In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De oorlog begon met de Slag bij Heiligerlee in 1568. De oorlog zou tachtig jaar duren. Hij eindigde in 1648 toen Spanje en de Republiek der Nederlanden vrede sloten in Münster.
De Tachtigjarige Oorlog, was een strijd in de Nederlanden die duurde van 1568 tot 1648 en zich richtte tegen de Spaansche overheersing.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar.
Einde Opstand
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De Opstand, ook wel bekend als de Tachtigjarige Oorlog, duurde van 1568 tot 1648. Het verzet begon naar aanleiding van de invoering van een belastingmaatregel en de harde vervolging van protestanten. Al snel werd het echter een algehele opstand tegen de Spaanse machthebber in de Nederlanden, Filips II.
De moeder van Farnese, Margaretha van Parma, was ook al landvoogdes geweest, van 1559-1567. Farnese was een uitstekend strateeg en had een plan bedacht om de Vlaamse en Brabantse steden af te sluiten van hun exportgebied. Dit wilde hij bereiken door de kustgebieden en de Scheldemonding te veroveren.
Op 15 mei 1648 werd de Vrede van Münster gesloten, die de Tachtigjarige Oorlog tussen Spanje en de Republiek beëindigde. Door het vredesverdrag werd de Republiek voortaan als soevereine staat erkend.
Tijdens de 335 jaar die volgden na de Nederlandse oorlogsverklaring, werd er bij de Scilly-eilanden geen enkel schot gelost. Hiermee is de 335-jarige oorlog, ofwel de Scilly War, de langste oorlog uit de geschiedenis geworden zonder dodelijke slachtoffers.
1 april 1572 is voor Brielle, maar ook voor de rest van ons land, een belangrijke dag geweest. Want toen verloor de Spaanse veldheer Alva 'zijn bril'.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
De Beeldenstorm ontstond niet vanuit het niets. Het jaar 1566 was sowieso al onrustig geweest. De lage adel uit de Nederlanden had zich verbonden en was in opstand gekomen tegen het gezag van de katholieke Spanjaarden die met hun inquisitie ernst maakten met de vervolging van protestanten, ketters in hun ogen.
Het jaar 2021 markeert een decennium van conflict in Syrië, waarin geweld, ontheemding en humanitaire nood blijven toenemen. Syrië is het dodelijkste land ter wereld voor hulpverleners. Aanvallen op hulpverleners, burgers, huizen en ziekenhuizen komen veel voor.
Sinds 2003 zijn er 117 oorlogen begonnen waarvan er 46 nog gaande zijn. Continu tientallen oorlogen met dood, ellende en mensen die vluchten voor het geweld.
Vrede van Westfalen (1648)
De Vrede van Westfalen bestond uit meerdere verdragen, waaronder de Vrede van Münster tussen de Republiek en Spanje (januari 1648), en de Vrede van Osnabrück tussen Zweden en het Duitse Rijk (oktober 1648) en het Verdrag van Münster tussen Frankrijk en het Duitse Rijk (oktober 1648).
De Nederlandse Opstand begon met de Beeldenstorm van 1566, door onvrede onder de protestanten tegen over de katholieken en de katholieke overheersing. Koning Filips II liet protestanten streng straffen. Edelen, waaronder Willem van Oranje, kwamen in opstand.
De Romeinen hadden hun nederzetting gevestigd in de buurt van de monding van de Schijn en speelde een belangrijke rol voor de omgeving. De grote nederzetting dankte zijn naam aan een bezoek van Eligius in 645. Hij noemde het dorp Ando-verpus. De inwoners werden Andouerpi genoemd.
Als gevolg hiervan werd de Schelde afgesloten door een vloot van de Republiek. Deze bestond uit lange, platboomde oorlogsschepen die bekend stonden als "drimmelaars" of "uitleggers". De vloot werd gesteund door de forten van Lillo en Liefkenshoek (toen nog in handen van de Republiek).
Wat vroeger nog 'Nieuwstad' of 'Boerenkwartier' heette, was sinds de 16de eeuw het middelpunt van de eerste echte haven van Antwerpen. Het werd omgeven door vlieten, beken, kanalen en sloten, waarin al het afval werd geloosd. Door haar locatie woonden er vooral havenarbeiders, schippers en werklui.
Willem (Dillenburg, 24 april 1533 – Delft, 10 juli 1584), prins van Oranje, graaf van Nassau-Dillenburg, beter bekend als Willem van Oranje of onder zijn postume bijnaam Willem de Zwijger en in Nederland vaak Vader des Vaderlands genoemd. Zijn oorspronkelijke naam is Wilhelm.
Het Beleg van 's-Hertogenbosch in 1629 was een door de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden groots opgezette belegering van de door onder Spaans gezag staande stad 's-Hertogenbosch tijdens de Tachtigjarige Oorlog.
Het plan van de Armada om Engeland te veroveren faalt dan ook volledig als de Spaanse vloot door de Engelsen wordt verslagen in de Slag bij Grevelingen en daarna kapot slaat op de klippen van de Ierse kust. Aan het einde 16e eeuw leefden Spanje en Engeland in een staat van conflict met elkaar.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.