De versieringen of teksten (randschriften) die nog steeds op de rand van munten voorkomen waren een middel om het snoeien van munten te voorkomen. Bij deze praktijk werd een beetje goud of zilver van de munt afgevijld of geknipt, waarna de munt, die nu dus minder woog, gewoon weer in omloop werd gebracht.
Een wereldrecord in muntenland, op 8 juni 2021 is de duurste munt ooit geveild! Een Amerikaanse Double Eagle uit 1933 bracht maar liefst 18,8 miljoen dollar op, omgerekend 15,5 miljoen euro.
In India werden de eerste munten onafhankelijk van andere culturen vervaardigd rond het jaar 500 v. Chr. Het waren onregelmatige plakjes zilver met kleine stempeltjes die planten, dieren en andere figuren voorstellen. Deze Indiase uitvinding bleef in zwang tot ongeveer 100 v.
Bij Nederlandse provinciale en Romeinse munten is het dus beter om ze even op te frissen met een in ammoniak gedrenkt watje, waarna zij gespoeld en gedroogd worden.
De basismunt was de stuiver. Daarnaast waren de meest gebruikte munten: gouden dukaat (5 gulden, 5 stuivers), goudgulden (28 stuivers), daalder (daler = 30 stuivers), Carolus gulden (20 stuivers), stuiver, oord (kwart stuiver), duit en plak (een achtste stuiver), grootken (halve plak).
2500 v.
De eerste vermelding van geld komt uit Mesopotamië, het tegenwoordige Irak. Volgens oude kleitabletten met spijkerschrift was puur zilver het eerste gestandaardiseerde betaalmiddel. De kostbare staven werden in stukken gehakt en gewogen bij een handelstransactie. Het zilver werd gebruikt om praktische redenen.
De oorsprong van geld kwam uit de behoefte voort om een universeel ruilmiddel te kunnen gebruiken. Sindsdien is geld niet meer weg te denken uit onze maatschappij en vervult geld een belangrijke rol in de samenleving. In de oudheid was er nog geen geld en men deed zaken op basis van ruilhandel.
De muntjes van 1, 2 en 5 cent zijn roodkleurig, gemaakt van staal met een laagje koper. De 10, 20 en 50 cent muntjes zijn gemaakt van koper, aluminium, zink en tin en zijn geelkleurig. En de 1 en 2 euro munten tot slot zijn een combinatie van laagjes nikkel, koper en messing.
De muntjes zijn gemaakt van koper. Wanneer koper met zuurstof (lucht) in aanraking komt ontstaat er een blauw/groen laagje op de koper. Dit proces gaat heel langzaam. Maar wanneer je er azijn aan toevoegt gaat het proces opeens een stuk sneller!
Ook munten die een zwarte aanslag vertonen, kun je een nacht lang in een badje van cola laten liggen.
In de westerse wereld werden de eerste munten vervaardigd in het midden van de zevende eeuw v. Chr., in Lydië (Klein-Azië). Het waren druppels elektrum, een natuurlijke legering van goud en zilver, met een afbeelding aan de ene kant en een betekenisloze stempel aan de andere.
Om als geld gebruikt te kunnen worden heeft edelmetaal dus de juiste eigenschappen: Het is kostbaar en duurzaam. Omdat munten gemaakt werden van edelmetaal hadden ze een bepaalde waarde in goud of zilver. We noemen dat intrinsieke waarde: het is een muntje, maar het is ook nog steeds een stukje goud of zilver.
Een muntje van 1 cent uit Monaco, uit 2001 of 2002, is om en bij de 100 euro waard. Hetzelfde geldt voor een muntje van 2 cent uit het Vaticaan uit 2002 of 2003. Nog een zeldzaam rostje is dat van 1 cent dat Finland in 2001 uitgaf. Dat is 10 euro waard.
De Zimbabwaanse dollar had de laagste waarde per eenheid ten opzichte van de euro of Amerikaanse dollar als stabiel ijkpunt. Sinds de invoering van de Zimbabwaanse dollar in 1980 is de munteenheid onderhevig geweest aan een inflatie van meer dan 6500%.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn. Dus voordat je die kleintjes in je portemonnee voor lief neemt, kun je ze beter nog eens een keer goed bekijken.
De oxide kan door een zuur-basereactie worden opgelost met een zure vloeistof, zoals citroensap. Daarbij reageren de stoffen koperoxide (CuO) en citroenzuur (C6H8O7) met elkaar. Als de oxide is opgelost, ziet de munt er weer glimmend en koperkleurig uit. Je kunt het proefje ook met azijn of cola doen.
Giet net genoeg Coca-Cola in de schaal om de munten mee te bedekken. Je hebt maar een dun laagje nodig, dus pak een rietje en drink de rest van de cola op! Laat de munten ongeveer vier tot vijf uur in de cola liggen. Voor het beste resultaat zou je halverwege het proces de munten kunnen omdraaien.
Zet de zilveren munten 30 minuten in water met een paar druppels ammoniak om de munten vetvrij en schoon te krijgen. Begin met een paar druppels ammoniak want de schade kan je achteraf niet meer herstellen! Na het weken kunnen de munten worden afgeborsteld, afgespoeld en gedroogd worden.
Een tien-eurobiljet weegt 0,72 gram, de uitvoering van twintig euro is met 0,80 gram iets zwaarder. Dit betekent dat je met alleen twintigjes bijna 17 kilogram moet sjouwen (21 duizend x 0,80 gram = 16.800 gram). Met tientjes is het met ruim 30 kilogram (42 duizend x 0,70 gram = 30.240 gram) wel wat zwaarder.
Hoeveel geld is er nu in de wereld? Er is in totaal 1,03 biljard op de wereld. Uitgeschreven is dit 1.031.681.160.000.000. Bij dit bedrag is alles inbegrepen: ook contant geld, geld op spaarrekeningen, investeringen, cryptovaluta en meer.
Gaat contant geld binnenkort verdwijnen? Nee. Contant geld blijft voorlopig het standaard betaalmiddel. Contant geld vertegenwoordigt waarde, kan betrouwbaar op echtheid worden gecontroleerd en van vervalsingen worden onderscheiden en er is geen tussenkomst van derden nodig om betalingen te verwerken.
Nu consumenten en ondernemers samen het digitale betalingsverkeer hebben omarmd, lijkt het verdwijnen van contant geld slechts een kwestie van tijd. Volgens een onderzoek van onlinebank Knab verwacht 57 procent van de Nederlanders dat je tegen 2030 bijna nergens meer contant kunt betalen.