Mensen uit Sorrento beweren dat de drank al begin 1900 in adellijke kringen werd geserveerd na de maaltijd; historici meldden dat de drank door vissers en boeren uit Amalfi tijdens nachtelijke rondes en in de vroege ochtend gedronken werd om hun ledematen warm te houden.
Limoncello is van oorsprong een Italiaanse drank. De Zuid-Italiaanse steden Amalfi, Sorrento en Capri claimen allemaal limoncello te hebben uitgevonden. Inwoners van Sorrento beweren dat de drank daar al in 1900 werd geschonken na de maaltijd en dan voornamelijk in adellijke kringen.
De oorsprong van Limoncello ligt in het gebied tussen Napels en Pompeij in het plaatsje Sorento. De verhalen over de ontstaansgeschiedenis lopen uiteen. In zowel Sorrento en Capri als aan de Amalfi kust claimt men de Limoncello te hebben uitgevonden. Eén verhaal is na te trekken doordat de naam werd geregistreerd.
Tip: Ongeopende limoncello is wel 4 tot 6 maanden houdbaar. Je kan deze op een donkere koele plek bewaren of in de vriezer.
Limoncello is een likeur die in Italië door particulieren zelf wordt gemaakt. Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 96% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd.
Kater-gevoelig
Het drankje bevat al zo'n 30 procent alcohol, alleen de zoetzure smaak verbergt dat. Mede het kleine glaasje waarin de limoncello wordt geschonken, bedriegt je vaak. Het is vaak 1 slok en weg, binnen no time op dus.
Tip. Mix de Limoncello met cola en je hebt een eenvoudige maar lekkere cocktail!
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
De Koreman's Limoncello, gemaakt van biologische met de hand geplukte citroenen, van broers Frank en Thom bevindt zich al langere tijd onder de top-Limoncello's ter wereld. Bekroond met 96 punten wist de citroendrank dit jaar de gouden medaille te behalen en zich daarmee te classificeren als 's werelds beste.
Limoncello, het populaire Italiaanse citroenlikeurtje, drink je ijs- en ijskoud. Bewaar 'm dus in de vriezer voor een mooie stroperigheid en een optimale friszoete smaak. Vroeger werd dit drankje op kamertemperatuur geschonken, totdat de Italianen erachter kwamen dat hij koud nog lekkerder was.
Volgens de Italianen is limoncello goed voor de spijsvertering. In Italië wordt deze likeur dan ook veelvuldig na het eten geserveerd als digestief. In de meeste gevallen wordt de limoncello ijskoud gedronken, rechtstreeks uit de vriezer.
Je moet Limoncello ijskoud drinken. Je kunt de fles het beste in de vriezer bewaren. Door het hoge alcoholpercentage bevriest de drank nooit helemaal.
Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank met een alcoholgehalte tussen de 20 en 25%, gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse brandenwijn. Limoncello wordt vooral geproduceerd in het Zuiden van Italie. Tradioneel werden zelfs alleen maar citroenen gebruikt uit regio: Sorrento.
Pak een shotglaasje en vul hem voor de helft met de limoncello. Schenk vervolgens via een barlepel de Flügel erbij. Proost!
Limoncello is een Italiaanse likeur (alcoholpercentage tussen de 30 en 35 procent) gemaakt van citroenen. Limoncello werd in Italië oorspronkelijk als digestief na de maaltijd gedronken, al is de likeur tegenwoordig ook populair in mixen met Prosecco en tonic.
Kenmerken van een goede Limoncello
De citroensmaak en de alcoholsmaak mogen elkaar niet overheersen. Ze moeten perfect in balans zijn. De smaak van een echte Limoncello is stroperig en onderscheidend. Troebelheid is ook een kenmerk van goede Limoncello.
Voordat je de Limoncello gaat drinken: eerst een paar uur in de vriezer. Laat die lange zomernachten maar komen.
Limoncello wordt meestal geserveerd in borrelglazen met een voet of limonadeglazen. Deze elegante glazen passen goed bij de Italiaanse likeur, maar elk normaal borrelglas dat je hebt is een aanvaardbaar alternatief.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
We adviseren de likeuren op basis van room echt niet langer dan 1 jaar na opening te bewaren. Likeuren tot een alcoholpercentage van 25% kunnen iets langer bewaard blijven, maar leveren op den duur een hoop in op smaak.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakkking heel is.
Limoncello bewaren in de vriezer
Bewaar limoncello altijd in de vriezer, want de beste limoncello is ijskoud het lekkerst! Dankzij het hoge alcoholpercentage bevriest de limoncello niet. Wanneer je jouw limoncello in (of buiten) de koelkast bewaard kun je hem eventueel ook met een ijsklontje drinken.
Limoncello vs Limoncino
Het antwoord is simpel: in het noorden van Italië zegt men meestal Limoncino, in het zuiden Limoncello. Het belangrijkste ingrediënt is citroen, en van elke citroen kan je Limoncello maken. Limoncello kan dus ook wereldwijd worden gemaakt.