De eerste pizza's waren broden gebakken op stenen, lijkend op de focaccia van nu. Nadat het ronde brood gegaard was, werd er een topping gebruikt om smaak toe te voegen. Deze broden werden gebruikt als bord of om mee te dippen.
Pizza is ontstaan als voedsel voor de armen
Chr.bakten oude Grieken al kruidige platbroden op hete stenen. De krokante korst maakte een bord overbodig en zo'n punt was – helemaal dubbelgevouwen – goed vanuit de hand te eten. Dit maakte het gerecht populair onder het minderbedeelde volk en doorreizigers.
De algemene consensus is dan ook dat pizza zijn oorsprong vond in Napels, Italië. In deze levendige havenstad in Italië werd de pizza eerst beschouwd als een eenvoudig streekgerecht dat vooral werd gegeten door de lagere klassen. Het bestond toen simpelweg uit een dunne deegbodem, tomatensaus, olijfolie en knoflook.
Moderne pizza is ontstaan uit vergelijkbare platbroodgerechten in Napels, Italië , tussen de 16e en het midden van de 18e eeuw. Het woord pizza werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en vervolgens in verschillende delen van Midden- en Zuid-Italië.
Dit lekkere avondeten met de ronde deegbodem werd in de 17de eeuw bedacht in het plaatsje in Napels in Italië. Pizza werd toen vooral door arme gezinnen gegeten. Uiteindelijk kreeg heel Napels door dat pizza te lekker was om niet te eten. Zelfs de allerrijksten kregen de smaak ervan te pakken.
De pizza zoals we die nu kennen is ontstaan in de Italiaanse stad Napels in de 18e eeuw en heeft zich nadien over de hele westerse wereld verspreid. Drie typisch Napolitaanse recepten (o.a. de pizza margherita) zijn opgenomen op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO.
Wie eet de meeste pizza's? Wist je trouwens dat de Amerikanen het meeste pizza per persoon per jaar eten? Maar liefst 13 kilo verorberen ze. In Europa voeren de Italianen de lijst aan met zo'n 7,6 kilo per persoon per jaar.
De eerste pizza werd vaak gemaakt door bakker Raffaele Esposito uit Napels.
Pizza Margherita
De meest bekende en waarschijnlijk meest bestelde pizza ter wereld. Deze overheerlijke, maar heel eenvoudige pizza werd in Napels, in de 18e eeuw, dus bereid voor de toenmalige koningin van Italië, Koningin Margherita.
De oorsprong van pizza is al vaker besproken, maar bijna iedereen weet dat pizza uit Italië komt. Het woord pizza zelf werd voor het eerst gedocumenteerd in 997 na Christus in Gaeta en in delen van Midden- en Zuid-Italië.
Nou, hangt ervan af wie je het vraagt. Italianen beweren dat ze pizza hebben uitgevonden en dat de Turkse versie, pide, later kwam. Legendarische Turkse verhalen vertellen over hoe een Italiaan een Ottomaanse soldaat verkeerd verstond die zijn mond vol had en het 'pizza' noemde in plaats van pide.
Lahmacun (spreek uit: 'lach-MAA-dzjoen') staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix. Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië.
Pizza kán gezond zijn, maar kan ook heel ongezond zijn. Dat hangt af van de keuzes die je maakt in je pizzatoppings, pizzabodem en portiegrootte. Kies je voor salami en extra kaas op je pizza, dan schieten de calorieën de hoogte in, samen met de hoeveelheid natrium en verzadigd vet.
Het woord pizza is volgens etymologen ontleend aan het Latijn pinsa, wat 'plat brood' betekent. Dit woord is gelieerd aan het Aramese begrip 'pitta', wat tijdens de periode van het Byzantijnse Rijk (330-1453) in heel dat gebied 'brood' betekende.
De eerste officiële registratie van pizza die in Groot-Brittannië werd verkocht, is in het Olivelli-restaurant in Bloomsbury, Londen in 1934 (een margherita, natuurlijk – mocht u zich dat afvragen). Maar het duurde nog een paar decennia voordat pizza echt populair werd, met pizzeria's die overal in het land opengingen.
Eigenlijk is pizza een voorgerecht, met enkel tomaten en basilicum als topping. Door extra pizza toppings toe te voegen, evolueert de pizza toch tot een hoofdgerecht.
Domino's domineert de pizza-industrie en was in het vierde kwartaal van 2021 goed voor 42% van de pizzaverkoop in de VS.
Wat iemands favoriete pizza is zal per persoon verschillen, maar er is één pizza die overal ter wereld veel besteld wordt: de pizza Margherita.
Italiaanse pizza's worden gemaakt met verse ingrediënten die typisch zijn voor de Italiaanse keuken. Denk aan San Marzano-tomaten, buffelmozzarella, extra vergine olijfolie, prosciutto di Parma (parmaham), verse basilicum en andere kruiden.
Korte geschiedenis van pizza's
De pizza die we vandaag de dag kennen en zo lekker vinden, met tomatensaus, mozzarellakaas en toppings , werd voor het eerst gemaakt in 1889. Deze pizza stond bekend als de Margherita en werd gemaakt ter ere van koningin Margherita van Savoye.
Pizza werd voor het eerst uitgevonden in Napels, Italië, als een snelle, betaalbare en smakelijke maaltijd voor de Napolitanen uit de arbeidersklasse die altijd onderweg waren.
Een van de populairste pizza's heeft zijn eigen plek in het verhaal van hoe pizza werd uitgevonden. In 1889 creëerde een Napolitaanse pizzachef genaamd Raffaele Esposito de eerste Margherita-pizza ter ere van Margherita van Savoye , de koningin-gemalin van Italië.
Het is zelfs zo geliefd geworden dat Noorwegen de eerste plek heeft verdiend voor het eten van de meeste pizza per hoofd van de bevolking ter wereld – ongeveer 11 pizza's per persoon. Sommigen maken zelfs grapjes dat het het onofficiële nationale gerecht is. Hoewel dit voor sommigen misschien een verrassing is, is het niet schokkend, gezien de geschiedenis van de Noorse keuken.
'Diego Vitagliano Pizzeria' in Napels en 'I Masanielli' in Caserta delen de eerste plek in de top 100 van beste pizzeria's ter wereld, volgens 50 Top Pizza World, een pizzeriagids die de lijst opstelde.
De Vikingen aten geen pizza zoals wij die nu kennen!