De audiometrie is de meest betrouwbare hoortest. Deze test kunt u doen bij de huisarts of audicien. Er zijn ook hoortesten op internet of via de telefoon voor een grove inschatting van uw gehoor. Neem contact op met uw huisarts als u of uw omgeving merkt dat u slechter hoort.
Je zet radio en TV steeds luider. Je moet vaak vragen om iets te herhalen. Mensen lijken steeds onduidelijker te praten. Het kost moeite om iemand die stil praat, die zich achter je of die zich in een andere ruimte bevindt, te verstaan.
In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat bij u een gehooronderzoek wordt verricht. In medische termen wordt dit een audiometrie genoemd. Met een gehooronderzoek kan worden nagegaan in hoeverre uw gehoorklachten samenhangen met een stoornis van het gehoororgaan.
waarom. Met een gehooronderzoek is het mogelijk om te onderzoeken of er sprake is van gehoorverlies. Daarnaast kan gekeken worden in welke mate het gehoor verslechterd is en welke onderdelen van het gehoororgaan minder goed functioneren (het slakkenhuis, of het middenoor met de gehoorbeentjes).
Gevolgen van gehoorschade, zoals tinnitus, is niet te genezen. Daarom is het heel belangrijk om gehoorschade zoveel mogelijk te voorkomen. Simpelweg gezegd kunt u dit doen door uw oren te beschermen. Hou rekening met de geluiden waar u uw oren aan blootstelt, investeer in gehoorbescherming en gun uw oren rust.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Een hoortest is vaak gratis.
Antwoord: Een hoortest is bij Specsavers gratis en vrijblijvend. Er zijn geen verborgen bijkomende kosten en u zit nergens aan vast.
In de otologie of oorheelkunde gaat het om onderzoek en behandeling van aandoeningen die te maken hebben met het oor, het gehoor en het evenwicht.
Met een zogenaamde audiometer en een koptelefoon worden korte tonen aangeboden. Aan de patiënt wordt gevraagd aan te geven of deze worden gehoord. De onderzoeker gaat na hoe zacht het geluid gemaakt kan worden om net gehoord te worden. Vaak wordt deze test herhaald met een trilblokje achter het oor.
Het onderzoek duurt 1 tot 4 uur.
Naarmate we ouder worden, kunnen we steeds moeilijker hoge tonen onderscheiden. Vanaf 30 jaar zouden tonen hoger dan 17 000 Hz niet meer te horen zijn.
De audiometrie is de betrouwbaarste hoortest. Deze test kunt u doen bij een audicien of in de huisartsenpraktijk. Voor de audicien heeft u geen verwijzing nodig van de huisarts. De audicien of huisarts controleert meestal eerst of het oor niet verstopt, ontstoken of beschadigd is.
De gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, onderzoekt of uw baby goed kan horen. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten.
Onderzoek. De kno-arts zal eerst een otoscopie uitvoeren door met speciale apparatuur in jouw oren te kijken. Hij onderzoekt dan jouw gehoorgang, jouw trommelvlies en jouw middenoor. Indien nodig zal de arts vervolgens jouw gehoor nauwkeurig meten door audiologisch onderzoek: toon- en spraakaudiogram.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Er zijn chronische ziektes die niet direct een relatie hebben met de oren, maar toch gehoorschade tot gevolg kunnen hebben. Bijvoorbeeld hartproblemen, een beroerte, hoge bloeddruk en diabetes. Deze aandoeningen blokkeren soms de bloedtoevoer naar het binnenoor of de hersenen.
Doordat doofheid uitwerking heeft op alle facetten van uw leven, is het essentieel om een audicien te raadplegen. Afhankelijk van uw specifieke situatie kan uw arts een gehoorapparaat aanbevelen om weer beter te kunnen horen. Uw arts kan samen met u werken aan het herstel van uw gehoor en de nodige therapie aanbevelen.
Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies.