De eerste komt na een paar maanden tot een jaar, de tweede na een paar jaar, de derde na een jaar of zeven. Let wel: dit is heel globaal! Dip één komt voor jou misschien na drie maanden, voor een ander na een jaar.
De winter komt eraan! Voor veel koppels betekent dat het einde van zwoele avonden en fladderende vlinders. Er is zelfs één dag in het jaar wanneer de meeste koppels hun relatie verbreken. De dag dat de meeste stellen de knoop doorhakken valt in de winter.
Sleur in een relatie komt vaak voort uit het gebrek aan tijd. Onze levens zijn zo druk door banen, kinderen en een sociaal leven dat je vaak vergeet tijd te maken voor elkaar. Wanneer je in een relatiedip zit is het juist belangrijk te investeren in elkaar. Neem een dagje vrij van je werk en plan een leuke dag weg.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Als je een gelukkige relatie hebt, wil je tijd doorbrengen met je partner. Je bent enthousiast voor date-avonden en je kan niet wachten om in de armen van je lover te kruipen. Maar als dat gevoel veel minder wordt en je alleen maar zin hebt om met je andere af te spreken, kan dat einde relatie betekenen.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
Wat betekent het als de seks in een relatie afneemt of stopt? “Hoewel het in sommige gevallen zeker iets kan zeggen over de relatie, is het niet erg als een koppel weinig of geen seks heeft. Als het voor jou en je partner geen probleem is, dan is het ook écht geen probleem.
Helaas – dat verliefde gevoel van het begin komt niet zomaar terug. Die overgeslagen vonk blijft zo'n zes maanden tot één jaar hangen – daarna verdwijnen de 'geluksstofjes' uit ons lichaam en gaat het verliefde gevoel over in houden van. Probeer daarom niet om datzelfde gevoel terug te krijgen.
Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen: Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen…
Een beetje bindingsangst of verlatingsangst is normaal. Soms heb je ook een goede reden om je (nog) niet te willen binden. Bindingsangst kan problematisch worden als je in een relatie niets wil delen door schik om te veel van je eigen territorium af te staan te geven of te veel van jezelf te tonen.
Maar waar is dat dan goed voor, elke dag seks? Omdat seks je hormonen op hol brengt, waardoor je je achteraf nauwer verbonden voelt met je partner. Dat is heel belangrijk bij koppels die van elkaar aan het vervreemden zijn, want dat dichte en intieme gevoel is het begin van een genezingsproces.
Niet zo vaak
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Wat kun je nog meer doen? Niemand kan voor jullie de keuze maken om wel of niet uit elkaar te gaan. En welk effect het op jullie kinderen zal hebben, vertelt ook niemand jullie. Uit cijfers blijkt dat het met ongeveer tweederde van de scheidingskinderen na verloop van tijd weer goed gaat.
Een fijne snelheid die Meyers hanteert is om elkaar tijdens een beginnende relatie in de eerste maand zo'n één keer per week te zien. Als dat goed gaat, kun je geleidelijk aan opbouwen naar twee of drie keer per week. Het is belangrijk dat jullie je niet gehaast of opgejaagd voelen in het begin van de relatie.
Als één van beiden niet meer wil, dan is er eigenlijk al geen sprake meer van een relatie. In ieder geval niet op emotioneel niveau. Als je allebei de wil hebt om er nog iets van te maken, dan kun je zeker vechten voor je relatie.
2. Er is geen motivatie meer om aan de relatie te werken. Nog even voortbordurend op bovenstaande punt: je kunt het gesprek met je partner wel aangaan en hij of zij kan verbetering beloven, maar wat als dat niet gebeurt? Volgens psycholoog Mariel Mangold is dat een teken dat de relatie mogelijk geen toekomst heeft.
Als een man écht verliefd op je is betekent dat vaak dat hij jou ook vertrouwt en zich dus kwetsbaar bij jou durft op te stellen. Mocht hij jou dus persoonlijke verhalen vertellen (die niemand anders weet) en is hij vaak open en eerlijk over zijn gevoelens bij jou, dan is de kans groot dat hij verliefd op je is.
Wetenschappelijk onderzoek is er nooit naar gedaan, maar volgens relatietherapeuten zou ongeveer de helft van de koppels die een pauze inlassen wel degelijk terug bij elkaar komen. Dat een pauze niet altijd het einde van jullie relatie hoeft te betekenen, staat dus vast.
Afgezien van de eerste tijd van verliefdheid, gaat het daarna nooit meer helemaal vanzelf. Je moet er aan werken, er tijd en aandacht aan geven. Alles wat aandacht krijgt wordt groter en daarmee zullen je gevoelens ook weer terugkomen.
Is er nog gevoel? is niet alleen een interessant boek voor partners met relatieproblemen. Ook wanneer je gewoonweg iets meer over relaties of jouw rol als partner zou willen weten is het nuttig. Daarnaast is het ook een informatief boek voor hulpverleners die te maken krijgen met relatieproblemen.
Een antwoord op de vraag 'hoe lang is te lang? ' is verschillend per persoon. Vaak wordt het antwoord helder in een relatie, waarvan een van de twee mensen laat blijken behoeften te hebben aan een potje seks.
Immunoglobuline A is een ander woord voor een antilichaam dat je immuunsysteem verbetert. Seks is dus goed voor je weerstand. Het antwoord op de vraag 'hoe vaak is gezond? ', is dus ongeveer een à twee keer in de week.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks. Maar ja, ook dat is zelfreportage.