Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades. Verder geeft het smaak aan tabak, dranken, medicijnen en snoepjes.
Kneus de draadjes door ze met een theelepeltje tegen de wand van het kommetje te drukken en laat ze vervolgens 10 tot 15 minuten weken (de vloeistof is dan klaar voor gebruik). * Vaak gebeurt het weken in een deel van de vloeistof die later in de bereiding gebruikt wordt (water, wijn, azijn, melk, room, vruchtensap).
Saffraan thee is tevens de beste manier om optimaal gebruik te maken van saffraan. Het menselijk lichaam absorbeert de stoffen veel beter in thee dan in gerechten als Paella en Risotto. Houd je aan de maximum van 1.5 gram saffraandraadjes per dag.
Smaakmaker. Het bijzondere kruid wordt gebruikt om smaak, kleur en aroma toe te voegen aan zowel zoete als hartige maaltijden. De smaak van saffraan lijkt een beetje op die van honing, maar is net wat bitterder. Door saffraan aan je gerecht toe te voegen krijgt het gerecht, een warm aroma.
De meeste mensen gebruiken 1 tot 2 draadjes saffraan per persoon, waarmee je meteen een handige richtlijn hebt. En wil je het liever afwegen? Je hebt al voldoende aan zo'n 0,1 gram, bijvoorbeeld als je voor 4 personen kookt.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.
Saffraan is een krachtige antioxidant
Opmerkelijke saffraan-antioxidanten zijn onder andere crocin, crocetine en safranal. Crocine en crocetine kunnen antidepressieve eigenschappen hebben, hersencellen beschermen tegen progressieve schade, ontstekingen verbeteren , eetlust verminderen en helpen bij het afvallen.
Saffraan in de keuken
Saffraan heeft een sterk aroma en heeft een licht grondsmaak. Het wordt gebruikt om gerechten te kleuren (en smaak te geven), zoals visgerechten, groentes, maar vooral rijst. In de Nederlandse keuken wordt saffraan gebruikt in drop en thee en in de Aziatische keuken in marinades.
Warm water test
Doe een beetje saffraan in kokend water en wacht 5 minuten. Als de kleur van de saffraandraadjes na 5 minuten niet wit wordt, geeft dit aan dat deze origineel is. Als dit in minder dan 5 minuten gebeurt, betekent dit dat de saffraan nep is.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
Het is ook een belangrijk ingrediënt van verschillende medicinale recepturen. Als de duurste specerij ter wereld wordt saffraan daarom ook wel het 'rode goud' genoemd. Je kunt het drinken als thee, of saffraan capsules slikken.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
De unieke smaak laat zich het best omschrijven als een aardse honing-achtige smaak. Er volgt een licht bitter accent aan het einde, waardoor er een unieke smaakbeleving ontstaat. Saffraan is op die manier een fijne toevoeging aan bijvoorbeeld paella, risotto en andere (Perzische) rijstgerechten.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Het assortiment van Delicious Vanilla bestaat uit verschillende hoeveelheden saffraandraden, afkomstig uit Iran. Hoewel dit specerij ook in andere landen geproduceerd wordt, komt 90% er van uit Iran. Deze Perzische saffraan is de meest intense ter wereld en wordt daarom gezien als de beste kwaliteit.
Voor saffraan van zeer goede kwaliteit moeten de afzonderlijke saffraandraden heel zijn en een dieprode kleur hebben. Er moeten even weinig gele draden tussen de rode zitten. Voor de beste kwaliteit moet het onder de 10 procent blijven. De rode saffraandraden hebben veel meer smaak en kleurkracht.
Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een kilo saffraandraadjes te produceren.
Saffraan gebruikt als kruid, is de stempel van de saffraankrokus. Het smaakt zoet en pittig en ruikt een beetje naar honing. De bekendste eigenschap van saffraan is dat het gerechten een mooie gele kleur geeft.
In een dopje of envelopje zit 0,05 mg saffraan – dat is een hoeveelheid die je niet op een gewone weegschaal kunt afwegen. Gewoon enkele draadjes uit je doosje halen dus, en als de bereiding te weinig kleurt, nog een of twee draadjes extra toevoegen.
Hoe wordt Positief Saffraan Complex ingenomen? Eénmaal daags 1 capsule tijdens de maaltijd met water innemen. De duur van gebruik kan naar behoefte worden verlengd. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden.
Saffraan met de allerhoogste kwaliteit groeit in Iran en geldt als de absolute hofleverancier van de rest van de wereld. Iran is goed voor meer dan 90% van alle productie. Saffraan.nl is dé saffraanspecialist voor Nederland en België.
Saffraan bestellen | Albert Heijn.