In Griekenland worden vergelijkbare stopcontacten gebruik als in Nederland: F. De netspanning is net als hier 230 volt en de frequentie 50 hertz. Wanneer je op reis gaat naar Griekenland heb je dus geen reisstekker nodig en je kunt al jouw apparaten zonder moeite opladen.
In Griekenland is het 1 uur later dan bij ons. Het soort stekker is hetzelfde, net als het voltage; 220 volt.
Je kunt er mooi snorkelen en er zitten een paar hele toffe strandtenten. Waterschoenen heb je hier overigens wel nodig, want door de vele rotsen en zee-egels moet je goed oppassen waar je loopt.
Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
De rode landen gebruiken stekkers van het type A & B, de donkerblauwe landen gebruiken net zoals in de Benelux de types C & E/F (types E en F zijn perfect compatibel met elkaar), bruine landen gebruiken type D, zeegroene landen hebben het Britse systeem (type G), Israël heeft als enige de types C & H, de gele landen ...
Stopcontact type G
Type G wordt onder andere gebruikt in het Verenigd koninkrijk, Ierland en Hong Kong. De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.
Een eurostekker, ook wel europlug of C-stekker, is een universele platte stekker met alleen twee metalen pennen voor fase en nul. De eurosteker is speciaal ontworpen om in continentaal Europa veilig op vrijwel elk huishoudelijk stopcontact te passen, met of zonder aarde.
Hoe werkt een wereldstekker? Een wereldstekker heeft één stekker die geschikt is voor een bepaald type stopcontact. Op deze stekker zit een universeel stopcontact voor stekkers met verschillende typen uit verschillende landen. Zo kun je dus apparaten uit China, India of Amerika gebruiken in het Europese stopcontact.
Je hebt een adapter type A of B (Verenigde Staten) of een universele wereldstekker nodig.
Op de Griekse eilanden mag je geen toiletpapier door de wc spoelen. Dit is om verstoppingen te voorkomen. Bij ieder toilet staat altijd een emmertje waarin je het papier moet deponeren. Dit is in het begin even wennen maar naar een paar dagen weet je niet beter.
Maatregelen coronavirus
In het openbaar vervoer en in taxi's is het dragen van een FFP2-mondmasker verplicht. Er zijn in Griekenland andere maatregelen dan in Nederland. Bijvoorbeeld over hoeveel afstand u moet houden of de openstelling van restaurants, musea, toeristische attracties et cetera.
Maar wees niet bang, er komen geen adders voor op Kreta! Hij heeft dezelfde afmetingen en eetgewoonten als de Balkantoornslang, maar komt voor in "nattere" gebieden zoals veen en vennen en ook in de drogere gebieden van het eiland.
Het leidingwater op Kreta is drinkbaar, maar kan een chloorsmaak hebben. Op Kreta wordt daarom veel gebruik gemaakt van flessenwater.
Er gelden geen inreisvoorwaarden meer in Griekenland. Je hoeft dus geen coronabewijs te laten zien en het is ook niet meer nodig een PLF-formulier in te vullen. Voor je terugreis naar Nederland heb je geen geldig coronabewijs meer nodig en is het niet meer nodig om een gezondheidsverklaring in te vullen.
Medicijnen en hygiëne in Griekenland: In Griekenland struikel je over de apotheken. Daar kunnen Grieken zonder recept bijna alle medicijnen halen. Ook antibiotica en anticonceptiepillen zijn vrij verkrijgbaar.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Welke stekkers en stopcontacten in Nederland? In Nederland worden stopcontacten van type C en F gebruikt. Bekijk de volgende afbeeldingen. Als je in Nederland woont heb je geen reisstekker nodig in Nederland.
Als beste uit onze beste wereldstekker test is de TravelMore Universele Wereldstekker met USB-C en 4 USB Poorten gekomen. Deze wereldstekker beschikt namelijk over 4 USB poorten en een USB-C poort, dit zijn meteen de meest gebruikte USB poorten ter wereld.
De meest voorkomende stekker is de eurostekker (ook wel CEE stekker). Dit is een dikke blauwe stekker met drie pennen. Je kan bij de eurostekker kiezen uit een stekker inclusief snoer, of een verloopstuk met eigen verlengsnoer.
CEE-stekkers zijn industriële stekkers voor het magazijn en de werkplaats, maar ze worden ook veelvuldig op campings gebruikt vanwege hun waterdichtheid en veiligheid. Een CEE-stekker is verkrijgbaar met een sterkte variërend van 16 tot 125 ampère en is minimaal 3-polig en maximaal 7-polig.
De Schuko is internationaal ook wel bekend als het Type F of. Daarnaast wordt de Schuko in het CEE-systeem aangeduid als CEE 7/4. Er zijn verschillende andere stekkersystemen die gezamenlijk met de Schuko gebruikt kunnen worden zoals het type stekker dat bekend is onder het Franse Type E.
Stekker type C staat ook wel bekend als de Schukostekker en type F als de Eurostekker. Voor de meeste Europese landen geldt dat je geen andere stekker nodig zult hebben om je apparaten te kunnen gebruiken. Echter zijn er enkele uitzonderingen, denk bijvoorbeeld aan het Verenigd-Koninkrijk, Cyprus en Malta.
De meest voorkomende vorm van een geaarde netstekker is in Nederland type F, CEE 7/4 Schuko, die twee metalen pinnen heeft voor fase en nul, en aan de zijkant van de stekker twee metalen plaatjes voor de aarding. Zo'n aardcontact wordt in het Duits Schutzkontakt of Schuko genoemd en in het Nederlands randaarde.
De CEE-7 standaard binnen Europa
Men noemt een CEE-7/16 stekker ook wel een Europese stekker type C. U herkent deze stekker aan z'n slanke vorm en twee pinnen. De stekker wordt onder meer gebruikt voor het opladen van uw mobiele telefoon en tablet, voor het lampje op uw nachtkastje, enzovoorts.