Het kwik stijgt van 17 graden aan zee tot 23 graden in het Pajottenland en Zennevallei. De windkracht valt terug naar 1 tot 2 beaufort, de richting is veranderlijk met een lichte voorkeur voor het oosten. Na de middag vormen zich enkele wolkenvelden, het blijft overal droog.
Het weerbericht voor zondag 15 mei 2022 ziet er opnieuw uitstekend uit. Er wordt flink wat zon verwacht en het blijft overal droog. De temperaturen liggen (ruim) boven normaal met maxima rond 23°C, in het zuidoosten mogelijk 28°C.
Met een gemiddelde temperatuur van 14,0 graden tegen 13,4 normaal was mei 2022 een vrij warme maand. De zon was veelvuldig te zien en dat resulteerde in een zonnige maand met gemiddeld over het land 256 uur zon tegen 225 normaal.
Het vroor toen -0,2 graden. 15 mei 2020 staat in de lijst met de meeste late vorst op plaats acht. De laagste mei-temperatuur ooit gemeten in ons land was -5,4 graden. Op 9 mei 1944 daalde het kwik in Castricum naar deze waarde.
Het blijft droog met zon en wolken. Het kwik stijgt tot 18 graden. Vanaf zaterdag verschijnt er een nieuw hogedrukgebied. Dat zorgt voor een zeer zonnig weekend met dagtemperaturen tot 21-22 graden.
Een zwakke regenzone zorgt vandaag (woensdag) voor veel wolken. Tussendoor kan er zich sporadisch een opklaring vormen. Het blijft ondanks de vele wolken behoorlijk zacht bij dagtemperaturen tot 22 graden.
Bij flink wat zon stijgen de dagtemperaturen tot 26 graden. De wind krimpt naar het zuidoosten. Na de middag kan er een lokale onweersbui ontstaan.
Ook op 20 mei was er sprake van (onweers)buien in het hele land. Deze dag werd er voor Limburg code oranje uitgegeven voor zware windstoten. In het zuiden van Limburg en in het noordoosten van het land viel ca. 25 mm neerslag, elders in het land ca.
Bij een matige zuidwestenwind komt de temperatuur uit op 22 tot 25 graden. Langs de Waddenkust ligt de temperatuur iets lager.
Het weerbeeld is wisselend met zon maar ook met bewolkte momenten. De windrichting krimpt opnieuw naar het noorden, de temperaturen vallen terug naar 18-19 graden.
Op 7 mei was dit in het zuidoosten lokaal een flinke plensbui, zo viel in Sevenum 32 mm. In de nacht kwam het tijdens opklaringen lokaal tot lichte vorst of vorst aan de grond, overdag steeg het kwik tot tussen en 15 en 20 graden en in de zon lokaal ook iets daarboven.
In de namiddag wordt het geleidelijk droger, de zon komt er stilaan door bij dagtemperaturen tot 20 graden. Er waait eerst een zwakke veranderlijke wind, later wordt dat een zwakke tot matige noordwestenwind. Komende nacht is het droog en rustig.
Verspreid ontstaan er enkele lichte buien. Na de middag wordt het droog (behalve in de Ardennen). De zon krijgt geleidelijk ook meer aandeel in het weerbeeld. De temperaturen zijn ongeveer normaal voor deze periode van het jaar en stijgen tot 18 graden.
April 2022 was een zeer zonnige maand. De zon scheen gemiddeld over het land 233 uur tegen 196 uur normaal. Verder was de maand te koud met een gemiddelde temperatuur van 9,3 graden tegen 9,9 graden normaal en de maand was gemiddeld iets te nat. Gemiddeld viel 51 mm tegen 41 normaal.
Een licht onstabiel weertype zorgt in de loop van de dag voor enkele lokale buien. Tussen de buien door komt de zon tevoorschijn. Door een matige tot vrij krachtige westenwind blijft het koud bij dagtemperaturen tot 16-17 graden.
Hemelvaartsdag begint met veel bewolking, naarmate de dag vordert komt voorzichtig de zon tevoorschijn. Uiteindelijk wisselen zonnige en bewolkte momenten mekaar af bij dagtemperaturen tot 21 graden.
Warme zomer en langetermijnvoorspellingen
Volgens de onderzoekers is de kans op een hete zomer in 2022 ruim 70%. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'nature'. Eerder voorspelden dezelfde meteorologen al de extreem warme zomer van 2018, 2019 en 2020.
Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 17,1 graden tegen 16,2 was juni duidelijk warmer dan gebruikelijk. Daarbij was het opvallend zonnig.
De warmste Bevrijdingsdag sinds 1946 staat op naam van 1990. Toen werd het 27,8 graden in De Bilt. Overigens werd het sinds de start van de metingen (1901) op 5 mei wel eens warmer. In 1916 werd het 29,3 graden in De Bilt.
Bij veel zon stijgen de dagtemperaturen tot 26 graden. Tegen de avond vormen zich enkele stapelwolken die zeer lokaal uitgroeien tot een regen of onweersbui. Maandag wordt een onweerachtige dag. Reeds in de ochtend kunnen er buien tot stand komen met kans op donder en bliksem.
In De Bilt werd het maximaal 23 graden. Daar kwam het niet tot een record. Dit staat op 27,5 graden en is gemeten in 1953. Maximumtemperatuur 19 mei 2022.
HET WEER : Verlengd Paasweekend 16-17-18 April 2022 - Lente op haar best. Tot en met maandag is er geen vuiltje aan de lucht. Het is zonnig en droog bij hoge dagtemperaturen (16 tot 20 graden). Omdat de wind steeds vaker de oosthoek opzoekt verdwijnen de mistkansen.
Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 °C ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 13,4 °C was mei een zeer koude maand. Hiermee komt de maand weliswaar 'slechts' op een 23e plaats in de lijst met koudste meimaanden, echter na de bijzonder koude april is het toch wel uitzonderlijk te noemen.
De eerste warme dag van het jaar valt meestal in april. In De Bilt telt een jaar normaal (gemiddeld over het tijdvak 1991 - 2020) 87 warme dagen.
De temperatuur stijgt naar 13 of 14 graden, in het zuiden kan het 15 graden worden.