Kurkuma, (Surinaams-Nederlands) koenier, (Indisch-Nederlands) koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Kurkuma een belangrijk ingrediënt in kerriepoeders en Indiase masala's.
Kurkuma is bloedverdunnend, helpt om de samenklontering van bloedplaatjes te voorkomen en verlaagt de cholesterol. Verlicht gewrichtspijn bij reuma, artrose en artritis. Kurkuma wordt in Azië al eeuwenlang gebruikt als natuurlijke pijnstiller.
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kurkuma heeft ook wat weg van gember, gember is overigens een familielid van Curcuma longa. Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof om andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.
Kurkuma, Indiase geelwortel, koenier of turmeric is een specerij die wordt gewonnen uit de plant ' Curcuma longa' (Latijnse benaming). De kurkuma wordt uit de wortel gewonnen het grootste gedeelte van de oogst komt uit India.
Kurkuma is vooral bekend van de Indiase keuken. Je ziet de specerijen terug in Curry's of kerriegerechten. Kurkuma wordt meer gebruikt t.o.v. gember vanwege de voedingswaarde, en vele andere voordelen.
De meest voorkomende bijwerkingen van kurkuma zijn maagklachten, misselijkheid, diarree en duizeligheid. In de meeste gevallen komen deze klachten voor als je kurkuma dagelijks in de vorm van een hoog gedoseerd supplement inneemt.
Kurkuma kan op verschillende manieren helpen bij het afvallen. Kurkuma helpt bij het vermijden van vetophopingen, en bevordert de transformatie van wit vet naar bruin vet. Het heeft ook een thermogene werking wat duidelijk helpt bij het verbranden van vet.
Hoeveel kurkuma per dag? Kurkuma is gezond! Volwassenen wordt daarom aanbevolen tussen de 1 en 3 theelepels kurkuma per dag te eten. Te veel kurkuma is niet goed, maar het blijkt geen kwaad te kunnen wanneer u 3 maanden achter elkaar dagelijks 12 gram eet.
De verwarmende werking van het oranje worteltje is een weldaad voor je spijsvertering, spieren en voorkomt een loopneus. Voeg wat zwarte peper en een scheutje melk toe en je levenselixer is geboren. Een kop thee met kurkuma is dus een prima ondersteuning bij je dagelijkse portie gezondheid.
Je kunt het bijvoorbeeld over je groenten strooien of in een soep of smoothie verwerken. Zorg wel dat je het met vet, groene thee, zwarte peper of omega 3-vetzuren (vis, schaal- en schelpdieren) combineert. Verschillende kruidenmixen, zoals kerriepoeder en de Thaise kruidenmix van Urtekram, bevatten kurkuma.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Het ziet eruit als gember, maar dan iets fijner van structuur. Je kunt dit specerij net als gember schillen en vervolgens in plakjes of geraspt aan gerechten toevoegen. De smaak van de verse wortel is een stuk sterker dan die van de gedroogde.
Behalve het remmen van ontstekingen zorgt Kurkuma ook voor een sterkere hart- en bloedvaten, waardoor de kans op hoge bloeddruk en alle bijkomende gevolgen verminderd wordt.
Conclusie. Verschillende onderzoeken tonen aan dat supplementen op basis van kurkuma de pijn, stijfheid en beweeglijkheid bij knieartrose op korte termijn kunnen verbeteren. De effecten op lange termijn moeten verder onderzocht worden.
Kurkuma ondersteunt de spijsvertering
Een heel prettig effect van kurkuma met curcumine is dat het helpt om voedsel beter te verteren. Dat voelt niet alleen prettiger voor je darmen, maar het zorgt er ook voor dat je darmen hun werk goed kunnen blijven doen.
Tal van wetenschappelijk publicaties tonen aan dat de kruiden kurkuma en gember elkaar versterken. De combinatie werkt ontstekingsremmend, beschermt de aderen en remt het hongergevoel. De werkende stoffen in gember zijn gingerol, shogaol en zerumbone.
Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen. Kurkuma kan een bloedverdunnend en suikerverlagend effect hebben. Aan mensen die hier al 'klassieke' medicatie voor nemen, wordt aangeraden het gebruik van kurkuma zeker te melden aan hun arts.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Kurkuma voelen de effecten na 2-5 dagen. We adviseren om tenminste 1 verpakking lang elke dag Kurkuma te nemen om de maximale effecten te kunnen ondervinden.
De eenvoudigste manier om kurkuma-thee te maken is door een theelepel gemalen kurkuma en een snufje zwarte peper op te lossen in een glas warm water. Roer goed door en drink de kurkuma-thee wanneer de drank nog warm is. Voeg eventueel wat extra-vierge olijfolie toe.
Curcuma C3-2X is het beste kurkuma supplement
In de meeste voedingssupplementen zijn de curcuminoïden geconcentreerd met een aanwezigheid van 95%. Wij gaan met de Curcuma C3-2X nog een stapje verder. Curcuma C3-2X bevat 650 mg Curcuma C3-complex® en 10 mg Bioperine®.
Huiduitslag kan bij een kurkuma-allergie een van de symptomen zijn. Ook hebben mensen in zeldzame gevallen door een kurkumasupplement soms last van gele ontlasting, hoofdpijn, misselijkheid en diarree.
Kurkuma (curcumine) bijwerkingen
Wanneer je kurkuma of curcumine in hoge doseringen inneemt, heeft dit bijwerkingen. Ongeveer tien tot dertig procent van de mensen krijgt last van de spijsvertering in de vorm van maag- en darmklachten.