Een hoest waarbij slijmen worden opgehoest, noemen we slijmhoest.Wanneer je geen slijmen ophoest, spreken we van een droge hoest of een prikkelhoest. De duur van een hoest kan heel uiteenlopend zijn. Van een eenmalige bui tot een chronische aandoening die langer dan twee weken aanhoudt of vaak terugkomt.
Een hoest wordt chronisch als hij niet automatisch verdwijnt na meerdere weken (3 weken tot een maand). Als je na het hoesten kunt spugen, dan gaat het om een slijmhoest.Als er niets meekomt, dan gaat het om een droge hoest.Je kunt de twee soorten hoest ook duidelijk herkennen aan hoe ze klinken.
Er zijn twee soorten hoest, namelijk kriebelhoest en slijmhoest. Bij kriebelhoest hoest u nauwelijks slijm op. Kriebelhoest - ook wel droge hoest of prikkelhoest genoemd - wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Bij slijmhoest komt er slijm mee bij het hoesten.
Het verschil tussen kriebelhoest en vastzittende hoest
Bij vastzittende hoest kun je last hebben van taai slijm dat diep in je luchtwegen zit. Het zit vaak te vast om los te hoesten. Bij kriebelhoest komt er geen slijm omhoog, en dat is precies het verschil tussen deze twee hoestsoorten.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis.
Bij een bronchitis zakt het virus van de hogere naar de lagere luchtwegen. Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Hoesten komt meestal door rook, stof of verkoudheid. Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Hoestprikkeldempende middelen verhogen de hoestprikkeldrempel in het centrale zenuwstelsel en verminderen daardoor de neiging tot hoesten. Ze worden gebruikt bij kriebelhoest, wanneer de keel en longen zijn geïrriteerd. Voorbeelden zijn noscapine, dextromethorfan, pentoxyverine en codeïne.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Bij bronchitis zijn de slijmvliezen van de kleine vertakkingen in de longen ontstoken. Hierdoor moet u hoesten en heeft u last van slijm. Bij een longontsteking zijn de kleine vertakkingen van de longen en de longblaasjes ontstoken. Hierdoor voelt u zich benauwd en heeft u moeite met ademen.
De meest voorkomende oorzaak van een hoest is verkoudheid of een griepvirus. Deze vorm van hoest moet echter vrij snel verbeteren. Houdt de hoest aan, dan kan dit een indicatie zijn dat je last hebt van een bacteriële infectie. Dit is de meest voorkomende oorzaak van aanhoudend hoesten.
Kun je last van hoesten krijgen door stress? Ja, een van de signalen dat je teveel stress hebt, is dat je problemen met je keel krijgt, zoals keelpijn of continu hoesten. Je hebt last van zogenaamde 'stresshoest'. Naast 'stresshoest' zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die op stress/burnout kunnen wijzen.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen. Hoest altijd met een hand of zakdoek voor de mond.
Maar wat werkt nu het beste tegen kriebelhoest? Noscapine noemt de KNMP het 'middel van eerste keuze'. Dat is zonder recept bij elke drogist en apotheek te koop en is verkrijgbaar in tablet en drankvorm. Er zijn ook andere middelen, zoals codeïne en dextromethorfan.
Waarom is het hoesten 's nachts erger? Daarnaast spelen omgevingsfactoren een grote rol. Hoestklachten verergeren 's nachts als er allergenen van huisdieren of huisstofmijt aanwezig zijn de slaapkamer. Ook een te droge lucht, te veel stof of rook zijn niet bevorderlijk als je veel hoest 's in bed.
Nee, dat klopt niet. Paracetamol is een pijnstiller die nauwelijks effect heeft op andere medicijnen, dus ook niet op hoestprikkeldempende pillen.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Dit komt door de houding van je longen. Zodra je gaat liggen begint het vocht, wat overdag onderin je longen zit, omhoog te kruipen. Hierdoor ga je hoesten.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak 'zeurend' aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt. De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een 'band' om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt.
Wat helpt tegen hoesten is het drinken van warme dranken zoals gemberthee met honing of een voedzame misosoep. Verder kun je eens proberen te stomen met bijvoorbeeld kamille om zo je keel te verzachten en vastzittend slijm proberen los te maken.