Omdat deze plant op extreem grote hoogte groeit wordt de Arabica minder blootgesteld aan dieren en ziektes. De Arabicabonen bevatten hierdoor minder cafeïne omdat cafeïne het natuurlijke beschermingsmiddel is van de boon. Doordat er minder cafeïne in deze koffieboon zit is de smaaksamenstelling divers.
Wat is het verschil tussen Robusta en Arabica koffiebonen? Arabica doorgaans van hogere kwaliteit; heeft veel smaak dan Robusta koffie, wat vaak bitter smaakt. Robusta koffieplanten vereisten minder groeiomstandigheden dan arabica koffieplanten. De oogst van een arabica plant is veel lager dan bij een robusta plant.
100% Arabica koffie: cafeïne
De Arabica koffieboon groeit op grote hoogte (gemiddeld 1500 meter boven zeeniveau). Hierdoor wordt deze boon weinig blootgesteld aan ziektes en dieren. Het natuurlijke beschermingsmiddel cafeïne is dus bijna niet nodig. De Robusta koffieboon groeit op zeeniveau.
Arabica koffiebonen zijn over het algemeen gezonder, omdat ze minder cafeïne bevatten en daarnaast antioxidanten bevatten.
Zoals eerder gesteld: arabica koffiebonen bevatten minder vet dan robusta koffiebonen. Maar dit betekent niet dat robusta koffiebonen automatisch vette bonen zijn. Dit hangt namelijk af van: Branding: hoe langer koffiebonen gebrand zijn, hoe meer oliën vrijkomen uit de poriën van koffiebonen.
Een 100% Arabica koffieboon is het meest geschikt voor jouw volautomatische koffiemachine: koop hele, vers gebrande bonen en let op de hoeveelheid Robusta. Lichte roasts zijn minder geschikt voor volautomaat. Experimenteren is verder de boodschap!
Smaak van Arabica en Robusta
De smaak van Arabica bonen is aromatisch zacht met zoete tonen en wordt vaak ervaren als zoet of zuur. Koffie van 100% Arabica bonen wordt door veel consumenten gezien als lekkere koffie door de verfijnde smaak. De smaak van Robusta bonen zijn stevig en krachtig en daarbij ook meer bitter.
Douwe Egberts – Verfijnde koffie
De koffie wordt dan ook getypeerd als een smaakvolle, zacht melange. De melange wordt gecreëerd doordat men gebruik maakt van 100% arabica bonen. Douwe Egberts hanteert voor al hun koffiebonen strenge criteria.
En 'roodmerk' is een melange van 70% Arabica en 30% Robusta. Alleen als je zelf koffiebonen gaat malen is het mogelijk koffie van 100% Robustabonen te zetten.
De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden. De smaak wordt bij de hema omschreven als een vol karakter met tonen van karamel, hazelnoot en een vleugje chocolade met een milde nasmaak.
Brazilië is het meest koffieproducerende land ter wereld.
De beste koffiemerken zijn verkrijgbaar bij ALDI. Zo zijn de Moreno koffiepads regular als best getest door het Algemeen Dagblad in mei 2020. Deze heerlijke koffie is gemaakt van 100% Arabica-bonen en heeft een volle smaak. Daarnaast hebben verschillende koffievarianten een UTZ-certificaat.
Alle koffiebonen moeten voor gebruik worden gebrand, anders kan er geen koffie van gemaakt worden. Zo krijgt de oorspronkelijk groene koffieboon zijn bruine kleur. Hoe donkerde de kleur is, des te langer de koffieboon gebrand is. De donkere koffiebonen geven een krachtiger smaak dan de licht gebrande koffiebonen.
Indien u van romige, zachte cappuccino's houdt, kunt u het beste kiezen voor Arabica bonen met een lichte tot medium branding. Bijvoorbeeld Cento% Oro.
In totaal zijn er dus twee soorten koffiebonen op de markt: de Arabica en Robusta.
Sommige Nederlandse fabrikanten geven hun verschillende mengsels de namen goudmerk, zilvermerk en roodmerk, waarbij goudmerkkoffie meestal voor 100% uit arabicabonen bestaat, zilvermerk uit 80% arabicabonen en 20% robustabonen, en roodmerk uit 70% arabicabonen en 30% robustabonen.
Alleen bij Jumbo al het lekkers van La Place. La Place - Smaak is onze signatuur. We zoeken dan ook in verschillende gebieden langs de evenaar, om de allerbeste koffie te vinden. Voor elke smaak zoeken we de perfecte melange van bonenrassen en verwerkingsmethoden.
Kopi loewak is de beste koffieboon ter wereld Kopi loewak zijn koffiebonen die worden opgegeten door de civetkat, een katachtige die oorspronkelijk in het wild leefde in Indonesië. De civetkat eet de kers/ bes op omwille van het fruitige vruchtvlees rond de koffieboon.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Volgens HetTestPanel.nl zijn deze koffiebonen beoordeeld met een 8,1. Een van de belangrijkste redenen waarom Gran Maestro Italiano valt onder de best geteste koffiebonen is omdat Gran Maestro 100% Arabica is en daarnaast afkomstig uit de beste koffie gebieden van Brazilië en Colombia .
Als we kijken naar de 'beste' koffie voor jouw Jura machine, raden we (voornamelijk) Arabica bonen aan, omdat de Robusta koffiebonen harder zijn dan de Arabica koffiebonen waardoor de maalschijven in de Jura machine sneller kunnen slijten.