Volgende oefening: leg het halster voor de ezel neer, laat het even liggen en pak het daarna in de handen. Blijft de ezel staan: belonen. Rent hij weg: blijf wachten tot hij terugkomt en probeer het nogmaals, totdat het wel lukt. Volgende stap: aai de ezel met het halster over de hals.
Ezels schuren hun kop of lijf graag tegen objecten. Daarom vinden ze het vaak ook fijn als je ze kriebelt! En tot slot vinden ezels het heerlijk om lekker door het stof te rollen: leuk om te doen en goed voor hun huid: het beschermt ze tegen stekende insecten!
Als de ezel eenmaal is gewend om zijn hoofd te draaien naar de teugel vanwaar hij de druk voelt, kan de ezel vooruit worden gestuurd met het aanwijsstokje. De ezel zal vanzelf zijn neus achterna lopen en maakt een mooie bocht. Een grote beloning is dan weer op zijn plaats.
Een ezel bijt meestal om aandacht te krijgen, om bij zijn eigenaar/verzorger in de smaak te vallen of om met hem of haar om de leiderspositie te vechten. Geweld, zoals aan de oren trekken en de lippen draaien, is niet het goede antwoord op dit gedrag.
Sommige planten zijn namelijk giftig voor ezels en kunnen zelfs de dood tot gevolg hebben. Planten waarvan bekend is dat ze min of meer giftig zijn, zijn onder andere de acacia, adelaarsvaren, reuzenberenklauw, eikels, kruisbes en klimop.
Zoals elk dier heeft ook een ezel een degelijke verzorging nodig. 1- Voeding : ezels eten naast gras en hooi ook bieten, wortels, rapen, aardappels, brood, krachtvoer enz. Ezels eten kortom zowat alles. Maar ezels zijn geen vuilbakken die leven van keukenafval.
Afhankelijk van grootte en beweging en vooral van voedsel drinken ezels gemiddeld zo'n 18 liter per 24 uur. Vooral in de winter bij het voederen van hooi, drinken de ezels veel.
Ezels houden van aandacht. Geef dit door het dier regelmatig te aaien of tegen hem te praten, maar ook borstelen is een vorm van aandacht.
Temmen. De speler kan een ezel temmen op dezelfde manier als een paard. De speler kan de inventaris van een getemde ezel op dezelfde manier openen als bij een paard. Ezels kunnen niet uitgerust worden met een paardenharnas, maar enkel met kisten, net zoals muilezels.
Door te balken geeft de ezel aan wat voor status hij of zij heeft in de groep. Op die manier blijft de samenhang van de groep gehandhaafd. In het wild balken veelal de dominante ezels, ook wel hengsten genoemd. Merries en veulens balken een stuk minder, tenzij de merries hengstig zijn.
Het ezel wandelen kent tegenwoordig strengere richtlijnen. Zo was het afgelopen jaar in het nieuws dat mensen die meer dan 100 kilo wegen, niet meer op een ezel mogen rijden. Door het dragen van alle zware toeristen hadden de ezels namelijk veel rugklachten gekregen en sommigen waren zelfs volledig door hun rug gegaan.
Een ezel (een goed onderhouden ezel die elke dag zijn groene wei ziet en voldoende krachtvoer enzoverder krijgt) kan, naargelang de soort en grootte, tot een 75 kilo dragen (grote soorten meer, kleine soorten minder).
Een stevig verankerd symbool van domheid, maar traditioneel met een bredere betekenis. Een ezel werd door Christus gekozen als rijdier voor zijn intocht in Jeruzalem: hij doelde op de deugd van de bescheidenheid en in het christelijk denken staat de ezel dan ook voor deemoed, geduld en armoede.
Nee, ezels lachen niet. Wat ze dan wel doen, is in de eerste plaats ruiken. Dit heet de Flehmen Response. Ze trekken hun bovenlip op – flemen – en ontbloten hun tanden om zo beter luchtjes op te vangen.
Waaruit bestaat de aantrekkingskracht van de ezel: ze hebben een zachte vacht, zijn slim en leergierig, zijn kalm en blijven rustig staan, ze reageren op mensen en gaan graag met ze om. De ezel heeft prettige karaktereigenschappen zoals geduld, zelfstandigheid, doordachtheid, behaagzaamheid en trouw.
EZELS ZIJN KUDDEDIEREN...
De kans dat hij dag en nacht gaat balken is groot. Denk hierbij vooral aan de buren die echt niet kunnen leven met geluidsoverlast. Ongewenst gedrag is vaak het resultaat van ezels die alleen staan. Hierbij denken we aan bijten, steigeren en uitslaan met de hoeven.
Maandelijkse kosten
De kosten bedragen gemiddeld 60 euro per maand per dier, maar zijn sterk afhankelijk van de prijzen van het stro, de behoeften van het dier en van de mogelijkheid om op de weide te grazen.
Ezels hebben in de zomer voldoende aan gras, aangevuld met vezelrijk, schoon, droog, schimmelvrij, stengelig hooi en tarwestro. Wordt de ezel te dik van het gras in voorjaar en zomer, zet hem dan op een rantsoen van 25% hooi, 75 % stro en een liksteen. In de winter blijft stro voor de ezel een belangrijke voedingsbron.
Ezelvlees kan vers genuttigd worden of worden verwerkt in vleeswaren. Vers ezelvlees wordt gebraden of gebruikt voor stoofpot, zoals de Noord-Italiaanse stufato d'asino en tapulon.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen. Hun vacht is niet waterdicht. Zorg voor een droge en tochtvrije stal.
Schuilplaats in de weide
De schuilstal kunnen ze ook gebruiken tegen de zon. En hoewel ezels van nature best goed tegen de hitte kunnen, is ook voor ezels het hele dag in de volle zon staan niet goed. Zorg dus altijd voor voldoende schaduw in de weide.
Ezels hebben echter een zomer- en wintervacht. Deze zomervacht is dunner dan de wintervacht en vergemakkelijkt dan ook het zweten. De langere vacht van een ezel kan echter wel gemakkelijk tot huidaandoeningen leiden. Daardoor wordt hij vaak geplaagd door parasieten, luizen, vlooien, teken en schimmels.
Steeds vaker laten paard- en ezelbezitters elke drie tot vier maanden een mestonderzoek uitvoeren. Dit in plaats van de traditionele ontwormingskuur. Het tellen van eitjes tijdens een mestonderzoek voorkomt dat wormen resistent worden door het overvloedig toedienen van de ontwormingspasta.
Stap 3 – Liksteen of balancer voor ezels
Kies voor een liksteen speciaal voor paarden, deze zijn ook geschikt voor ezels. Likstenen met een smaakje zijn niet geschikt. Deze hebben over het algemeen een hoog suiker gehalte (melasse) en zijn daarom eerder een lekkernijtje dan een gezonde aanvulling op het rantsoen.