Zo heeft een baby tot 1 maand oud ongeveer 150 ml moedermelk per kilogram lichaamsgewicht nodig en een baby tot 2 maanden oud 140 ml melk per kilogram. Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml.
Borstvoeding helpt je op precies de juiste plekken af te vallen. Pas op, dat hoeft niet te veel te zijn! Vrouwen die de borst geven, hebben 2 tot 5 kilo extra nodig (vergeleken met hun gewicht voor de zwangerschap) om hun lichaam gezond te houden.
Borstvoeding geven kost bakken met energie. Toch willen heel veel moeders zo snel mogelijk hun gewone leven weer oppakken. Ze gaan gebukt onder slaaptekort en geven zich daar moeilijk aan over. Als jij al geen energie hebt, dan kan je lichaam het ook niet gebruiken voor borstvoeding.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kort na de bevalling kunnen vrouwen tot 600 mL per dag produceren. Later produceren vrouwen gemiddeld 800 tot 1100 mL melk per dag. Op het hoogtepunt van de lactatieperiode kan er tot 1,5 liter geproduceerd worden en bij tweelingen soms nog meer. Er is zelfs melkproductie tot wel 5L aangetoond.
Als kolven een gewoonte wordt, kost het u waarschijnlijk minder moeite. Als u een keer in tijdnood komt, kunt u aanhouden dat na ongeveer 1 uur de borsten voldoende melk hebben aangemaakt om weer te kunnen kolven. Zo kunt u een kolfbeurt “inhalen”.
Hoe leger de borst, hoe vetter de melk is. Dat komt omdat de vetdeeltjes aan de cellen blijven plakken als de cel volzit met melk en de melkstroom stopt. Als de cel leger raakt, gaan de vetcellen zich meer mengen door de melk en wordt de melk vetter.
Hoe vaak je op een dag kolft, hangt ervan af hoe vaak je baby nog bij je drinkt. Je kolft namelijk net zo vaak als dat je kindje bij je zou drinken wanneer jullie wel samen zijn. Bij veel vrouwen komt dit neer op drie keer per dag kolven, gedurende een volle werkdag.
Dubbelzijdig kolven duurt gemiddeld 10 tot 15 minuten. Langer kolven om meer melk te krijgen heeft geen zin. Het kan zelfs de borst en tepels beschadigen. Zodra er geen melk meer komt moet je stoppen.
Kolf aan dezelfde frequentie als de voedingen van je baby met een minimum van 8 keer per 24 uur. Dag en nacht kolven kan, naast het pendelen naar je baby in het ziekenhuis, best pittig zijn. Durf hulp te vragen bij de huishoudelijke taken, zodat je zelf ook af en toe kan ontspannen.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
Afvallen door borstvoeding
Raak je je zwangerschapskilo's echt sneller kwijt als je borstvoeding geeft? Dat kan, maar het ligt helemaal aan je BMI, zegt lactatiekundige Myrte van Lonkhuijsen. 'Vrouwen met een laag BMI vallen inderdaad snel af door het geven van borstvoeding.
Men schat dat één cupmaat ongeveer 100 à 300 gram weegt. Gewicht kan sterk verschillen naargelang de borst voornamelijk uit vet- dan wel klierweefsel bestaat.
Een baby moet 20 (7 of 10, of 15) minuten aan elke borst gevoed worden. Niet waar! Belangrijk is dat we het verschil maken tussen 'aan de borst liggen' en 'uit de borst drinken'. Enkele voorbeelden: Een baby die 15 Ã 20 minuten aan een kant effectief drinkt, wil de tweede kant misschien helemaal niet meer.
Wel geeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als algemeen advies dat moeders hun baby het beste de eerste zes maanden uitsluitend borstvoeding kunnen geven en daarna gecombineerd met bijvoeding in elk geval tot het kind twee jaar is.
De hoeveelheid melk per kilogram lichaamsgewicht daalt geleidelijk naarmate de baby ouder wordt. Een jonge baby tot één maand oud heeft ongeveer 150 ml melk per kilo lichaamsgewicht nodig. In de tweede maand wordt uitgegaan van 140 ml, de derde maand 130 ml, de vierde maand 120 ml en de vijfde maand 110 ml.
Kolven met de hand
Eigenlijk is dit best voor de hand liggend en het is simpeler dan het misschien lijkt. Zorg dat je een schone, bij voorkeur gesteriliseerde kan bij de hand hebt om de melk in op te vangen. Was je handen goed en wrijf ze warm. Masseer eerst kort je borst.
Als je bijvoorbeeld een werkdag weg bent, heeft je baby gemiddeld 2 à 3 flesjes moedermelk nodig (afhankelijk van de lengte van je werkdag en de hoeveelheid melk dat je baby drinkt). Als je dan nog twee reserve flesjes hebt, dus 4 à 5 flesjes in totaal, heb je meer dan voldoende moedermelk liggen.
Als ze langer kolft, wordt ze niet beloond met meer melk. Maar een moeder die veel of late toeschietreflexen heeft, moet misschien wel 15 minuten of langer kolven om haar borst goed te legen.
Soms lukt het geven van borstvoeding nog even niet. Bijvoorbeeld omdat jouw baby nog niet goed kan aanhappen of te vroeg geboren of ziek is. Gelukkig kun je jouw baby toch moedermelk geven door (tijdelijk) te kolven. In deze folder beantwoorden wij al jouw vragen over het kolven en bewaren van moedermelk.
Je kunt ook aan je borsten voelen of ze goed leeggedronken zijn. Voor de voeding zijn je borsten vol met 'bobbelige' melkklieren, na de voeding voelen ze soepel. Een andere manier om te zien of je baby genoeg melk binnenkrijgt, is door zijn luiers te tellen.
De voedingstijd aan de borst varieert per moeder-kindpaar maar zal ongeveer 15-20 minuten aan de eerste borst zijn en ongeveer nog 10 minuten aan de tweede borst. Ook het aantal voedingen per 24 uur varieert per kind, ook afhankelijk van de leeftijd en behoeften.
Het mooie aan borstvoeding is immers dat je je kindje normaalgezien niet kan overvoeden! Doet je kindje erg lang over een borst, lost het nooit zelf de borst, lijkt het niet verzadigd na een voeding of wil je gaan voeden met slechts een borst per keer, raadpleeg dan altijd eerst een lactatiekundige!