Zonder goede voeding zijn rozen vatbaarder voor ziekten. In het voorjaar, na de snoei, moeten de rozen voor de eerste maal worden bemest. Gebruik hiervoor bij voorkeur organische mest zoals gedroogde koemest.
Rozen Planten
Het omspitten van de grond en het inbrengen van organische meststoffen zoals koemest, gedroogde koemest of compost is goed voor alle grondsoorten. Op lichte zandgrond verteert de organische mest veel sneller dan op zware kleigrond, hier moet men met planten rekening mee houden.
Bemesten is heel belangrijk
(N=stikstof, P=fosfaat, K=kalium) Bemest in juni/juli nog een keer. In kalk zit magnesium. Kieseriet bevat ook magnesium en is heel belangrijk voor de rozen. Dit zorgt er voor dat u een sterke en gezonde roos krijgt en het blad van de roos, gezond en mooi groen blijft.
Koemest is geschikt voor (de aanleg van) je gazon, de moestuin, siertuinen, borders en hagen. Alle buitenplanten kunnen dus profiteren van koemest!
Normaliter ontwaken rozenplanten eind maart / begin april uit hun winterslaap. Ten laatste wanneer de eerste bladeren verschijnen moet de plant bemest worden. Bij rozensoorten die meerdere malen bloeien, wordt een tweede bemestingsbeurt eind juni / begin juli aangeraden.
Koemest kan je het hele jaar door strooien.Heb je een moestuin?In dat geval kan zal twee keer strooien per jaar in de meeste gevallen ook voldoende zijn.
Rozen staan graag in de volle zon. Hoe meer zon een roos krijgt, hoe rijker de roos zal bloeien. Daarnaast houden rozen van wind en vruchtbare grond. Door bij de aanplant nieuwe humusrijke grond te gebruiken, heeft de roos een gezonde start.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon.
De koemestkorrels zijn een zeer goede organische bemesting voor uw tuin. Doordat de stikstof is gebonden is er een minimale uitspoeling. Dit in tegenstelling tot de kunstmeststoffen. Bij een flinke regenbui en/of watergift zal de kunstmeststof uitspoelen.
Koemest wordt gebruikt voor de border,gazon en groentetuin. Geadviseerd wordt om het laat in het najaar bij alle planten te gooien zodat het de hele winter kan inwerken. Het duurt even voordat koemest werkt,maar het werkt wel lang door. Vroeg in het voorjaar kan het ook op het gazon gestrooid worden.
Rozen eisen bovenal een goede grond: niet te nat, maar ook niet te droog, goed doorlatend en rijk aan voedingsstoffen. En daar zorgt compost helemaal voor.
Gebruik alleen organische mest, want deze bevat natuurlijke voedingsstoffen (zoals sporenelementen) die je in kunstmest niet aan zult treffen. Alle soorten mest zijn te gebruiken voor rozen bemesten, maar voor het allerbeste resultaat is speciale meststof voor rozen altijd de beste keuze.
Rozen wortelen vrij diep, daarom hoef je ze niet zo veel water te geven na het planten. Alleen bij langere droogteperiodes geef je één keer per week water, maar niet op de bladeren. De beste manier om een rozenstruik water te geven is met een druppelsysteem aan de voet. Zo kun je regelmatig water geven.
De veehouderij wereldwijd produceert een grote hoeveelheid mest. Mest is rijk aan mineralen (fosfaten, stikstof, kalium), maar ook aan eiwitten, vetzuren en andere bijzondere organische stoffen. Mest kan gebruikt worden voor bemesting, maar ook als energiebron of als basis voor nieuwe (bio)producten.
Koemest heeft wel degelijk kwaliteit voor de tuin. Paardenmest echter is nóg beter. Dat bevat meer stro en weet de meststoffen beter te binden. Bovendien is een goed opgezette paardenmesthoop rijk aan wormen, die zorgen voor een geweldige structuur- en humusverbetering van de grond.
Rozen die luchtig en licht staan zijn minder vatbaar. Overbemesting met stikstof maakt de planten aantrekkelijk voor luis. Het is beter om minder stikstof en meer kalium en magnesium te geven. Een scherpe snoeischaar maakt gladde wonden, waardoor schimmelinfecties minder de kans krijgen de plant binnen te dringen.
Organische mest is beter voor het milieu. Er wordt nog wel eens gezegd dat kunstmest slecht is voor het bodemleven in je tuin. Dat klopt niet helemaal. Wel is het zo dat kunstmest, in tegenstelling tot organische mest, niet echt veel toevoegt aan het bodemleven.
Geef de planten wat speciale langwerkende hortensiamest of 'gewone' organische mest. Organische mest is van dierlijke of plantaardige oorsprong, bijvoorbeeld gedroogde koemest of oude stalmest.Ze bevatten veel voedingsstoffen en sporenelementen. De mest werkt ongeveer drie maanden.
Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K). Dus het bevat meer stikstof en meer fosfaat dan koemest en iets minder Kalium. De prijs van kippenmestkorrels is ook lager dan die van koemest. Dus u krijgt meer voedingswaarde voor een lagere prijs!
Gedroogde koemestkorrels hebben een hoog organisch stofgehalte. Door het toevoegen van organische stof aan de grond verbetert de vochtkarakteristiek, de bodembeluchting, het bodemleven en de bewerkbaarheid. De organische bemesting verhoogt het aantal macro- en micro-organismen in de grond.
Compost voor voedingstoffen en bodemverbetering, koemest vooral voor de stikstof die weinig in compost voorkomt. Verder is het handig om te weten dat compost en koemest niet in een egale laag over de tuin moeten worden verdeeld want verschillende gewasgroepen hebben verschillende voedingsbehoeften.
Rozen kunnen niet goed tegen droogte, geef daarom tijdens droge periodes voldoende water. Bij zeer hoge temperaturen bewater je de roos elke twee tot drie dagen en bij voorkeur 's ochtends of 's avonds.
Rozen willen bij voorkeur een voeding die naast een hoog kaligehalte, ijzer en magnesium bevat.
Rozen houden van zon en licht. Plaats de tuinplant op een luchtige en zonnige plek. Halfschaduw kan ook maar de plant moet wel een aantal uur, zo'n 4 tot 5 uur, zonlicht ontvangen per dag.