ontwikkelen, om de dingen te doen die je graag wilt doen of om te bereiken wat je wilt bereiken. Je kunt persoonlijke doelstellingen stellen op je werk, maar ook privé, en natuurlijk ook voor beide.
Ambitie houdt simpelweg in dat je hogerop wilt komen of streeft naar een betere situatie. Goede voorbeelden hiervan zijn: het streven naar een betere baan, streven naar fijnere leefomstandigheden of werken aan je gezondheid. In alle gevallen ben jij bezig met het verbeteren van jouw situatie.
De reden dat je nog niet hebt wat je wilt, is dat je iets fundamenteels mist: de kennis, vaardigheden of inzichten die nodig zijn om je doelen te bereiken. Als je meer wilt ervaren, moet je groeien als persoon. Er is geen andere weg. Persoonlijke ontwikkeling is dus de sleutel.
De eerste reden is samen te vatten in één woord: Angst. Misschien schrik je van het woord 'angst', maar angst is menselijk – iedereen heeft er wel last van. Angst voor verlies, angst voor mislukking, angst voor een negatieve uitkomst. Dat is de reden waarom we niet doen wat we wèl willen.
Een andere veroorzaker van het gevoel niet jezelf te zijn, is het maken van beslissingen die niet in lijn liggen met je waarden en gewoonten. Misschien werk je te hard, of drink je meer dan gebruikelijk. Of ben je begonnen met tijd door te brengen met mensen, waar je je misschien niet zo thuis voelt.
We laten zoveel negatieve gedachten toe, waardoor we ons automatisch down gaan voelen. Probeer eens wat liever voor jezelf te zijn. Je mag best wat vaker in de spiegel kijken en zeggen dat je mooi bent. Wees tevreden over je prestaties, het heten niet voor niets prestaties.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Door jezelf dus de vraag te stellen, wie je bent, ben je persoonlijk aan het groeien en daarmee ben je bereid oude pijn of overtuigingen los te laten. Door dit los te laten, kun je dichter bij jouw innerlijke kern komen. Je kunt daarmee tot de essentie van jezelf komen.
Als het leven te zwaar is, kan het enorm helpen je gedachten uit te spreken. Vind iemand in je omgeving die je vertrouwt en waar je je veilig bij voelt. Praten over je zelfmoordgedachten helpt. Je hoeft het niet allemaal alleen op te lossen.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Voel je je ongelukkig en blijft dit gevoel aanhouden, ga dan naar de huisarts. De dokter krijgt vaker mensen op het spreekuur die zeggen: “Ik voel me ongelukkig.” Op basis van jouw verhaal kan hij een diagnose stellen. Misschien heb je een burnout of ben je depressief.