Steuren zijn dol op insecten die veel eiwitten bevatten zoals muggenlarven, meelwormen en regenwormen. Ook andere insecten die in het water terechtkomen en naar de bodem zinken eet de steur op.
Voor het vangen van de steur en meerval zijn plakjes gerookte zalm, blokjes kaas, spek, zure haring en garnalen de meest geschikte aassoorten.
Steuren hebben in de zomer zeker dagelijks voeder nodig.
Ze eten geen voer dat meer dan een uur in het water ligt. Voer dus liever meerdere malen per dag een kleine hoeveelheid. Voer slechts zoveel als de vissen in enkele minuten opeten.
Op onderstaande foto's laten we zien hoe de verschillende soorten aas gemonteerd worden aan het haakje. Met maïs heb je de meeste kans om een karper te vangen. Maar karpers willen ook wel bijten op kaas. Steuren bijten hoofdzakelijk op kaas en haring, maar ook met maïs zijn ze te vangen.
De Europese steur (Acipenser sturio) is de grootste vis die thuishoort in onze rivieren. Ze kunnen 3,5 meter lang worden en daarbij ruim 300 kilo wegen.
Een steur heeft speciaal steurvoer nodig omdat zijn bek aan de onderkant zit. Het voer zinkt naar de bodem en heeft een zeer sterke geur, zodat dit op zijn natuurlijke voer lijkt. Voor alle soorten steur is er speciaal zinkend voer met een hoge energiewaarde toegesneden op de stofwisseling van de siervijversteur.
Hier voeden ze zich met kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen die ze opsporen met behulp van de bekdraden. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.
De vis kan in de vrije natuur wel zes meter lang worden met een gewicht van maximaal 400 kilogram. Hij wordt ongeveer 50 tot 100 jaar oud. Het is een prachtige vis met een bijna prehistorisch uiterlijk. Hij lijkt ook wel een beetje op een haai.
Steurvoer is speciaal visvoer voor steuren. Als u een of meerdere steuren in de vijver houdt, is het noodzakelijk om deze vijvervissen apart te voeren. Een steur eet zijn steur voer namelijk van de bodem van de vijver.
Wanneer de watertemperatuur boven de 22 graden is, worden steuren sloom vanwege het zuurstof armere water en kan het moeilijker worden om ze te vangen. Vis daarom dieper, ongeveer 180 cm en tegen de bodem. En vis zo dicht mogelijk bij de zuurstofpompen of sproeiers, die circulatie in het water creëren.
Steuren kunnen zowel gevangen worden met de vaste hengel als ook met een werphengel. Echter voor steuren raden wij de werphengel aan, omdat steur een sterke vis is die zich niet zomaar gewonnen geeft. Steuren zijn gekenmerkt door hun (per soort afhankelijk) spitse neus en ruwe huid.
Welk aas voor meerval gebruiken
Vis je vanuit een bellyboat dan zijn wormen of aasvis favoriet. Wil je echter statisch op de bodem vissen dan genieten pellets of wormen vaak de voorkeur. Let er bij het bodem vissen met wormen op dat de krabben of kleine vis jouw wormen niet te pakken krijgen.
Soorten steuren
De sterlet is de kleinste steursoort en ook sierlijk slank met witte randen om de vissen. Ze blijven meestal onder de 100 cm. Steuren hebben een typische vorm. Ze bewegen bovendien ook nog eens elegant door het water.
Veel goed doorvoede vissen kunnen op zich 2 weken zonder voeding. Het is wel handig om ze van te voren enige tijd stevig te voeden zodat ze een reserve opbouwen. Jonge vissen hebben wel dagelijks voeding nodig.
Van oorsprong zijn er drie soorten steur die het grootste deel van de kaviaar leveren, namelijk de Beluga, Osetra en Sevruga, soorten die van oorsprong in de kaspische zee voorkomen.
De tastdraden zijn zo gevoelig dat de steur er als het ware mee kan 'zien'.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
De steur heeft geen tanden.
dus! – steuren verdragen medicijnen of anti-alg middelen over het algemeen slecht, zout toevoegen is geen enkel probleem,1 gram per liter permanent is zelfs aan te bevelen.
Chinese vissers hebben een uitzonderlijke vangst gedaan in de Amoer bij Fuyuan. Ze haalden er een Siberische steur van 3,59 meter uit het water met een gewicht van maar liefst 514 kilogram.
Een zeldzaam product met een ziltige, nootachtige doch romige smaak. De vis waarvan dit populaire gerecht afkomstig is, wordt al jarenlang gezien als een bedreigde diersoort. De steur komt onder andere veel voor in de Kaspische zee.
Het beste aas is, zure haring.
Hoe kun je het beste op steur vissen? Kies voor een dobbermontage of loodsysteem en weerhaakloze haak. Doe een stukje zure haring aan de hair en je kansen om een grote steur te vangen nemen direct al toe.
Diamant Steur kopen prijs
De prijs van een Diamanten Steur ligt tussen de €15 en €120.