Met een gewicht van 35 kilogram is deze kamado barbecue gemakkelijk te verplaatsen en mee te nemen. Dit is mede dankzij de standaard meegeleverde EGG Carrier die je als onderstel gebruikt.
Het gewicht van een kamado BBQ is verschillend per model. De kleinste uitvoeringen wegen zo'n 15 kg en de grootste uitvoeringen ongeveer 100 kg.
De Egg weegt 73 kg en is verkrijgbaar met onderstel, zijplankjes en hoes. Hij is ook verkrijgbaar als losse Egg.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
Je Kamado kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan. Het unieke keramiek kan heel goed tegen allerlei weersomstandigheden.
Het 2022 model is op een aantal punten verbeterd. De gietijzeren topschijf is bijvoorbeeld aangepast en sluit daardoor nóg beter af. Daarnaast heeft het 2022 model een vernieuwde thermometer. De verhoogde houtskoolmand maakt het mogelijk om meer houtskool in één keer aan te steken.
Het nieuwste 2022 model!
Nooit meer gebrek aan ruimte met de Bastard Large. Deze serieuze kamado heeft een diameter van 57 cm en een grillrooster van 49 cm. Een flinke jongen dus. Met gemak kook je hierop tot 8 personen.
De Big Green Egg XXL/ 2XL is het grootste lid van de Big Green Egg-familie en de grootste kamado die op de markt verkrijgbaar is. Alles aan dit model is indrukwekkend: het gewicht (170 kilo), de omvang, de hoogte (1 meter zonder EGG Nest) en het kookoppervlak (ruim 0,4 m2). De 2XL is in alles een echte eyecatcher.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
De grote merken geven een levenslange garantie op het keramiek. Maar de kwaliteit van de andere onderdelen zoals de spanbanden, scharnieren en vuurschaal zijn minstens zo belangrijk. Alles bij elkaar maakt een goede kamado. Op het keramiek moet minimaal 20 jaar garantie zitten.
The Bastard Premium houtskool is een houtskool van hoge kwaliteit, speciaal voor de Kamado barbecue. Gegarandeerd een langere brandduur van 50% ten opzichte van normale houtskool soorten.
Volgens de Grill Guru heren (HarlemBBQ) produceert Grill Guru top kwaliteit barbecues die zijn ontworpen en gebouwd om alle seizoenen te genieten. Door de uitstekende isolerende eigenschappen van de keramische Guru's is het goed op temperatuur houden van je kamado een Fluitje van een cent.
Plaats je kamado bij voorkeur binnen en/of op een beschutte plek waar hij niet kan omwaaien. Kan je Grill Guru niet naar binnen in een schuur, bescherm hem dan met een regenhoes.
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.