Bij een buitentoepassing moet de egaline bepaalde eigenschappen hebben.Zo dient de egaline een bepaalde druk- en buigsterkte te hebben, vochtwerend en vorstbestendig te zijn. Bij Afbouwbaas ben je aan het juiste adres als je op zoek bent naar egaline voor buiten. Neem bijvoorbeeld de Bostik XPS SL C980 XPS egaline.
Met egaline voor buiten kun je de vloer van jouw tuin bijvoorbeeld heel egaal en netjes te maken.
Het egaliseren van de betonvloer
Of je kan gebruikmaken van egalisatiemortel, deze kan zowel vloeibaar als smeerbaar zijn. Meng de egalisatiemortel of egaline volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je de juiste verhoudingen van water en mortel gebruikt om een consistent mengsel te verkrijgen.
In principe kan je egaline op elk soort ondergrond aanbrengen, zolang deze maar voldoende stabiel en vloeistofdicht is. Denk bijvoorbeeld aan een tegelvloer of een betonvloer.
Een egale vloer is de basis van iedere vloer, maar in de badkamer is het noodzakelijk dat de vloer ook waterdicht is. Standaard is egaline niet waterdicht. Daarom wordt het vaak gecombineerd met waterglas. We mixen egaline cement met waterglas, zodat het waterafstotende eigenschappen krijgt.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Egaline is een materiaal welke erg sterke en flexibele eigenschappen heeft. Dat maakt het materiaal uitermate geschikt om te gebruiken als ondervloer, maar dus ook als afwerkvloer. Egaline als ondervloer is zo ondermeer geschikt voor tegels, laminaat, pcv of parket.
Egaline hecht niet goed op sterk absorberende of poederachtige ondergronden. Het is belangrijk om deze ondergronden eerst te behandelen met een geschikte primer om een goede hechting te garanderen.
Scheurvorming: door de samenstelling en het drogingsproces van egaline op cementbasis, vallen scheurtjes in de afwerkvloer niet uit te sluiten. Gebruik randisolatie om de kans op scheuren te verkleinen. Vlekvorming: bij egaline als afwerkvloer kunnen vlekken ontstaan.
Over het algemeen wordt een laag van 2-3 mm egaline gebruikt. Wij adviseren een droogtijd, voor de egaline, van minimaal 24 uur. Daarna kunt u zonder zorgen de vloer belasten. De geëgaliseerde vloer is wel eerder beloopbaar.
Je vloer egaliseren doe je met een egaliseermiddel. Egaline bijvoorbeeld, een soort vloeibaar cement dat uit kunststoffen bestaat. Men gebruikt het bij zowel zandcement als anhydriet ondervloeren. Egaline is verkrijgbaar als een poeder, waar je water aan toevoegt.
Een prikroller egaline helpt je om luchtbellen in een pas geëgaliseerde vloer te voorkomen. Dit is van belang, aangezien deze ondervloer zo egaal mogelijk moet zijn.
Egaline is vloeibaar en egalisatiemortel kan zowel een vloeibaar als smeerbaar product zijn.
Egaline kan heel dun aangebracht worden in een laag van slechts 1 millimeter dik. Maar de meest gangbare diktes van een egaline vloer liggen tussen de 2 en 30 millimeter. Dit is afhankelijk van de soort ondergrond en hoe vlak deze is. Egaliseren met bijvoorbeeld Atlas Egaline SMS 30 kan van 3 tot 30 millimeter dikte.
Normaliter wordt egaline enkel op de vloer toegepast, zoals bijvoorbeeld bij het egaliseren van een betonvloer. Ook kan egaline over tegels geplaatst worden. Om egaline te kunnen maken heeft u egalisatiemortel nodig.
Product omschrijving Extra keer egaliseren (2 tot 3mm)
Dan is het belangrijk dat jouw vloer een extra keer geëgaliseerd wordt! De egaline zakt namelijk weg in de voegen van de tegelvloer. Zou je hier geen extra laag egaline op doen gaat elke voeg doortekenen in je nieuwe pvc vloer.
Samenstelling: beton is gemaakt van cement, water, zand en kiezelsteentjes, terwijl zandcement gemaakt is van cement, zand en water. In een zandcementvloer zie je dus nooit kiezelsteentjes in de oppervlakte. Hardheid: beton is doorgaans harder dan zandcement.
Symptomen/effecten na inademing : Kan irritatie van de luchtwegen veroorzaken. Symptomen/effecten na contact met de huid : Irritatie. Kan een allergische huidreactie veroorzaken. Symptomen/effecten na contact met de ogen : Ernstig oogletsel.
Als je gaat egaliseren zonder vooraf te primeren, vloeit je egaline minder goed. Dit komt omdat het vocht uit de egaline in de ondergrond trekt. Je egalisatie slaat dan neer.
Lukt het niet om in één keer de gewenste laagdikte aan te brengen? Overweeg dan om twee keer te egaliseren. Zorg vóór het plaatsen van de 2de laag egaline, dat de eerste laag uitgedroogd is.Plaats tussen de 2 lagen egaline een primer.
Op alle aangrenzende en aansluitende bouwdelen (muren, pilaren etc.) dienen kantstroken aanwezig te zijn, zodat de horizontale beweging van de dekvloer niet wordt gehinderd en geluidsisolerende functies en lengteveranderingen van de dekvloer niet worden beperkt.
Tot hoeveel cm kun je egaliseren? Over het algemeen is het gangbaar tot 30 millimeter te egaliseren. Voor alle vloeren hoger dan 30 millimeter kun je het best een ander bouwmateriaal dan egaline of egalisatiemortel gebruiken. Hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt, hangt af van de laagdikte.
Egaline is een veel gebruikt materiaal voor het egaliseren van de ondergrond alvorens een gietvloer wordt aangebracht. Toch kun je er ook voor kiezen een egaline vloer als afwerkvloer te gebruiken.