PLASPACTUNA® is goed overschilderbaar en laat zich decoratief afwerken d.m.v. een structuurrol. PLASPACTUNA® laat zich inkleuren d.m.v. pigmenten bv. P.T.B.-PIGMENTEN of een latexverf bv. POLYCOLORIT®.
Compaktuna hydro is 100% waterdichte mortel om binnen en buiten te gebruiken voor waterdichte voegen in je badkamer, een droge kelder, snelle herstellingen, enzovoort. De specie heeft een verwerkingstijd van 180 minuten en een droogtijd van 24 uur.
De dispersie moet een uitzonderlijke flexibiliteit geven in een mortel met de volgende samenstelling: 100 g cement, 200 g zand en 100 g COMPAKTUNA® in een cementering van 2 mm dik.
COMPAKTUNA® en COMPAKTUNA® PRO zijn beiden geconcentreerde kunststofdispersies voor het verbeteren van mortels en beton. Beide producten kunnen universeel gebruikt worden. COMPAKTUNA® is meer specifek geformuleerd naar aanhechting en flexibiliteit van de mortel.
Poreuze ondergronden voorstrijken met een oplossing bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® HYDRO en 4 delen water. Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of verstuiver. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen. Met 1 liter COMPAKTUNA® HYDRO kan gemid- deld 20 m2 ondergrond voorgestreken worden.
Rotsvaste hechtkracht: 10 tot 15 maal sterker dan gewoon cement. Scheurvrij: een similibezetting (3 mm) op schouwmantel is na 4 jaar volkomen scheurvrij. Waterdicht cement: praktisch en wetenschappelijk vastgesteld. Uitslag positief.
Om beton of steen waterdicht te maken, brengt u Hydrablock met een kwast, verfroller of lage drukspuit aan. Dit kan met een huis, tuin en keuken lage drukspuit, verfroller (voor grotere klussen), of een kwast (voor kleinere stukken). Maak altijd eerst een proefstukje.
Deze oplossing wordt aangebracht met een borstel of vernevelaar. Laat deze na de toepassing 2 à 3 uur drogen. Meng 1 deel cement en 1 deel zand. Aanmaken tot een homogene, strijkbare brij met een aanmaakvloei- stof bestaande uit 1 deel COMPAKTUNA® (PRO) en 2 delen water (±18% aanmaakvloeistof).
Als grondlaag/fixatie gemengd met water in een verhouding van 1deel COMPAKTUNA PRO en 4 delen water. Als hechtbrug gemengd met water, cement en zand. Herstellingen aan betonelementen, betonlassen.
Voor het aanmaken van het waterdichte cement, mortel of specie, vervangt u de geadviseerde hoeveelheid water met Hydramix Pro. Hydramix Pro verdicht het cement waardoor er meer water nodig kan zijn dan op de verpakking van het cement vermeld staat.
"Wanneer je afwasmiddel aan mortel toevoegt, verhoog je het luchtgehalte in de specie. Zeker de afwasmiddelen van tegenwoordig zijn erg geconcentreerd, denk maar aan het theelepeltje Dreft. Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd."
Gewone mortel kan je prima maken met rijnzand. Voor gevels op te voegen maak je dan zogenaamde “voegmortel”, dat is hetzelfde mortelrecept maar met fijner zand dan rijnzand. Misschien verkies je een witte cement in plaats van de traditionele grijze en wit zand zodat je een blekere voeg bekomt.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
De basissamenstelling voor mortel bestaat uit 3 tot 4 delen zand, 1 deel cement en max. 1 deel water. Meng manueel met de hand of met een betonmolen. Kleine hoeveelheden kunt u ook mengen met een boormachine en mortelmenger.
Chapezand is grof rivierzand met een korrelgrootte van 0/4mm. Je gebruikt het om zelf cementdekvloeren te maken waar rechtstreeks een vloerbedekking op komt, zoals tegels, natuursteen of parket. Enkel nog cement en water toevoegen in de juiste hoeveelheid.
Dankzij deze mortelverbeteraar is je mortel veel makkelijker te verwerken en krijg je een veel smeuïgere samenhang. Daarnaast vermindert deze mortelolie ontwatering en ontmenging. Je bespaart dus kostbare uren! Wist je trouwens al dat deze mortelolie er ook voor zorgt dat je mortel beter bestand is tegen vorst en dooi?
Hoe lang moet voorstrijk drogen voordat je muurverf aanbrengt? De gemiddelde voorstrijk droogtijd is 6 uur. Vaak is het echter al wel eerder overschilderbaar. Zo is SPS Muurvoorstrijk Aanschilderbaar al na 1 uur stofdroog en na 4 overschilderbaar!
Hoe vaak voorstrijken? Meestal is een laag voorstrijk voldoende om de zuigende werking van de ondergrond te verminderen en te starten met schilderen. Alleen bij een muur met een sterke zuigende werking is het aan te raden om twee lagen voorstrijk aan te brengen.
Voorstrijk gebruiken voor het stucen is van belang wanneer je een goede hechting van je stucwerk wil krijgen. Door voorstrijk aan te brengen creëer je een egaal zuigende ondergrond en/of een betere hechting voor je stucwerk. Je stucwerk kan hierdoor optimaal verharden en blijft lang goed.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Wanneer je gaat starten met schilderen is het aan te raden om eerst de randen met een kwast te behandelen. Daarna breng je de verf op de rest van de vloer aan met een roller. Trek lange banen, vooral bij het 'narollen' om streepvorming te voorkomen.
Wij metsen hier met 14 schoppen zand per zak van 25kg cement (schoppen van +/- 7kg lommelzand, 20 zakken cement per big bag zand van 2Ton).
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca. 60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte. Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.