Het verhuur binnen het hotel-, pension-, kamp- of vakantiebestedingsbedrijf is belast tegen het verlaagde btw-tarief van 9%.
Soms is de verhuur van een onroerende zaak belast met btw. Maar meestal is die verhuur vrijgesteld van btw.
De huur van bedrijfsruimte is in principe vrijgesteld van omzetbelasting (btw). Voor de verhuurder pakt deze vrijstelling soms nadelig uit, omdat hij dan ook de btw op de door hem betaalde onderhoudskosten niet kan terugkrijgen van de Belastingdienst.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
BTW compensatie
Immers de verhuurder kan zijn BTW over de investering niet aftrekken, maar daarna is het beperkt tot de BTW op onderhouds- en exploitatielasten die de verhuurder niet meer kan verrekenen. Gedurende de eerste 10 jaar, bij nieuwbouw, kan de BTW schade oplopen tot ruim boven het gangbare hoge BTW tarief.
De verhuur van kantoorruimte valt onder onroerende zaken en is daarmee vrijgesteld van btw. De verhuurder mag jou als huurder normaal gesproken geen btw in rekening brengen. Toch belasten verhuurders de btw (bijna) altijd door aan jou als huurder.
De netto huur is de prijs die je betaalt voor de woonruimte, wordt ook wel de kale huur genoemd.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
De renovatiewerken moeten verstrekt en gefactureerd worden aan een eindgebruiker (bv. eigenaar, vruchtgebruiker of huurder van het gebouw) om te kunnen in aanmerking komen van het verlaagd btw-tarief van 6% en als aan alle andere voorwaarden werden voldaan.
Het algemene btw-tarief van 21% geldt voor alle producten en diensten die niet zijn vrijgesteld, en die niet onder het 9%-tarief of het 0%-tarief vallen.
Stelregel is dat de huisvestingslasten op 10 tot 15 procent van de omzet liggen. "Bij een toplocatie kun je gaan voor 20 procent, maar zeker niet meer." Belangrijk is om je te realiseren dat je allebei hetzelfde doel nastreeft. Jij wilt graag een winkelruimte, de verhuurder wil graag dat zijn pand wordt verhuurd.
Je huurinkomsten worden dan beschouwd als onroerende inkomsten en zijn dus op jaarbasis onderworpen aan de progressieve tarieven van de personenbelasting. Je betaalt daardoor maximaal 50% én de gemeentebelasting.
Huurprijs berekenen door middel van taxatie
De allerbeste oplossing voor het bepalen van de huurprijs is door de bedrijfsruimte te laten taxeren. Een deskundige taxateur in bedrijfsonroerendgoed (BOG) kent de lokale vastgoedmarkt door en door en kan u als geen ander adviseren over een reële huurprijs.
De verhuur van onroerende zaken is in Nederland, op enkele uitzonderingen na, echter vrijgesteld van btw. De ver- huurder hoeft geen btw af te dragen over de huurtermijnen, maar kan ook geen voorbelasting in aftrek brengen.
Denk bijvoorbeeld aan een kantoor, parkeergarage of fabriekshal. In de meeste gevallen betreft het een vorm van zakelijke verhuur, maar ook de gewone opslagruimte valt hieronder.
De hoofdregel is dat de verkoop van onroerende zaken is vrijgesteld van btw. Uitzonderingen hierop zijn nieuwe onroerende zaken tot 2 jaren na eerste ingebruikname en de levering van zogenoemde bouwterreinen. Deze categorie onroerende zaken zijn van rechtswege belast met btw.
Wanneer moet ik btw betalen bij de aankoop van een woning? Wanneer u een nieuwe woning koopt van een bouwpromotor zal u 21 % btw moeten betalen. Ook een particulier kan ervoor kiezen om zijn nieuwe woning met btw te verkopen.
Is het tweede verblijf een nieuwbouw, dan zal u normaal gezien btw betalen i.p.v. registratierechten. Het gewone tarief van 21% is dan van toepassing. Tenzij en in de mate dat u het pand ook professioneel zou gebruiken, kunt u de btw niet recupereren.
Dat is de datum waarop de woning voor de eerste maal bewoond werd. In principe is dit van dag tot dag te tellen, doch de fiscus is daar soepel in. Wanneer uw woning vóór 1 januari 2007 voor het eerst bewoond werd, wordt uw woning geacht meer dan 10 jaar oud te zijn in 2016.
Het algemene btw-tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het lage tarief van 9%, het 0%-tarief of een vrijstelling. Controleer hier welk tarief u moet hanteren.
6% BTW. Momenteel geldt een verlaagd btw-tarief van 6 %voor renovatiewerken aan badkamers van een privéwoning. De woning dient wel ten minste 10 jaar oud te zijn ( vanaf datum eerste bewoning ) en de werken dienen door een geregistreerde aannemer uitgevoerd te worden.
Het vroegere verplichte attest bij 6% btw op renovatie is sinds 1 januari 2022 afgeschaft. Het wordt vervangen door een standaardverklaring die je nu moet vermelden op je factuur voor de klant. Lees hier wat je moet weten om correct te factureren.
Wanneer je bijvoorbeeld een kamer verhuurt voor een langere tijd en de huurder staat ingeschreven op jouw adres, dan kun je gebruik maken van de zogenoemde kamerverhuurvrijstelling. De huuropbrengst is dan belastingvrij.
U hoeft de huur die u ontvangt niet op te geven in uw aangifte. Wel moet u de waarde van de woning op 1 januari opgeven als bezit in box 3. Als u een lening hebt afgesloten voor deze woning, geeft u de lening op als een schuld in box 3.
In situatie 1 ben je verplicht om 70% van de huurinkomsten op te geven aan de Belastingdienst. Deze 'inkomsten uit tijdelijke verhuur' vallen in box 1. Het gaat om de door jou berekende huurprijs, verminderd met de gemaakte kosten voor bijvoorbeeld gas- en elektriciteitsverbruik of advertenties.