Een beluchter komt voor bij een wasmachinekraan. Op deze kraan wordt zowel de wasmachine als de vaatwasser aangesloten. Omdat de wasmachinekraan voorzien is van een beluchter wordt deze kraan ook wel een beluchterkraan genoemd.
Model, materiaal en maten van een wasmachinekraan
Een wasmachinekraan heeft een 1/2″ (half duims) schroefdraadverbinding die in de muurplaat gedraaid wordt en een 3/4″ (drie kwart) aansluiting waar de slang van de wasmachine opgeschroeft wordt.
Let goed op welke aansluit mogelijkheden er zijn zodat u niet de verkeerde maten kiest. De diameter van de afvoer moet worden vast gesteld. Dit kan wezen voor een toilet 110 mm, voor het regenwater 70 mm en voor een wasmachine 40 mm.
Een terugslagklep in de wasmachinekraan heeft dezelfde functie als de beluchter, maar is een andere vorm van beveiliging. De terugslagklep zal de waterleiding afsluiten bij het wegvallen van de waterdruk, zodat het vuile water niet terugstroomt naar de drinkwaterleiding.
De prijs voor een standaard wasmachinekraan inclusief beluchter en terugslagklep ligt tussen de € 10 en € 20. Daar komen nog de kosten van montage door de loodgieter bij. Wanneer je een wasmachinekraan door een vakman van Zoofy laat vervangen, hoef je geen voorrijkosten te betalen.
Jaarlijkse controle terugslagklep waterleiding verplicht
Het is in Nederland verplicht om ieder jaar een deskundige keerklepcontrole te laten uitvoeren. Tijdens deze controle worden alle keerkleppen in uw waterleidinginstallatie onderzocht.
Vaak lekt de wasmachinekraan bij de beluchter. Dit komt omdat er in een beluchter meerdere beweegbare onderdelen zitten. Ook zitten er in de beluchter rubber ringen die het systeem waterdicht moeten houden. Lekkage aan de beluchter is meestal te wijten aan verkalking, maar is gelukkig goed te verhelpen.
Waar zitten deze kleppen? Deze keerkleppen zitten bij apparaten die direct op de waterleiding zijn aangesloten (onder andere koffieautomaten, vaatwassers, wasmachines en brandslangen). Deze keerklep zit direct gemonteerd op de waterleiding of tapkraan van het apparaat zelf.
Voor waterleidingen maak je gebruik van roodkoperen buis of meerlagenbuis voor water met de volgende diameters: De hoofdleiding heeft een diameter van 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis). Bij een hoog waterverbruik gebruik je 22mm (koperen buis) of 25 / 26 (meerlagenbuis).
Diameter van de wasmachine afvoer
Keuken, wastafel en bidetafvoeren zijn 40mm of 50mm dik. De wasmachine afvoer zal doorgaans 40mm dik zijn, dunner is zeker niet aan te raden omdat dan de kans op lekkage's en verstoppingen groot zijn.
Wasmachines hebben vrij standaard afmetingen. Het verschil zit hem vooral in de diepte. De standaard hoogte van een wasmachine is 85 centimeter en de standaard hoogste is 60 centimeter. De diepte is deels afhankelijk van hoe groot je de trommel wil hebben, maar varieert van ongeveer 60 tot 70 centimeter.
Wanneer er ergens in uw buurt een waterleiding kapot gaat, zal er onderdruk in het waterleidingnetwerk onder uw huis ontstaan. Deze onderdruk zal het water van uw leidingen leeg zuigen, maar een beluchterkraan voorkomt dat dit water in het drinkwaterleidingnet belandt.
Lekkage bij bodemplaat onder de wasmachine Meestal wordt dit veroorzaakt door het gebruik van teveel wasmiddel. Als het goed is, heb je het stroom al ontkoppeld. Daarna kantel je de wasmachine naar achteren.
Krijg je een lekkage tijdens het spoelen van je wasmachine? Dan komt dat waarschijnlijk door dat je teveel wasmiddel hebt gebruikt.
Deze terugslagklep plaats je in een gesloten uitvoering op afvoerleidingen in opbouw (d.w.z. niet in maar tegen de muur) van toestellen zoals de wasmachine, spoeltafels, de overdrukbeveiliging van de CV-ketel en de warmwaterboiler, en de spui van de waterverzachter.
Alle toestellen die zijn aangesloten op de waterleiding, zoals koffieautomaten, (vaat)wasmachines, brandslanghaspels, gevelkranen en oogdouches moeten worden aangesloten met een keerklep. De kleppen dragen bij aan een schone en veilige drinkwaterinstallatie. Reden temeer om de keerkleppen goed te onderhouden.
Het installeren van een terugslagklep is een relatief kleine ingreep. Uw Thuiscomfort-loodgieter plaatst deze tussen uw toilet, gootsteen, wastafel, bad of douche en de rioolbuis. Op die manier houdt u het binnen altijd droog - zelfs bij de grootste hoosbuien.
De afvoerslang van je wasmachine moet 15 cm in de afvoerbuis zitten, maar niet dieper want dat kan lekkages veroorzaken. De meeste afvoerslangen komen met een steunbeugel. Die plastic beugel helpt ervoor te zorgen dat de afvoerslang niet te diep in de afvoerbuis zakt.
Een aanvoerslang met waterslot bestaat uit een binnenste en een buitenste slang. Als de binnenste breekt, vangt de buitenste slang het water op en blokkeert de watertoevoer. Een nadeel van een slangbeveiliging is dat hij niet beschermt tegen waterschade wanneer de machine lekt; hij doet dit alleen als de slang lekt.