Storm Poly raasde over ons land, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Polly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland. Het treinverkeer, vluchten op Schiphol en (snel)wegen moesten er allemaal aan geloven.
1979: Tip. Orkaan Tip, in de Filipijnen bekend als de tyfoon Warling, is, uitgaande van de luchtdruk, de grootste en zwaarste orkaan ooit gemeten. De orkaan met een zeer lage luchtdruk van 870 hPa had een diameter van 2220 kilometer.
Na zes decennia is dit record eindelijk verbroken. De hardste windvlaag ooit gemeten is er nu eentje van een verbazingwekkende 407 kilometer per uur. De windvlaag van 407 kilometer per uur werd in 1996 gemeten op het Australische Barrow Island tijdens de cycloon Olivia.
Op KNMI-weerstation Cabauw, bij Lopik, werd een windsnelheid van 145 kilometer per uur gemeten. Niet eerder werd in ons land zo ver landinwaarts zo'n zware windstoot gemeten. Bij de storm begin 1990, de zwaarste ooit in Nederland, werd uiteindelijk zelfs orkaankracht 12 gehaald, iets dat in ons land zelden gebeurt.
Storm Poly raasde over ons land, met name in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied. Polly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit gemeten in Nederland.
25 januari 1990: hoe een orkaan Nederland helemaal tot stilstand bracht. Het is vandaag op de kop af 33 jaar geleden dat Nederland door één van de zwaarste stormen uit de moderne geschiedenis getroffen werd; de orkaan die nu ook wel als orkaan Daria bekend staat.
Vlieland is het meest winderig met een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 28 km/uur.
Dat het de laatste tijd steeds vaker harder waait, heeft te maken met de versterkte klimaatverandering. Gevolg is regelmatig onstuimig weer en meer storm. Doordat de aarde langzaam opwarmt, ontstaan boven oceanen meer storingen. Die storingen trekken door de zeestroming van de Atlantische oceaan over Nederland.
De hoogste windstoot die ooit tijdens een storm op een KNMI-weerstation is gemeten bedraagt 162 km/h op 6 november 1921 in Hoek van Holland. Op 5 november 1948 trok een windhoos toevallig precies over de windmeter op Vlieland: resultaat was een windstoot van 202 km/h, de hevigste windstoot ooit in Nederland gemeten.
Het korte antwoord is 'nee'. Volgens berekeningen van het KNMI is de kans nihil dat een orkaan (met windkracht 12 of hoger) in Nederland aan land komt. Een orkaan ontstaat namelijk in gebieden waar het zeewater zeer warm is en de wind niet al te hard waait.
Een tornado ontstaat snel en vrij onvoorspelbaar (hoewel je wel de kans erop wel kunt inschatten) v.w.b. plaats en tijd. Hij beweegt meestal sneller en grilliger dan een orkaan en richt schade aan in een veel kleiner gebied. Hij heeft ook een veel kortere levensduur.
Een orkaan is over het algemeen veel groter dan een tornado, die vaak maar enkele tientallen of honderden meters breed is. Ook is de duur van een orkaan vele malen langer. Een tornado kan enorme schade aanrichten, maar houdt meestal minder dan een uur stand. Een orkaan kan dagen of zelfs weken over een gebied trekken.
Supersterke storm
Een tornado is een wervelwind , een supersnelle rondtollende draaikolk van lucht. Tornado's ontstaan niet zoals orkanen boven de zee, maar boven land, vaak tijdens een zware onweersbui.
Een luifel voor uw caravan kan zeker tegen wind, maar het is belangrijk om te onthouden dat elke luifel zijn eigen windbestendigheid heeft. De meeste luifels zijn ontworpen om te functioneren bij windkracht 4 tot 5, wat overeenkomt met een matige bries.
Iedereen ervaart fietsen in de wind anders. Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Wanneer we de wind uitleggen in knopen: Een knoop is een eenheid van snelheid die gebruikt wordt in de scheepvaart. Een knoop is een zeemijl (1852meter) per uur. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h of 0,5144… m/s.
Altijd die stevige zuidwestenwind, het kan een fietstochtje door de polder tot een ware bikkeltocht maken. De zuidwestenwind is echt typisch voor het Nederlandse klimaat en voor vrijwel alle landen op onze breedtegraad. Tussen ongeveer 30 graden noorderbreedte en 60 graden noorderbreedte is de zuidwestenwind dominant.
Op 9 à 10 kilometer hoogte waait in de regel een zeer sterke wind, de straalstroom. Weerkundigen spreken van een straalstroom als de wind op 9 a 10 kilometer hoogte een gemiddelde snelheid heeft van meer dan 100 kilometer per uur (windkracht 11 of meer).
"Warmte en vocht is de voeding voor een orkaan.Het zeewater moet daarom een minimale temperatuur van 27 graden hebben, wil een orkaan zich kunnen voeden", legt Kroon uit. "In Nederland hebben wij dat nooit. Het warmste zeewater hier ooit gemeten is rond de 18 graden."
De levensduur bedraagt gewoonlijk 5-10 dagen, maar is soms veel langer. In 2002 had Kyle een levensduur van 22 dagen; Ginger hield het in 1971 28 dagen vol. De meeste tropische orkanen komen tot ontwikkeling in een gebied tussen 5 en 20 graden noorder- of zuiderbreedte.
De bekendste orkanen zijn Katrina (augustus 2005) en Nargis (mei 2008).