Broodzout is ook gewoon keukenzout (natriumchloride), maar hieraan is 70 tot 85 mg jodium per kg zout toegevoegd. Broodzout mocht alleen aan brood toegevoegd worden.
Pluspunt bakkerszout
Jodium hebben mensen nodig voor o.a een goede werking van de schildklier. Voor de volksgezondheid is het daarom belangrijk om bakkerszout te gebruiken voor brood, koekjes, cake en gebak. Met zo'n vier sneetjes brood per dag, is ruim de helft tot driekwart van de dagelijkse jodiumbehoefte gedekt.”
Bijvoorbeeld thuisbakkerswinkel.nl, de-zuidmolen.nl en zelfbroodbakken.nl.
Bakkerszout is keukenzout waaraan 50 tot 65 mg jodide per kg zout is toegevoegd. Aan bakkerszout is jodide toegevoegd omdat langdurig jodiumtekort schade aan de gezondheid kan berokkenen. Een teveel aan jodium kan echter ook schadelijk zijn.
In Nederland zit er van nature niet veel jodium in de voeding. Daarom wordt jodium toegevoegd aan: bakkerszout voor het bakken van brood en broodvervangers (bevat 65 milligram jodium per kilo zout).
Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico's op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar.
Pas wel op dat je brood niet helemaal weglaat. Want naast een tekort aan vezels, ligt een tekort aan jodium op de loer. Aan brood wordt namelijk meestal jodiumhoudend zout toegevoegd. Dat gebeurt omdat wij in Nederland weinig jodium binnenkrijgen.
Een jodiumtekort is lastig te herkennen omdat de symptomen erg generiek zijn: koude handen en voeten, een droge huid, droge en breekbare haren, breekbare nagels, haaruitval, een hese of krakende stem, vermoeidheid, lusteloosheid, traagheid in denken en handelen, een verhoogd cholesterolgehalte, spierzwakte en ...
Broodzout is ook gewoon keukenzout (natriumchloride), maar hieraan is 70 tot 85 mg jodium per kg zout toegevoegd. Broodzout mocht alleen aan brood toegevoegd worden. Zout in brood is belangrijk voor de smaak van brood en zorgt er ook voor dat het deeg beter verwerkbaar is.
Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. In extreme gevallen kan er dwerggroei ontstaan.
Jodiumzout van JOZO is een van de zuiverste zoutsoorten ter wereld. Het zout wordt gewonnen in Nederland en Denemarken uit ondergrondse zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan bij de indamping van de Zechstein Zee.
Broodverbeteraars zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt.
Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten. Een natriumarm brood mag maximaal 0,12 gram natrium per 100 gram bevatten. Dat betekent dat het product maximaal 0,3 gram (bakkers)zout per 100 gram mag bevatten (2,5 x 0,12 gram).
Een paar cijfers: Bakkerszout bevat gemiddeld 58.000 mcg jodium per kilo (jozo-zout 21.000 mcg/kilo). 1 gram bakkerszout bevat dus 58 mcg jodium.
Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!
Het zal je misschien verbazen dat bananen eveneens een kleine hoeveelheid jodium bevatten, naast andere gezonde mineralen als magnesium en kalium. Zo levert één banaan (zo'n 150 gram) je bijna 4 microgram jodium op.
Er zit zelfs een beetje jodium in andijvie en bananen. Maar de beste bron is zeewier! Zeewier zoals kombu bevat extreem veel jodium.
In één ei vind je ongeveer 25 mcg jodium – een zesde deel van wat je per dag nodig hebt. Groenten bevatten slechts sporen van jodium en kunnen niet je voornaamste bron van jodium zijn.
De jodiumtabletten beschermen alleen tegen het binnenkrijgen van radioactief jodium. De jodiumtabletten beschermen dus niet tegen de effecten van andere radioactieve stoffen die bij een kernongeval vrij kunnen komen. Daarom kan de overheid ook andere beschermende maatregelen nemen, zoals schuilen.
De oorzaak van schildklierproblemen ligt meestal in de schildklier zelf. Heel soms ligt de oorzaak in de hypofyse, een klier in de hersenen die hormonen aanmaakt om de schildklier aan te sturen. Aandoeningen en geneesmiddelen (bijv. jodium en lithium) kunnen de schildklierfunctie ook beïnvloeden.
Om het schildklierhormoon te kunnen aanmaken, heeft de schildklier jodium nodig. Jodium komt uit de voeding in het bloed. Vervolgens wordt het actief door de schildklier uit het bloed opgenomen. Dagelijks is zo'n 150 microgram jodium nodig voor een goed werkende schildklier (vanaf 9 jaar).
100 gr bruin brood (ongeveer 3 middelgrote sneden) is ongeveer 240 kcal of 1 snede brood is ongeveer 80 kcal. 100 gr gekookte aardappelen (ongeveer 2 middelgrote aardappelen) is 76 kcal. Brood en aardappelen zijn dus geen calorierijke voedingsmiddelen maar wel zeer waardevol in onze voeding.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.