Woning. In woningen vallen de volgende ruimtes onder de noemer verblijfsruimte: Slaapkamer.
Een verblijfsgebied kan worden opgedeeld in twee of meer verblijfsruimten en andere ruimten, niet zijnde een toilet-, badruimte, technische ruimte of een verkeersruimte. Daarbij kunnen ook gedeelten van een verblijfsgebied worden aangeduid als “onbenoemde ruimten”.
Het derdelid bepaalt dat alle verblijfsruimten van een woonfunctie een breedte van 1,8 moeten hebben, zodat er naast een eenpersoonsbed nog voldoende ruimte voor een deur resteert. Voor zover een ruimte smaller is dan 1,8 m mag deze ruimte niet worden meegeteld als verblijfsruimte.
Voorbeelden van verblijfsruimten zijn woonkamer, slaapkamer, keuken, kantoor (en bijvoorbeeld niet: toiletruimte, badruimte, garage, berging, technische ruimte, verkeersruimte).
Een zolder kunt u opgeven als extra kamer, mits die voldoet aan de voorschriften vanuit het bouwbesluit. Dit hangt dus af van onder andere de afmetingen, daglichtvoorziening, isolatie, brandveiligheid en toegankelijkheid. Zo moet een trap naar een zolderkamer een vaste trap zijn (geen vlizotrap).
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Verblijfsgebieden zijn woonkamer, keuken en slaapkamer. Een woonkamer moet minimaal de afmeting van 3,3x3,3meter bedragen en 2.6 meter hoog zijn. Een slaapkamer moet minimaal 1,85m breed zijn, 5,0m² aan oppervlak hebben en ook 2,6 meter hoog zijn.
Ook de keuken, de bijkeuken en de wasruimte vallen onder de categorie verblijfsruimte. Met verkeersruimte wordt bedoeld de hal, een portaal, een gang, de trap, een overloop of bijvoorbeeld een bordes. Dat zijn dus de ruimten om van de ene verblijfsruimte naar een andere te komen.
Een verblijfsruimte is een ruimte in een gebouw waarin de mensen verblijven of waarin activiteiten plaatsvinden volgens de gebruiksfunctie. Een verblijfsruimte maakt altijd deel uit van een verblijfsgebied.
Wat is het verschil tussen gebruiksoppervlaktes een verblijfsgebied en een verblijfsruimte? Een verblijfsruimte (volgens bouwbesluit) is een ruimte bedoeld voor het verblijven van mensen en ligt altijd in een verblijfsgebied. Waarbij een verblijfsgebied kan bestaand uit één of meer verblijfsruimtes.
Tweekamerappartement: dit type bestaat uit 1 slaapkamer, 1 woon-/slaapkamer, een kitchenette, een badkamer met toilet.
De binnenruimte in het huis is vaak verdeeld in verschillende kamers en een keuken. Veel huizen hebben ook een gang, een trap, een zolder of een kelder. Vaak hebben mensen bij het huis een tuin, vroeger ook wel een erf. Luxueuzere huizen hebben een garage, of zelfs een bijkeuken.
Wat is een 2-kamerappartement? Het appartement wordt ook wel eens een 2-kamerappartement genoemd doordat er 2 kamers zijn; de woon- en slaapruimte en de aparte slaapkamer. Zie je een 3-kamerappartement staan? Dan zijn er maar liefst 2 aparte slaapkamers en een woon- en slaapkamer.
Wel kunnen we uit de definitie van een gemeenschappelijke ruimte opmaken dat met een niet-gemeenschappelijke ruimte het volgende wordt bedoeld: Een gedeelte van een bouwwerk, ruimten of een voorziening die ten dienste staat van één gebruiksfunctie.
Een woonfunctie in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is een gebruiksfunctie voor het wonen. De meest voorkomende woonfuncties zijn de woonfunctie voor particulier eigendom (eigen huis of woning) en woongebouwen (flats of appartementencomplexen).
Een gebruiksfunctie is volgens het Bouwbesluit een deel van een bouwwerk met dezelfde gebruiksbestemming, dat samen een gebruikseenheid vormt. Voorbeelden zijn kantoorfunctie, bijeenkomstfunctie en industriefunctie.
Een 3-kamerwoning met momenteel twee of meer bewoners. Een 4-kamerwoning met momenteel drie of meer bewoners. Een 5-kamerwoning met momenteel vier of meer bewoners.
Voorbeelden van ruimten die verblijfsruimten kunnen zijn: slaapkamer, woonkamer, keuken, hobbyruimte e.d.
Een verblijfsgebied en een verblijfsruimte hebben boven de vloer een hoogte van ten minste 2,1 m.
Badruimte definities
een ruimte waarin zich een bad of douche en een wastafel bevinden, met bijbehorende aansluitingen op aan- en afvoervoorzieningen voor water.
Wat het Bouwbesluit zegt over ventilatie
Per persoon dient er een minimale luchtverversing te zijn van 25 m³. Dit wordt bij een woonruimte berekend op basis van vloeroppervlakte en bij een utiliteitsgebouw (zoals kantoorruimte, schoollokalen en winkels) op basis van het aantal personen waar de ruimte voor bedoeld is.
Oppervlakte van minimaal 13 m² voor 2 personen, met een vrije bewegingsruimte van 90 cm rondom het bed en een vrije draaicirkel van 150 cm voor het manoeuvreren met een rolstoel.
Per persoon hebben grotere huishoudens gemiddeld echter juist minder ruimte. In Nederland is de gemiddelde woonruimte per persoon 65 m2 en in Amsterdam 49 m2. Een eenpersoonshuishouden in Amsterdam heeft gemiddeld 62 m2woonoppervlakte tot zijn beschikking, een eenpersoonshuishouden in Nederland 88 m2.
Hou aan beide kanten van je bed minimaal 40 cm over om makkelijk in en uit bed te kunnen stappen. Zorg voor een opberger naast het hoofdeind. Al is het maar een klein plankje om je wekker, lenzenpotje, boek en sieraden neer te kunnen leggen. Plaats het bed zo dat je zicht hebt op de deur.