Naaldbossen kunnen bestaan uit vele soorten bomen: ceder, cipres, Douglasspar, zilverspar, jeneverbes, Agathis, dennen, Podocarpus, sparn, lariks, kustmammoetboom en taxus. Aangeplante bossen bestaan meestal uit een enkele soort.
Een blik op de kegels helpt je het onderscheid te maken tussen een spar (kegel naar beneden hangend) zoals de welbekende Fijnspar (foto midden), en een zilverspar (kegel opgericht op de tak), zoals de Reuzenzilverspar. D. Bij Dennen staan de naalden meestal in paren bij elkaar (Duo).
Naaldbomen hebben geen vlakke bladeren, maar naaldvormige of schubvormige bladeren. De Dennenfamilie omvat een groep eenhuizige bomen. De naaldvormige bladeren staan verspreid aan zijtakken of in een bundel van 2-5 op zogenaamde kortloten.
Behalve natuurlijk de naalden van de taxus omdat die giftig zijn (alles aan de taxus is giftig, behalve de rode besjes maar dan wel zonder de zaadjes die wel weer giftig zijn).
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.
In Nederland hebben we van oorsprong maar 3 soorten naaldbomen, namelijk: De grove den, de taxus en de jeneverbes.
De bomen worden zo'n 15-30 m hoog, hebben een open kroon en knobbelige takken. De kleine naaldachtige bladeren zijn in de lente eerst heldergroen, worden dan zachtgroen en in de herfst kleuren ze fel geel-oranje. In Vlaanderen is de naam lork gebruikelijker, in Nederland is dit lariks.
De keuze van het soort boom hangt af van jouw voorkeur. Wil je de boom lang laten staan, kies dan een Nordmann. Hou je van een heerlijke dennengeur, kies dan voor een spar. Wil je ruimte besparen, ga dan voor de Servische spar of de Japanse zilverspar als kleine kerstboom.
De spar is namelijk geen dennenboom en een dennenboom geen spar. Dat verschil zit 'm in de naalden. Je kunt de dennenboom herkennen aan zijn lange, zachte naalden, terwijl de spar juist harde en korte naalden heeft. Een ander handig ezelsbruggetje: als er een losse naald aan de boom groeit, dan is het een spar.
Dennennaalden zijn niet alleen mooi voor kerstdecoraties, ze zijn ook geschikt om een lekkere kerstlunch mee te maken. Groeneweg plukt daarom takjes van de grote zilverspar en de douglasspar. "Je kunt de naalden eten. Niet zo, natuurlijk want dat is veel te hard.
Kleinbehuisden of liefhebbers van een elegante boom kunnen terecht bij de Servische spar (Picea omorika), een hoge slanke boom met afhangende takken en zachte naalden die lekker ruiken. Ook deze spar verliest ze, maar ook hij doet dat minder snel dan de fijnspar.
Dennen en lariksen zijn naaldbomen. De meeste naaldbomen behouden hun naalden. Er is in ons land maar één naaldboom die in de winter zijn naalden verliest, de lariks.
De grove den
Daarmee onderscheidt deze boom zich van andere dennensoorten, zoals de fijnspar. Die hebben vaak ronde naalden. Er groeien ook dennenappels aan de grove den.
Onze boom, de fijnspar, herkennen we aan de rechte, onvertakte stam en aan de 1 à 2 cm lange, groenblijvende, scherpe en prikkende naalden, die in doorsnede vierkant zijn en rondom de twijg groeien.
De lariks valt op, omdat in de herfst de naalden mooi oranje-geel verkleuren en afvallen. Gedurende de winter is de boom kaal. In het voorjaar verschijnen frisgroene nieuwe naalden, die jong fluweelzacht zijn. Decidua betekent loof verliezend.
ObsIdentify is een gratis app waarmee je niet alleen bloemen en planten kunt herkennen, maar ook dieren en paddenstoelen. Bovendien wordt elke waarneming die je opslaat doorgestuurd naar Natuurpunt en draag je zo je steentje bij aan natuurbescherming. De app is beschikbaar voor zowel Android als iOS.
Plantnet
Het werkt eigenlijk heel makkelijk: je maakt een foto van de plant, uploadt hem in de app en je krijgt de naam van de plant, plus wat extra informatie. Je kunt hier zelf nog een kaartje bijhouden waar je de plant bent tegengekomen, zodat je hem altijd weer terug kunt vinden!
Er zijn waarschijnlijk zo'n 5000 verschillende soorten bomen te benoemen in Nederland. Toch zijn er maar 35 inheemse soorten. En helaas, die worden bedreigd. Rondom inheemse bomen zie je veel meer leven dan rondom bomen die van buiten Nederland komen.
Dennennaalden zijn hard van structuur. Een mesje met scherpe kartels werkt makkelijk omdat je dan als het ware door het bosje heen kunt zagen. Zet een gevulde waterkoker aan en doe het kokende water samen met de naalden in een pan en laat het geheel 20 minuten trekken.
Je kunt pure dennennaalden kopen maar zelf plukken kan natuurlijk ook. Verwar de Grove Den niet met een lariks of spar. De lariks is zelfs giftig en de spar is medicinaal gezien minder werkzaam dan de den.
Pas op, giftig!
De meeste dennennaald soorten zijn erg lekker voor in de thee. Toch moet je rekening houden met het soort naald dat je gebruikt. Het is belangrijk dat je geen thee zet van Lariksnaalden, deze zijn namelijk giftig.