Coquilles is door zijn aparte smaak en structuur heel goed te combineren met wijn. Eigenlijk drink je coquilles altijd met een witte wijn, zoals een chardonnay of een sauvignon blanc. Rode wijn, Rosé wijn en mousserende wijn passen minder goed bij deze scheldieren.
De beste keuze is een goed droge, uitgesproken frisse witte wijn. De klassieke partners voor fruits de mer zijn Chablis, Muscadet of Picpoul, of natuurlijk – als je het echt serieus wilt aanpakken – Champagne.
Zo'n wijn komt bij al de zuurtonen van het gerecht helemaal tot zijn recht en maakt het geheel tot een tintelend smaakfestijn. Denk aan de échte Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland of Spaanse Verdejo en wil je de wijn- spijscombinatie wat spannender maken denk dan aan een Albariño of droge Riesling.
De verfijnde smaak van krab combineert het best met een levendige witte wijn. Over het algemeen zit je met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne.
Gebakken zalm is het lekkerste met een sauvignon blanc uit Zuid-Afrika, een riesling of een chardonnay. Gepocheerde zalm vraagt om een chardonnay uit de Bourgogne, zoals bijvoorbeeld een saint-véran of een pouilly-fuissé. Gerookte zalm als borrelhapje, kies dan een mousserende wijn voor de verfrissing of een chablis.
Wijn bij Magere Vis
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Wijn bij krab. De verfijnde smaak van krab combineert het best met een levendige witte wijn. Over het algemeen zit je met een fruitige Sauvignon Blanc of een droge Duitse Riesling goed, zeker bij onze eigen Noordzeekrab. Extra feestelijk wordt het met een mousserende wijn als Champagne.
Een gerookte paling gaat het beste samen met een rijke wijn, die niet te droog van smaak is. Denk aan een Riesling, een Pinot Gris, een Pinot Grigio, een Pinot Blanc of een Garganega/Chardonnay. Probeer bijvoorbeeld onze frisse Scaia Garganega Chardonnay.
Sint-jakobsschelpen, sint-jakobsvruchten, sint-jakobsnoten of coquilles (sint-jacques), het slaat allemaal op hetzelfde product. Als je een van deze benamingen in de winkel, bij je vishandel of op de menukaart ziet staan, moet je niet twijfelen.
De basisregel voor wijn bij zalm
Wit, droog, vol, rond. Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Het korte antwoord is: ja, je kan een sint-jakobsschelp rauw eten.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Een van de zachtste, meest drinkbare witte wijnen en alom aangenaam is de Sauvignon Blanc. Het is licht en verfrissende wijn.
Magere vis is vaak lekker met een Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn. Bij een vette vis kun je makkelijk kiezen voor een lichte rode wijnen van bijvoorbeeld de Pinot Noir, Sangiovese of Grenache. Ook een volle witte wijn van de Chardonnay is hier erg lekker bij.
Vaak raadt men aan om rode wijn bij vlees te drinken en witte wijn bij vis. Je kan echter ook perfect rode wijn met vis combineren. Ga je voor deze optie, dan zijn er wel enkele aspecten waarmee je rekening dient te houden. Zo speelt de hoeveelheid tannines in de wijn een belangrijke rol.
Kibbeling of lekkerbekje
Kibbeling of een lekkerbekje vormt een droomduo met sauvignon blanc. Bij voorkeur lekker stuivend en fris. Neem bijvoorbeeld deze Domaine de Ménard Sauvignon Blanc uit de Gascogne of een sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland zoals Villa Maria Earth Garden Sauvignon Blanc Organic.
Maar deze suggesties werken beter: een gerijpte witte Hermitage of Châteauneuf-du-Pape, een witte Douro of Dão uit Portugal.
Kreeft is het beste te combineren met wijnen van de Chardonnay druif. Ook champagnes smaken hier heerlijk bij, maar dan wel een droge champagne, zoals de Champagne Veuve Bonneval Brut. Natuurlijk is de smaak afhankelijk van hoe je de kreeft klaarmaakt. Bij kreeft thermidor past een zware en rijpe Chardonnay het beste.
Kies je voor een kroket of kaassoufflé? Neem dan een rode Beaujolais (Villages), een Zwitserse Fendant, of ga simpelweg terug naar Pinot Blanc. Al deze wijnen niet te strak, te zuur, of te drogend. Met een vriendelijke, fruitige wijn komt het vaak wel goed.
Waarom geen rode wijn? Rode wijn bevat meer tannine, die in de mond een wisselwerking aangaat met visolie. In de meeste gevallen kan deze interactie een metaalachtige nasmaak in de mond achterlaten. Daarnaast zijn rode wijnen vaak steviger van smaak, waardoor ze de smaak van de vis sneller zullen overstemmen.
De Verdejo druif wordt regelmatig geblend met de Sauvignon Blanc waardoor de wijnen iets frisser worden, maar de Verdejo blijft meestal de bovenliggende druif. Verdejo wijnen worden merendeels jong gedronken, hoewel houtlagering en daardoor een langere bewaartijd tot de mogelijkheden behoort.
Een sauvignon heeft vaak meer aroma's van citrusfruit. In een chardonnay wijn proef u sneller zoet fruit als ananas en perzik. De sauvignon blanc staat bekend als een droge en frisse witte wijn.