Bij vloerverwarming kun je kiezen voor een open of een gesloten systeem. In beide gevallen is er een warmtebron, zoals een cv-ketel of warmtepomp nodig om warm water te leveren. Bij een open systeem worden de vloerverwarmingsbuizen direct aangesloten op de warmtebron.
Bij elektrische vloerverwarming verwarm je de vloer door middel van elektriciteit. Bij watergedragen vloerverwarming wordt er warm water door vloerverwarmingsbuizen geleid. Deze buizen koppel je door middel van een verdeler aan bijvoorbeeld een cv-ketel of warmtepomp.
De temperatuur van vloerverwarming wordt geregeld door een thermostaat. Deze meet de kamertemperatuur en geeft een signaal door aan de cv-ketel (in het geval van warmwaterverwarming) of de aansluiting van de elektrische verwarming. Bij een vloerverwarming met warm water wordt de circulatie geregeld door een verdeler.
De meeste vloerverwarmingssystemen maken gebruik van de warmte van de cv-installatie, maar je kunt ook kiezen voor vloerverwarming die zelf – op basis van stroom – warmte genereert.
Bij warmwater vloerverwarming of centrale vloerverwarming wordt de vloer verwarmt door warm water die door de verwarmingsbuizen loopt en wordt opgewarmd door de cv-ketel. Dit warme water wordt door een verdeler in de buizen gepompt. De opgewekte warmte wordt vervolgens doorgegeven aan de vloer.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet. Het verwarmingsoppervlak is groter en de warmte komt van onderen.
De buizen hebben in het algemeen een verwachte levensduur van meer dan 50 jaar. Dit wordt berekend aan de hand van "langeduurproeven" en "computerberekeningen" (Dus niet aan de hand van 50 jaar praktijkervaring).
Hoe lager de watertemperatuur van je cv-ketel hoe minder gas je gebruikt. Hoe lager je de watertemperatuur van je cv-ketel instelt, hoe minder gas de ketel gaat gebruiken. Zeker in het geval van vloerverwarming kan de temperatuur meestal flink omlaag omdat de vloer slechts water van lage temperatuur nodig heeft.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Is vloerverwarming mogelijk in een oud huis? Ja, het is vaak mogelijk om vloerverwarming aan te brengen in oude huizen uit bijvoorbeeld 1900 of de jaren '30. 1. De meest gebruikte methode bij oude huizen is droogbouw vloerverwarming op een bestaande houten constructievloer.
Je krijgt dankzij de vloerverwarming wel meer ruimte, want je hebt geen radiatoren nodig, maar je hebt ook voldoende ruimte nodig om de vloerverwarming zijn werk te kunnen laten doen. Eigenlijk zou je 40% van je vloeroppervlakte vrij moeten houden, zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Een vervuilde of verstopte vloerverwarming kan ontstaan door een slechte kwaliteit van het water in het CV-water. Er zit dan slib in het CV-water, een soort ongewenste vaste deeltjes. Slib kan terechtkomen in het CV-water als het systeem wordt aangelegd of bijgevuld. Ook zuurstof - oftewel lucht - kan slib veroorzaken.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Nadelen vloerverwarming
Een van de grootste nadelen van vloerverwarming zijn de kosten, niet zo zeer de kosten van aanschaf, maar de kosten van het aanleggen en installeren van de vloerverwarming. Dit wordt veroorzaakt doordat de het infrezen van de vloerverwarming arbeidsintensief is.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Wil je je huis verwarmen op zonne-energie? Dat is met een zonneboilercombi of zonnepanelen goed mogelijk. Warmtepompen vormen een goed alternatief voor deze toestellen: ze werken dan wel niet op zonne-energie, maar je kan er je woning ook op een milieuvriendelijke manier mee verwarmen.
Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig.