Er zijn verschillende typen ruimtelijke plannen. Bestemmingsplan, voorbereidingsbesluit, omgevingsvergunning, beheersverordening, exploitatieplan, structuurvisie, aanwijzingsbesluit, gerechtelijke uitspraak en reactieve aanwijzing. De belangrijkste is het bestemmingsplan.
Welke ruimtelijke plannen zijn er? Er zijn verschillende soorten ruimtelijke plannen. Bestemmingsplannen, voorbereidingsbesluiten, omgevingsvergunningen en structuurvisies vallen allemaal onder de noemer ruimtelijke plannen. De belangrijkste is het bestemmingsplan.
Maak voor een realistische planning onderscheid tussen wat je echt vandaag of deze week moet doen en wat langer kan wachten. Plan de dingen die écht moeten gebeuren als eerste. Dan weet je zeker dat je die “moetjes” op tijd kunt afvinken. De rest van de tijd kun je vullen met taken met een minder krappe deadline.
Een werkplan bestaat dus uit drie belangrijke onderdelen: de bepaling van de werkmethode; het vaststellen van de tijdsduur van de handelingen; het bepalen van de volgorde waarin de handelingen plaatsvinden.
Uitwerkingsplan. Een uitwerkingsplan is het resultaat van een uitwerkingsplicht uit een bestemmingsplan (zie Flexibiliteit in bestemmingsplannen). Een uitwerkingsplan wordt opgesteld door burgemeester en wethouders.
De Wet ruimtelijke ordening regelt hoe de ruimtelijke plannen van Rijk, provincies en gemeenten tot stand komen.
Bestemmingsplannen (ruimtelijke uitvoeringsplannen, plannen van aanleg) zorgen voor de verfijning op perceelniveau. Ze geven aan welke stedenbouwkundige voorschriften van kracht zijn op bepaalde percelen of gebieden en ze worden gebruikt als afwegingskader bij het behandelen van stedenbouwkundige vergunningen.
Eerst de planning organiseren, dan pas automatiseren. In deze blog hebben we drie bouwstenen behandeld: processen, mensen en systemen.
Planning heeft zowel betrekking op het proces om tot een plan te komen, op het plan zelf als op de juiste en tijdige uitvoering van het plan.
Zo worden in het projectplan afspraken gemaakt tussen de opdrachtgever en de projectleider. De afspraken gaan onder andere over welke feiten, situaties en bovenliggende organisatiedoelen de opdracht te maken heeft (achtergrond), de ongewenste situatie (probleem) en welke uiteindelijk opgelost moet gaan worden (doel).
Plannen is belangrijk omdat het zorgt voor overzicht. Je hebt overzicht nodig opdat je op ieder moment weet waar je mee bezig bent en wat de stand van zaken is. Daarnaast werk je vaak met een heel team en is het van belang dat iedereen weet waar in het proces ze zijn en wat er moet gebeuren.
Burgemeester en wethouders stellen een ontwerpexploitatieplan op. Over dat ontwerpplan kan iedereen een zienswijze indienen. Vervolgens stelt men het exploitatieplan samen met een bestemmingsplan of ruimtelijk projectbesluit vast. Daarna maken burgemeester en wethouders het besluit bekend.
Het omgevingsplan bevat zo de regels voor de fysieke leefomgeving. De gemeente kan voor ieder gebied zeggen welke activiteiten zij wel of niet toestaat, bijvoorbeeld wonen, recreatie of bedrijvigheid. In haar omgevingsplan hoeft de gemeente niet specifiek te bepalen wat er in welk gebied komt.
Het bestemmingsplan kan de gemeente een handvat geven om mogelijke gezondheidsrisico's van veehouderijen te voorkomen of te beperken. Provincies kunnen ook 'bestemmingsplannen' (inpassingsplannen) vaststellen, die de gemeentelijke bestemmingsplannen overrulen. Dat kan alleen als er een provinciaal belang is.
Een paraplubestemmingsplan is een bestemmingsplan dat het gehele grondgebied van een gemeente omvat. Dit plan bevat slechts enkele voorschriften, en heeft een aanvullende werking op alle andere bestemmingsplannen in de gemeente. Zo kon relatief eenvoudig aan alle bestemmingsplannen de parkeernormen worden toegevoegd.
Artikel 2.3 Bestemmingsplan
groen zal worden bestemd als "Verkeer - Verblijf", waar naast wegen, parkeren, voet- en fietspaden, groen en speelvoorzieningen ook tuinen en erven van woningen zijn toegelaten. Deze laatste toevoeging maakt het mogelijk om de gronden na verkoop ook als tuin/erf bij de woning te gebruiken.
het plangebied zelfst. naamw. Verbuigingen: plangebiedenVerbuigingen: plangebiedje ''(ruimtelijke ordening)'' terrein waar een overheid samenhangende opvattingen of regels voor vastlegt, gronden en wateren binnen de grenzen van een ruimtelijk plan Bron: WikiWoord...
Beter plannen zal ervoor zorgen dat je minder gaat uitstellen. Er komt een betere balans tussen leuke en minder leuke taken. Dit zorgt ervoor dat je jezelf na het afronden van een vervelende taak kunt belonen met het afronden van een leuke taak. Het werk wordt op deze manier zo veel leuker en effectiever!
Mogelijk wil je op donderdag en vrijdag minder taken plannen om ruimte te houden voor taken die je eerder in de week niet hebt kunnen uitvoeren. Schoon je week op. Als een taak te groot is om deze week te voltooien, stel hem dan uit naar volgende week met de taakplanner. Houd je afspraken op orde.