Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Op de groene kaart staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Uw autoverzekering geldt ook in het buitenland en biedt dekking in de landen die vermeld staan op de groene kaart. De verzekeraar biedt in ieder geval dekking in de landen binnen Europa. In de meeste landen is het niet nodig om de groene kaart bij u te hebben.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken.
Ga naar de site van de RDW. Vul het kenteken van de auto in. Klik op ”Gegevens opvragen”Ga naar ”Status van het voertuig”
Bel altijd eerst de alarmcentrale
Bij schade bel je direct met de alarmcentrale van je autoverzekeraar. Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het telefoonnummer staat op je groene kaart. Doe alles in overleg met je alarmcentrale.
Als u pech heeft en u bevindt zich in een veilige ruimte, bel dan uw pechhulpverlener. De meeste aanbieders van pechhulp bieden internationale dekking, dus u moet ook hulp kunnen krijgen als u pech heeft in het buitenland . Als de auto waarin u rijdt een huurauto is, heeft het autoverhuurbedrijf waarschijnlijk een eigen pechhulpdienst.
Zet de alarmlichten aan en plaats een gevarendriehoek.Waarschuw de politie en indien nodig een ambulance. In heel Europa geldt het alarmnummer 112. Als de politie een proces-verbaal opmaakt, noteer dan het nummer van het proces-verbaal.
Bij welke autoverzekeraar u verzekerd bent, checkt u op uw polisblad. U kunt ook altijd uw bankafschriften en groene kaart raadplegen om erachter te komen waar u verzekerd bent.
Hoe weet je waar je verzekerd bent? Je zorgverzekeraar stuurt je post en misschien ook e-mails, daarop staan ook de naam en contactgegevens van je verzekeraar. Weet je echt niet waar je verzekerd bent? Vraag dan een zorgverlener, bijvoorbeeld je apotheker, of die het voor je op kan zoeken.
De RDW controleert periodiek of uw voertuig WA-verzekerd is. Dit gebeurt met een computer die daarvoor een bestand met de gegevens van de verzekeraars met het kentekenregister van de RDW vergelijkt. Dus ook als uw auto niet op de weg staat, kunt u een boete krijgen.
Binnen Europa heb je te maken met verschillende verkeerswetgeving. In veel landen zijn een veiligheidshesje en gevarendriehoek in de auto verplicht. Dit geldt vaak ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser.
Met een geldig Nederlands rijbewijs mag u in alle EU-landen autorijden. Ook in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland is uw Nederlandse rijbewijs geldig.
Je bent wettelijk verplicht om een geldig rijbewijs, jouw kentekenbewijs en jpuw autoverzekeringscertificaat bij je te hebben wanneer je in het buitenland rijdt.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
In Nederland hoef je hem niet bij je te hebben.Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is hij ook in het buitenland niet altijd verplicht. “Je auto verzekeren moet overal. Maar in de meeste Europese landen hoef je het bewijs daarvan niet per se in de auto te hebben.
De verplichting is vervallen, omdat de Europese autoriteiten ook in de registers kunnen kijken of een auto is verzekerd. In Nederland is dit in het register van de RDW vastgelegd. Toch zijn er nog landen waar de groene kaart verplicht is.
“Inderdaad, de autoverzekering geldt altijd als je iemand toestemming hebt gegeven jouw auto te gebruiken. Maar de verzekeringnemer loopt wél financieel risico, ook al veroorzaakt hij of zij de schade niet zelf. Heb je alleen een WA-verzekering op de auto, dan is er geen dekking voor je eigen, niet verhaalbare schade.”
Het CAK meldt u aan bij een zorgverzekeraar als u geen zorgverzekering heeft. Het CAK houdt de premie in op uw inkomen. Heeft u medische zorg nodig terwijl u nog geen verzekering heeft? Dan betaalt u de kosten zelf.
jouw auto is tijdens het uitlenen wel verzekerd, maar jij bent verantwoordelijk voor de schade die tijdens het uitlenen van de auto ontstaat.
Advies van onze expert. “In Nederland is het verplicht om je auto te verzekeren. Mocht je bij alle verzekeraars geweigerd worden dan kan je altijd nog terecht bij De Vereende. Hier betaal je een stuk hogere premie, maar je kan wel verzekerd de weg op!”
Tot slot kunnen er nog verschillende andere redenen zijn waarom geen verzekeraar je auto wil verzekeren: Je auto is langer dan 14 dagen onverzekerd geweest, sinds die op je naam stond. Je hebt een ontzegging van de rijbevoegdheid gehad. Je bent in aanraking geweest met politie of justitie.
Diefstal uit je auto wordt niet altijd vergoed door je autoverzekering. Heb je enkel een WA-dekking dan wordt diefstal uit de auto bijvoorbeeld niet vergoed. Met een WA beperkt casco of allrisk dekking krijg je wel een vergoeding. De schade aan de auto die door de dief is veroorzaakt, wordt vergoed.
✓ Blijf kalm en draag het reflecterende vest. ✓ Ga naar een veilige plek in de buurt van de plaats van het ongeval, zet uw noodknipperlichten aan en gebruik de waarschuwingsdriehoeken of het V-16 noodbaken. ✓ Zorg ervoor dat alles in orde is en bel indien nodig 112 voor medische en/of politiehulp.
Het is niet in alle gevallen strafbaar, als je je maar binnen 12 uur meldt bij de politie. Maar als je iemand achterlaat die door toedoen van de aanrijding acute medische hulp nodig heeft, dan is het wel strafbaar.
Hoe hoog de schadevergoeding is die u kunt krijgen, hangt vooral af van hoe erg u gewond bent geraakt bij het ongeluk. Hoe ernstiger uw verwondingen, hoe groter de schadevergoeding. Bent u niet zo erg gewond geraakt, dan is de schadevergoeding bijvoorbeeld tussen de €100,- en €2000,- euro.