Perineum massage kan je helpen om de bekkenbodem te versoepelen en inscheuren te voorkomen. De verloskundige vertelt er meer over. Perineum massage kan je helpen om inscheuren bij je bevalling te voorkomen. Deze simpele massage techniek wordt wereldwijd gebruikt, met goede resultaten!
Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%). Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur.
Op handen en knieën heb je veel ruimte in je bekken, dus ook hier maak je optimaal gebruik van de zwaartekracht als je gaat persen. In deze bevalhouding heb je iets minder kans op uitscheuren. De ervaring van vrouwen bij bevallen op handen en knieën is positief omdat ze veel kracht kunnen zetten.
Wanneer je begint met persen, rekken de spieren en de huid van je bekkenbodem stukje bij beetje op. Hierdoor is er genoeg ruimte voor je kindje om erdoorheen te kunnen. Tijdens dit proces kunnen scheurtjes ontstaan. Dit is het 'uitscheuren'.
Een scheurtje geneest veel makkelijker en doet minder pijn tijdens de kraamdagen dan een knip. Bij een knip ga je immers dwars door alle structuren van het weefsel heen, een scheurtje volgt de natuurlijke structuur van het weefsel waardoor het beter geneest.
Een episiotomie wordt ook wel een epi of een knip genoemd. Hierbij wordt er een knip gezet in het perineum (tussen de vulva en de anus) tijdens de bevalling om het hoofdje van de baby sneller en gemakkelijker door te laten.
In Nederland wordt maar liefst 33% van de bevallingen van een eerste kind ingeleid, 46% krijgt een knip! Dit blijkt uit een internationaal studie in 13 landen van de afdeling Midwifery Science van Amsterdam UMC.
Kan je een episiotomie voorkomen? Als je geen knip of episiotomie wil, kan je tegen het einde van je zwangerschap je perineum masseren met een plantaardige olie om het te verzachten. Je perineum is immers een spier en hoe flexibeler deze spier is, hoe kleiner de kans dat een knip nodig is.
"Als de scheur groter wordt, kan de baby met vruchtwater en al in de buik van de moeder terechtkomen tussen de darmen. Dan moet er snel worden ingegrepen, want het kind kan uiteindelijk niet overleven buiten de baarmoeder. Daarnaast kan een baarmoederscheur voor veel bloedverlies bij de moeder zorgen.
Baringshouding: op je zij
Tijdens het persen til je je bovenste been op. Tussen de weeën door kun je je been eventueel op de hand van je partner of op enkele kussens laten rusten. Als je rugweeën hebt of als de baby geholpen moet worden om een goede spildraai te maken, kan deze houding geadviseerd worden.
'Ouderwets' persen:
Probeer zo lang mogelijk en zo hard mogelijk te drukken in de richting van je onderbuik en anus. Als je de lucht niet meer kan vasthouden, blaas je zachtjes uit en neem je vervolgens weer een hap lucht en herhaal je het hele proces. Tijdens een wee probeer je drie keer te persen.
Heel veel onderzoeken hebben al aangetoond dat blijven bewegen helpt om je bevalling te bespoedigen en ervoor zorgt dat je minder pijn voelt. Loop rond, hang om de nek van je partner, heupwieg, kwispel als een hond op handen en knieën, alles wat jou helpt.
De cervixruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de baarmoederwond. De clitorisruptuur. Hierbij ontstaat de scheur in de clitoris, waarbij ook de urinebuis kan inscheuren.
Bij een badbevalling werkt dit anders. Je kindje gaat geleidelijk van het vruchtwater in het badwater en krijgt dan nog zuurstof binnen via de navelstreng. Zodra je kindje boven water komt neemt hij die eerste hap lucht, dit is een natuurlijk reflex.
Een totaalruptuur is een grote inscheuring rond de vagina en anus, ontstaan tijdens de bevalling. Bij ongeveer 3 op de 100 bevallingen ontstaat een totaalruptuur. De kans is het grootst bij de eerste bevalling. De meeste vrouwen herstellen volledig na een totaalruptuur.
Op het moment zelf voel je er niets van, maar eens alle verdoving is uitgewerkt kan je een knip als bijzonder pijnlijk ervaren, en dit tot lang na de bevalling. Ten eerste geneest het trager dan een spontaan scheurtje -zolang het niet om een ernstige variant gaat weliswaar- omdat er vier weefsels moeten herstellen.
Een episiotomie is meestal tussen de 2,5 cm en 7,5 cm groot. Een episiotomie kan in verschillende richtingen gezet worden. In Nederland wordt meestal een knip naar links gezet (een mediolaterale episiotomie). Deze knip vermindert de kans op een totaalruptuur.
De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel duurt 6 tot 12 weken. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen. Na 12 weken is er nog altijd een rood streepje zichtbaar en kan het ook nog steeds wat stug aanvoelen.
Sommige vrouwen hebben pijn als de penis of een vinger in de vagina gaat. Voor vrijen zonder pijn moet u seksueel opgewonden zijn. Opwinding maakt uw vagina vochtig. Uw bekkenbodem is al ontspannen of ontspant nu.
Wanneer en hoe scheurt een maagdenvlies? Het maagdenvlies scheurt meestal tijdens het eerste seksuele contact of bij masturbatie met een groot voorwerp, een seksspeeltje (dildo) bijvoorbeeld.
Een knip — in medische termen ook weleens een episiotomie genoemd — is het inknippen van het perineum of de huid tussen de vagina en de anus. Met een schaar wordt dan een kleine insnijding gemaakt in vaginale slijmvlies.
Na de eerste week is de wond is meestal dicht, maar de weefsels in je lichaam – die je niet kunt zijn – zijn nog niet volledig hersteld. De wond is nog steeds wat gezwollen en het littekenweefsel is stug. Het soepeler worden van het weefsel kan zeker 6 tot 12 weken duren. Bij druk op de wond kan het nog pijn doen.
Van vrouwen die al eerder bevallen waren kreeg 14% een keizersnede, en in andere landen was dit tussen de 12 en 50%. Van vrouwen die bevielen van hun eerste kind werd 33% ingeleid in Nederland en 14% tot 36% in andere landen.
Nadat de baby en de placenta geboren zijn, kan je worden gehecht door de verloskundige of gynaecoloog. Bij hechtingen worden hechtdraadjes gebruikt die vanzelf oplossen. Je hechtingen kunnen in het begin pijnlijk zijn. Ook kunnen de hechtingen na een paar dagen wat gaan trekken of jeuken.