Het meest ideaal is het natuurlijk om te passen met skatesokken, deze zijn hier namelijk speciaal voor ontwikkeld en zijn wat ruwer bij de hiel, tenen en de wreef zodat je goed in de skates blijft zitten en toch voldoende ventilatie hebt.
Gebruik dan dubbellaags anti-blaar of teen sokken om wrijving in de schoen te voorkomen. Sportsok.nl is gespecialiseerd in dubbellaags anti-blaar en teen sokken voor het sporten. De sokken geven meer comfort en ondersteuning op de drukpunten in de schoen tijdens het skeeleren. Dit vermindert de kans op blaren.
Gaat u afstanden lopen van meer dan 20 kilometer en u bent blaar gevoelig dan moet u medium dikke wandelsokken gebruiken. Loopt u afstanden van maximaal 15 kilometer en u bent blaar gevoelig dan is ook de dunne versie geschikt. Bent u niet blaar gevoelig dan kunt iedere anti-blaar sok aantrekken.
Ten eerste heb je zonder sokken een betere pasvorm in de schoen en kun je deze nog beter (thermoplastisch) naar je voet zetten. Daarnaast voel je je meer één met je schaats of skeeler, vooral wanneer je voeten een beetje beginnen te zweten dan zuigt de schoen als het ware perfect om je voet.
Tips voor het passen en de juiste pasvorm van de skeelers
Als algemene regel kun je aanhouden dat je de goede lengtemaat te pakken hebt wanneer je net een vinger achter je hak kunt krijgen als je je voeten helemaal voorin je schoen ,met losse veters, duwt.
Skeeleren is een ideale vorm van fitness, je werkt aan je conditie en alle spiergroepen worden aangesproken. Tijdens het skeeleren train je vooral de bilspieren en de bovenbenen. Door de balans die je tijdens het skeeleren dient aan te houden train je ook je rug- en buikspieren.
Je verbrandt bijna net zoveel calorieën op skates als tijdens een rondje joggen. Say what?! Jazeker: in 30 minuten kun je tot 210 calorieën verbranden tijdens het rollen en tijdens het joggen ligt dit rond de 240 calorieën per half uur, volgens onderzoek gepubliceerd in Harvard Health Publications.
Wij raden dan ook altijd aan om, mocht je toch sokken willen dragen, in je schaatsen dunne naadloze sokken te dragen om zo contact met het ijs te houden.
Voetafwikkeling betekent ook dat de voet moet kunnen bewegen in de loopschoen. In de schaats- of skeelerschoen kan die extra beweegruimte er beter niet zijn. Vandaar ook dat het goed is een kleinere schoenmaat ten opzichte van je dagelijkse schoeisel aan te houden bij de keuze van de schaats- en skeelerschoen.
Krampachtige voetpijn
Die pijn in je voeten ontstaat doordat je kleine voetspieren niet gewend zijn aan deze belasting. Het kan soms een beetje branderig voelen, dat komt door verzuring van de voetspieren. Vooral als je net bent begonnen met skeeleren of als je vaker langer en intensiever gaat skeeleren.
Katoenen sokken dragen koel en deze werken absorberend. Sokken van wol houden koele temperaturen vast, waardoor deze zweetvoeten kunnen voorkomen. Anderen hebben juist baat bij sokken van polyester, omdat dit materiaal vochtafdrijvende eigenschappen heeft. Tenslotte is bamboe een geliefd materiaal tegen zweten.
Je kunt blaren makkelijk voorkomen met de volgende methoden: Draag goed passende schoenen. Draag sokken met absorberende eigenschappen, zoals katoen sokken of sportsokken Vermijd synthetische materialen. Verander dagelijks van sokken, of zelf 2 maal daags als je gaat sporten.
Wanneer je met je skeelers de weg op gaat, is het belangrijk om op te vallen in het verkeer. Kies dus opvallende kleding uit als je op pad gaat of draag reflecterende banden. Deze banden kun je over je kleding heen dagen. Goede reflecterende banden voldoen aan de norm EN 13356.
Beginnende skeeleraars kopen te grote skeelers
Deze zijn misschien iets duurder, maar je kunt ze vaak wel tot 4 maten groter verstellen waardoor ze langer mee zullen gaan.
Meet de voet vanaf de grote teen tot aan de hiel. Tel hier vijf tot negen millimeter bij op, zodat je in de skateschoen genoeg ruimte hebt voor een sok. Meet je voeten in de middag of avond, want ze zetten gedurende dag uit. In de onderstaande maattabellen lees je per merk af welke maat skates je nodig hebt.
Bij een bocht naar links hang je met je lichaam zo ver mogelijk naar links en breng je je gewicht op je linkerbeen. Stap nu met je rechter skeeler over je linker skeeler. Ze vervolgens je linker skeeler weer naast je rechter skeeler. Dit is pootje over.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Je been mag niet te veel in de schaats bewegen en moet goed vast zitten. Anders sloddert de schaats en dan kan je niet goed schaatsen. Een schaats is eigenlijk als een goede wandelschoen. Hoe beter de schaats rond voet en been zit, hoe beter het schaatsen zal gaan.
Voordelen van de combinoor:
Leren schaatsen is met dit type schaats niet moeilijk. Door de stevige, hoge schoen kunnen je enkels niet zwikken. Ideaal dus voor onervaren schaatsers en mensen met zwakke enkels en evenwichtsproblemen.
Zorg er in ieder geval altijd voor dat de hiel goed strak achterin de schaatsschoen zit. Bij Noren mogen de tenen de voorkant net niet of lichtjes aanraken. Een zo strak mogelijke schoen schaatst het fijnst. Eén zijn met de schaats geeft stabiliteit en kracht.
Noren moeten strak om de voeten heen zitten om blaren en wrijving tijdens het schaatsen te voorkomen. Het leer van deze schoenen loopt altijd nog uit en wanneer het nat wordt wordt het leer ook soepeler en daardoor ook groter.
Skaten is een cardio training maar dat niet alleen! Skaten zorgt ervoor dat bepaalde gedeeltes als buikspieren, bilspieren en beenspieren worden getraind en wie wilt er nu geen strakke buik? Na het skaten kan je dit ook goed voelen, je zult merken dat je buik-, bil-, en beenspieren gaan gloeien. Dit is een goed teken!
Je verbrandt evenveel calorieën met rolschaatsen en skeeleren als met hardlopen. Voor lopers die graag wat extra kilo's kwijt willen is rolschaatsen of skeeleren een goede extra work-out. Je verbrandt namelijk met rolschaatsen en skeeleren ongeveer evenveel calorieën als met hardlopen.
Een hoge calorieverbranding: met een goede skeelertraining verbrand je bijna evenveel calorieën als bij hardlopen. Hoeveel ligt aan het type training en de hoogte van je hartslag. Hoeveel calorieën kun je gemiddeld verbranden met skeeleren? Gemiddeld verbrandt je met skeeleren circa 600 calorieën.