Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Als je een glas koud water en een glas warm water in de vriezer zet, bevriest het warme water het snelst.
Naarmate water wordt verwarmd kan het minder gassen bevatten, die dan gedeeltelijk worden uitgestoten. De concentratie van gassen in de vloeistof heeft een effect op het vriespunt, zodat er met een hogere concentratie gassen meer tijd nodig is om te bevriezen.
Hierdoor kookt warm water om twee redenen sneller dan koud water: Het was al warmer en hoeft dus minder verwarmd te worden om tot het kookpunt gebracht te worden en het geleidt de warmte beter en komt dus zo sneller tot het kookpunt.
Hoe meer zout het water bevat hoe langer het duurt voordat het stolpunt wordt bereikt. Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden.
Zet elke kop in de vriezer en kijk welke het snelst bevriest! Het suikerwater bevroor sneller dan het gewone zoute water. Het zoute water was echter het minst bevroren van allemaal.
Afbrekend landijs. Het zogenoemde zeeijs vormt zich in het ondieper en rustiger water langs de kust. Zolang het ijs vastgehecht blijft aan het land is er niet veel aan de hand, hoewel sommige havens daardoor 's winters onbereikbaar zijn omdat ze volledig dichtvriezen, zoals Archangelsk aan de Russische Witte Zee.
Het komt er dus op aan om je water zo koud mogelijk te krijgen. Dat kan je doen door ijs toe te voegen, met wat extra zout. Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur.
“Zout water kookt sneller. Al moet je wel behoorlijk wat zout toevoegen om het kookpunt noemenswaardig te veranderen.” “Om het kookpunt van een liter water met 0,5°C te verhogen, zou je 58 gram zout moeten toevoegen.
Er is echter een goede reden om koud water te gebruiken in plaats van warm water om te koken: warm water bevat meer opgeloste mineralen uit uw leidingen, wat uw eten een onaangename smaak kan geven, vooral als u de hoeveelheid water sterk vermindert . Water dat is ingevroren of eerder is gekookt, kookt sneller.
Kokend water voor ijsblokjes
Hoe warmer het water dat je in de ijsblokjes vorm doet, hoe sneller het zal bevriezen. Giet water dat net van de kook af is in de vorm, schuif het bakje voorzichtig in de vriezer en je zult verbaasd zijn van de snelheid.
De bijzonderheid dat warm water soms sneller kan afkoelen en bevriezen dan warm water, wordt het Mpemba-effect genoemd. Deze eigenschap is vernoemd naar de Tanzaniaanse tiener Erasto Mpemba die in de jaren zestig de eerste systematische, wetenschappelijke experimenten naar dit effect uitvoerde.
Als de buitentemperatuur laag genoeg is dan bevriest kokend water, sneller dan koud water, als het in aanraking komt met de lucht. Dat is goed op deze beelden te zien vanuit verschillende plekken in de Verenigde Staten en Canada.
Het antwoord op je vraag hangt echt af van drie dingen: hoeveel water je hebt, hoe koud het is om te beginnen en hoe koud de dingen eromheen zijn. Water bevriest eigenlijk als het 32 graden Fahrenheit (0 graden Celsius) bereikt, maar de tijd die het kost om daar te komen kan verschillen.
Niet alle vloeistoffen koelen even snel af. Water koelt het snelst af, daarna water en als laatste frituurolie.
't Kan vriezen, 't kan dooien
Daarbij komt een aanzienlijke hoeveelheid energie vrij. Om een liter water te laten bevriezen moet 0,093 kWh energie uit het water worden afgevoerd. Per kubieke meter water is dat 93 kWh.
Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt van zout water kan wel zakken tot -22°C.
Opgewarmd water verliest een heleboel zuurstof en daardoor is er in het water ruimte voor metalen, bacteriën en giftige bestanddelen. Je gebruikt dus best koud water wanneer je iets wil koken.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Voor een snellere oplossing, pak deze drie ingrediënten: ijs, zout en water . Maak in een grote emmer of pot een mengsel van 50 procent water en 50 procent ijs. Voeg een handvol keukenzout toe. Dompel de drank direct onder in het mengsel om uw drankje in ongeveer 15 minuten af te koelen.
Om een supergekoelde waterfles direct te bevriezen, houdt u hem bij de hals vast en tikt u hem met uw andere hand op de bodem . Als er een sneeuwvlok of ijskristal ontstaat, moet deze groeien totdat de hele fles bevroren is. Dit kan slechts een paar seconden tot een minuut duren, afhankelijk van hoe koud het water is.
Zout lost op in water, maar niet zomaar!Dat oplossen kost energie.Die energie haalt het zout uit de omgevingswarmte in het ijs. Daardoor daalt de temperatuur nog verder.
Zeewater bevat een hogere hoeveelheid onzuiverheden dan kraanwater en het vriespunt van een substantie (water) neemt toe wanneer onzuiverheden in de substantie toenemen . Daarom heeft zeewater een lager vriespunt van -2 of -4 graden Celsius en bevriest zeewater niet zo snel.
De winter van 1963 was de koudste winter van de eeuw, de gemiddelde temperatuur was in de Bilt 3 graden onder nul. In februari waren er aan de Noordzeekust zeer bijzondere taferelen te zien. Een groot gedeelte van het zeewater langs de kust was totaal bevroren.
Oceaanstromingen
Deze constante beweging van het oceaanwater helpt de watermoleculen ervan te weerhouden te bevriezen tot de enigszins stationaire staat van ijskristallen. Belangrijker nog, de oceaanstromingen pompen continu warm water van de equatoriale gebieden naar de koudere oceaangebieden.