Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). Behalve de geur, kleur, structuur en smaak, is ook de bereidingswijze van roggebrood anders dan van 'gewoon' brood. Roggebrood wordt namelijk meer 'gaar gemaakt' dan echt gebakken.
Roggebrood kan ingedeeld worden in twee soorten: Fries rogge: gemaakt van gebroken rogge, er wordt géén gist gebruikt, zoetige smaak. Brabants rogge: gemaakt van gemalen rogge, er wordt gist of zuurdesem gebruikt, zurige smaak.
Roggebrood gezond? Jazeker, in roggebrood zitten veel vezels. Zo'n 4,5 gram per plakje á 100 gram. Vezels zijn essentieel voor de stoelgang en een goede darmwerking.
Fries Roggebrood wordt bereid met 100% volkoren rogge en zit daarom van nature boordevol vezels.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel.
De samenstelling en de bereiding van roggebrood zijn in Nederland historisch en regionaal bepaald. Ruwweg is roggebrood te onderscheiden in drie soorten: noordelijk (Fries en Gronings), Gelders en zuidelijk (Brabants en Limburgs). In het noorden en oosten van ons land werd vroeger veel rogge verbouwd.
Waarom zou je ontbijten met roggebrood? Nou als eerste omdat het lekker is natuurlijk! Maar roggebrood is ook erg voedzaam, het geeft lang een verzadigd gevoel omdat het bol staat van de voedingsvezels die ook weer goed zijn voor de spijsvertering.
Roggebrood zit bomvol voedingsvezels, verlaagt de bloedsuikerspiegel en past perfect in een koolhydraatarm dieet.
Een van de belangrijkste voordelen van roggebrood is het hoge vezelgehalte. Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering, omdat ze helpen het voedsel door de darmen te verplaatsen en constipatie te voorkomen.
Roggebrood is goed voor je spijsvertering
Roggebrood is een goed voedingsmiddel om deze problemen mee te verhelpen. Ook dit voordeel is weer te danken aan de grote hoeveelheid vezels in dit brood. Vezels absorberen veel vocht en zorgen er daardoor voor dat je makkelijker naar het toilet kan.
Als je roggebrood met mate eet, maximaal vier sneetjes per dag, zorgt het samen met speltbrood en andere soorten volkorenbrood voor heel wat belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals: Rijk aan voedingsvezels: tot maar liefst zestien gram per honderd gram roggebrood.
Brood bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het brood sneller droogt. Een te warme omgeving droogt en zorgt voor schimmelvorming. Ons roggebrood dient wel in de koelkast bewaart te worden. Het is dan minstens 5 dagen houdbaar.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Roggebrood bevat minder koolhydraten dan volkoren brood en meer voedingsvezels. Ook bevat het meer belangrijke vitamines zoals vitamine B6 (twee keer zoveel als volkoren brood) en vitamine E, meer ijzer en kalium.
Betekenis. Fries roggebrood is een broodsoort dat zeer compact is, haast massief. Het wordt niet van roggemeel gemaakt maar grotendeels van (deels) gebroken rogge waar een klein deel roggemeel aan toegevoegd is.
Stikke zijn plakken brood. Stik met sûker is een boterham met suiker. De houtsnip is dus ook een boterham met kaas en roggebrood. Het wordt een bijzondere variant met brood van Raat en schapenkaas van Mark van Alderwegen of de kruidenkoemelkkaas van De Spil.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Bakker Wander Schotanus van Bakkerij Schotanus uit Twijzelerheide kreeg de eerste prijs voor het beste roggebrood. Juyvoorzitter Robèrt van Beckhoven en Reitse Spanninga overhandigde de prijs. Het is de tweede keer dat het roggebrood van Schotanus wordt bekroond.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Wanneer we kijken naar de gezondheidsvoordelen dan is rogge beter en gezonder dan tarwe. In vergelijking met andere broodsoorten, zoals tarwebrood bijvoorbeeld, bevat roggebrood veel meer vezels en levert het minder calorieën op. Tarwe bevat aanzienlijk minder vezels dan rogge.
Fries Roggebrood (1 snee) bevat 80 calorieën.
Helaas is roggebrood dus niet glutenvrij. Wees niet getreurd, er zijn namelijk heerlijke alternatieven voor roggebrood die daarin tegen wél glutenvrij zijn. Zoals dit heerlijke stevige volkorenbrood van 3 Pauly.