Zolang de blaar dicht blijft, is een blaar in de meeste gevallen ongevaarlijk maar wanneer ze openscheuren brengen ze wel risico met zich mee. De blaar kan ontstoken raken.
Hoewel het zelden voorkomt, kan een geïnfecteerde blaar een ontsteking van de lymfebanen en plaatselijke lymfeklieren (bv. in de liesstreek) veroorzaken. Symptomen hiervan zijn een onderhuidse rode streep van de blaar naar een klier en/of pijnlijk gezwollen lymfekliertjes in de liezen of oksels.
Je hoeft met een blaar alleen naar de huisarts als deze geïnfecteerd raakt. Dit herken je aan een rode ontstoken plek waar pus uitkomt. Ook als een blaar op de huid of slijmvliezen spontaan ontstaat, dus zonder dat er sprake is geweest van belasting, kun je naar de dokter gaan.
Laat een gesloten blaar bij voorkeur dicht. Dit in verband met infectiegevaar. De blaar is dan goed afgedekt en geneest vanzelf. Prik de blaar eventueel aan als je denkt dat het blaardak gaat scheuren of als je erge last hebt.
Een ontstoken blaar is te herkennen aan de rode kleur van de omringende huid en het groene of gele vocht binnenin de blaar. We raden het af om een ontstoken blaar of bloedblaar zelf door te prikken.
Stap naar je huisarts, die kan mogelijks een antibioticakuur voorschrijven. Ook wanneer een blaar openscheurt, is reinigen het sleutelwoord. Knip de losgekomen huid weg (om verder doorscheuren te vermijden) met een fijne goed ontsmette schaar en maak de wonde proper met water en zeep.
De meeste blaren verdwijnen na enkele dagen of soms weken wanneer het grote blaren betreffen. Een blaar (bullae) is een holte tussen twee huidlagen die zich vult met vocht. Hoe lang blaren duren is ook afhankelijk van uw mogelijkheid ze te ontzien.
Over het algemeen zal een blaar die doorgeprikt is vrij snel genezen. Wanneer de huid of het vel nog op de plek zit, dan beschermt dat het weefsel er onder al een beetje. Deze huid zal droger en harder worden, net als het weefsel eronder. De blaar zal dan meestal na ongeveer een week zo goed als weg zijn.
Vervang gaasjes of pleisters op je blaren het liefst elke dag, ontsmet de blaar en dep eventueel vocht weg, maar laat ze verder zo veel mogelijk met rust. Dan genezen blaren het allersnelst en kun jij je killer heels weer aan!
Een ontstoken wond ziet er in de meeste gevallen ernstig uit, maar kan dus met een goede verzorging vanzelf genezen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Neem contact op met uw huisarts bij één of meer tekenen van een infectie:als er troebel witgeel vocht (pus) uit de wond komt; als de wondranden roder, dikker en warm worden of meer pijn doen; als u zich ziek voelt of koorts krijgt.
Blaren ontstaan doordat de diepere huidlaag beschadigd raakt. Er hoopt zich vocht (plasma) op in of onder de opperhuid. Het beschadigen van de huid komt meestal door druk of wrijving (een drukblaar), bijvoorbeeld door te krappe schoenen.
Vocht in de benen met blaarvorming
In ernstige gevallen krijgt je zorgvrager met oedeem blaren op zijn of haar benen. Dat komt doordat het vocht dan écht nergens meer heen kan. In plaats van dat het vocht zich verder ophoopt in onderhuids weefsel, komt het nu door de huid heen.
Constante druk of wrijving leidt uiteindelijk tot het loslaten van de opperhuid (de bovenste huidlaag) van de onderliggende huidlagen. Er ontstaat dan een blaar met weefselvloeistof erin. Deze vloeistof vormt een kussentje op de wond om zichzelf te beschermen tegen nog meer druk.
Na het openmaken van een gesloten blaar moet je de huid goed desinfecteren. Plak de blaar daarom goed af met een gaasje, wanneer je deze hebt open laten prikken. Een gesloten blaar geneest meestal vanzelf binnen 7 dagen.
Druppel Betadine Oplossing direct vanuit het flesje op de open(geprikte) blaar. Je kunt hiervoor ook een watje of steriel gaasje gebruiken. Je kunt eventueel ook Betadine Zalf op de wond smeren. Dek de blaar goed af met een pleister om te voorkomen dat er vuil en bacteriën inkomen die een infectie kunnen veroorzaken.
Het kan dus geen kwaad om te douchen of te zwemmen wanneer je je blaar hebt afgedekt met een blarenpleister. Om de kans op een bacteriële infectie tot het minimum te beperken, is het belangrijk dat de pleister één a twee keer per dag wordt vervangen door een nieuw exemplaar.
Zitten jouw blaren in de holling van je voet of juist op de top van je tenen? Smeer de blaar en de omliggende huid dan eens in met vaseline, hierdoor zal de wrijving en de kans op nieuwe blaren een stuk minder zijn!
In de efflorescentieleer van de dermatologie worden blaren onderscheiden van vesikels: vesikels zijn kleiner dan 1 cm, blaren groter. Dit onderscheid kan helpen om ziektes te herkennen. Veel blaren worden veroorzaakt door extreme verhitting of afkoeling van de huid of door aanhoudende druk of wrijving.
Drukblaren ontstaan door wrijving en druk op uw voeten, handen, vingers en/of tenen. De kans op wrijving is groter als u: Te kleine of te grote schoenen draagt. Een aandoening aan uw tenen heeft waardoor er te weinig ruimte tussen zit.
Behandeling van een ontstoken pees in uw voet
We raden u met een ontsteken pees altijd aan om uw enkel rust te geven. Als de pees niet belast wordt, geneest hij sneller. Met een brace, gips, tape of een prik met een ontstekingsremmer kunnen we uw pees helpen snel te genezen. Als dit niet helpt, kunnen we u opereren.
Gesloten blaren
Vermijd verdere druk of wrijving en laat de blaar volledig dicht: zo komt hij niet in contact met vuil of stof. Vervolgens zal hij spontaan genezen. Bescherm de blein eventueel met een pleister, maar hier is ook een risico aan verbonden. De plakker kan ervoor zorgen dat de blaar openscheurt.
Blaren behandelen met een blarenpleister. Soms kunnen blaren toch ontstaan, ondanks al je inspanningen om een blaar te voorkomen. Als je een blaar hebt opgelopen komen blarenpleisters goed van pas.