Botox of eigenlijk botulinetoxine is de giftigste stof die bestaat. Twee nanogram (twee miljoenste gram) per kilo lichaamsgewicht is genoeg om je je laatste adem uit te laten blazen. Bij een cosmetische botoxbehandeling krijg je een extreem lage concentratie van het goedje.
Botulinetoxine is de meest giftige stof voor zover bekend. Het verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die hierdoor verslappen. Ca. 15 nanogram van de stof is voor de mens al dodelijk en het gif behoort daarom tot de meest gevaarlijke klasse biologische wapens.
Voorbeelden van zeer zorgwekkende stoffen zijn lood, koper, vinylchloride en benzeen. Ze kunnen op verschillende manieren in de lucht, de bodem of het water terechtkomen. Landbouw, industrie en verkeer kunnen hiervan de oorzaak zijn. Maar ook huishoudens kunnen zorgen voor vervuiling.
Wat is het risico? Gevaarlijke stoffen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën. Fysiek gevaarlijk: explosief, brandgevaarlijk, oxideren, gas onder druk, reactief, zelf-ontbrandend, zelf-verhittend, reactief na contact met water en/of peroxiden.
Een stof is ontplofbaar als deze ook zonder aanwezigheid van zuurstof tot ontploffing kan komen. Voorbeelden van ontplofbare stoffen zijn buskruit, niet gestabiliseerde kunstmest, picrinezuur, benzoylperoxide en kwikfulminaat.
Gevaarlijke stof
Stoffen zijn gevaarlijk als ze vanwege hun chemische eigenschappen een gevaar voor de veiligheid of gezondheid kunnen opleveren. Dit zijn alle stoffen die minstens één H(azard)-zin bevatten. Binnen de farmacie wordt in het kader van Arbo vaak over 'risicovolle stoffen' gesproken.
Schadelijke producten in een verpakking kun je herkennen aan het etiket.Op het etiket staan rood-witte ruitvormige pictogrammen die het gevaar aanduiden. Er kan een signaalwoord bij staan. Het signaalwoord "Gevaar" wordt gebruikt voor zeer gevaarlijke producten.
Een stof die acuut giftig is, heeft binnen enkele uren (maximaal 48 uur) een ernstig effect op je lichaam. Zeer giftige stoffen zorgen bij een zeer geringe hoeveelheid al voor acute of chronische aandoeningen en kunnen zelfs leiden tot de dood.
Kankerverwekkende stoffen zijn stoffen die kanker kunnen veroorzaken of de kans op kanker kunnen vergroten. Mutagene stoffen kunnen het erfelijk materiaal beschadigen en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken. Kankerverwekkende en mutagene stoffen kunnen in vrijwel alle werksituaties voorkomen.
De soorten die het meest voorkomen in de natuur zijn; kwik, lood, cadmium, chroom, koper, arseen, nikkel, kobalt en magnesium. De meest toxische van deze stoffen zijn lood, cadmium en kwik.
Mogelijke gevolgen zijn zwakte, koorts, hoesten, ademhalingsproblemen, gewrichtsklachten, schade aan de luchtwegen, braken, krampen en diarree.Ook kan het zenuwstelsel aangetast worden. Ricine kan oraal worden toegediend, worden geïnjecteerd of worden geïnhaleerd als aerosol.
Het is afhankelijk van de hoeveelheid en de fase waarin een stof wordt opgenomen of een stof schadelijk is voor de gezondheid. In principe kan elke stof schadelijk zijn voor de gezondheid als je er te veel van binnenkrijgt. Stoffen die al in kleine hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid worden giftig genoemd.
Voorbeelden van vaak vervoerde brandbare vloeistoffen
Aceton, lijmen, verven / lakken / vernissen, alcoholen, parfumproducten, benzine / benzine, dieselbrandstof, vliegtuigbrandstof, huisbrandolie, kerosine, harsen, teer, terpentijn, ethanol, benzeen, butanolen, isopropanol, methanol en octanen.
Gevarenklasse 9: Overige gevaarlijke stoffen en voorwerpen
Stoffen die bij inademing als fijnstof een gevaar voor de gezondheid kunnen vormen. Stoffen en voorwerpen die bij brand dioxines kunnen vormen. Stoffen die ontvlambare dampen ontwikkelen. Lithium batterijen.
Als je in aanraking bent geweest met giftige stoffen
Trek zo snel mogelijk je kleren uit en bewaar ze in een afgesloten zak. Neem contact op met een huisarts of ziekenhuis. De meeste stoffen kun je afspoelen met lauw water, bijvoorbeeld door een douche. Bezoek daarna wel een arts of ziekenhuis.
Klasse 9 omvat stoffen en voorwerpen die tijdens het vervoer een gevaar kunnen opleveren voor transporteur en verkeer. De vervoerde goederen kennen unieke (gevaarlijke) eigenschappen. Deze classificatie is anders dan ADR klasse 8.
Aanleiding Besluit risico's zware ongevallen
Het Brzo is de Nederlandse uitwerking van een Europese Richtlijn voor bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen: de Seveso-richtlijn. De aanleiding voor deze richtlijn is een aantal grote ongevallen, waaronder een ramp in 1976 in het Noord-Italiaanse stadje Seveso.
Veelvuldig contact met irriterende stoffen is één van de hoofdoorzaken van het ontstaan van huidproblemen. Bij irritatie wordt de huid beschadigd door één of meerdere stoffen (bijvoorbeeld glas- en steenwolvezels, verf, kit, plamuur, oplosmiddelen, teer en bitumen) en kan de huid zich niet snel genoeg herstellen.
Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.
Vaste of vloeibare (licht) ontvlambare stoffen mogen niet samen worden opgeslagen met: • oxiderende stoffen; • vergiftige stoffen of CMR; • corrosieve of bijtende stoffen; • samengeperste gassen (w.o. zuurstofflessen).
Het natrium ondergaat zodra het in contact komt met water een zeer exotisch proces: een Coulomb-explosie. Opnames van onder de waterspiegel, 0,35 milliseconde nadat de druppel het wateroppervlak raakt.