Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen (let op blauwalg). Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband.
Ze kunnen niet zweten zoals wij en hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Honden hijgen om verkoeling te regelen en verliezen warmte via hun tong en in mindere mate via de voetzolen.
Bij hoge temperaturen wordt het bloed van een hond dikker en stroperiger, waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van bloed. Een koude en natte handdoek zou ertoe leiden dat de bloedvaten van de hond vernauwen, wat het voor het hart nog moeilijker maakt om goed te functioneren.
Toch raadt ze niet aan om een natte handdoek op een hond te leggen. "Het gevaar van deze methode is dat het maar heel weinig zin heeft. De handdoek warmt heel snel op tot dezelfde temperatuur als de huid van de hond, de hond koelt dan verder niet af."
De Cool Dog Koelmat 24/7 is de best geteste honden koelmat van 2022! Dit is uit onze ultieme test gebleken. De hete zomers kunnen niet alleen voor ons als mensen heel warm zijn, ook je hond kan in deze temperaturen wel wat verkoeling gebruiken. De koelmat helpt je hond om af te koelen.
Bij hogere temperatuur kan de hond warmer worden dan normaal. Honden kunnen echter deze warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Als u ziet dat uw hond hevig begint te hijgen of kwijlen of ziet dat hij sloom wordt, dan is het goed mogelijk dat uw hond last heeft van de warmte.
Daarnaast kan je hond een zonnesteek oplopen, tijdens het uitlaten met een hittegolf. Laat je hond daarom niet uit op de heetste uren van de dag, tussen 12 uur en 15 uur. Ga vroeg in de ochtend als het buiten nog wat frisser is, of later op de avond als het iets meer is afgekoeld.
Hoe lang mag een hond op een koelmat liggen? Bij het gebruik van de koelmat is het altijd belangrijk dat de hond de keuze heeft om erop en eraf te gaan zodat hij zelf kan bepalen hoe lang hij erop wil liggen. Het is niet gevaarlijk als een hond lang op de koelmat ligt, zolang hij maar zelf de keuze heeft.
Zelfs een korte stop kan al flinke oververhitting veroorzaken, aangezien honden hun lichaamswarmte niet zo gemakkelijk kwijtraken als mensen. Traditionele airco's kunnen dan weer schadelijk zijn voor longen van uw hond en zijn daarom vaak geen geschikte oplossing.
Als de vochtigheid te hoog is, kan de hond geen warmte afgeven aan de omgeving en kan zijn eigen temperatuur snel oplopen. In zo'n omstandigheid is het essentieel je hond snel af te koelen, door water, ijsblokken of een ventilator. Let wel: een ventilator alleen kan een hond niet koel houden.
Honden kunnen hun warmte niet goed kwijt zoals wij mensen dat kunnen (zweten via het hele lichaam). Honden kunnen alleen hun warmte kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Minder bekend is dat honden het ook koud kunnen hebben als de temperaturen dalen; net zoals wij.
Een koelmat voor de hond is vaak gemaakt met een verkoelende gel aan de binnen zijde van de mat die wordt geactiveerd door druk. Zodra de hond gaat liggen wordt de gel koel en geniet de hond van de verkoeling op zijn poten, buik en in de liezen.
De koelband koelt de nek van je hond en daardoor ook de slagaderen die dicht aan de oppervlakte van de huid liggen. Het bloed dat door de aderen stroomt komt langs de koelband en daardoor koelt het bloed af. Het verkoelde bloed stroomt weer verder door het lichaam waardoor het lichaam afkoelt.
Een zelfkoelende koelmat voor je kat werkt namelijk als volgt: de gel die in de mat aanwezig is, is aangevuld met een bepaald polymeer. Dit is een chemische stof die van eigenschap verandert wanneer er druk bij komt kijken. Dit houdt in dat de gel verkoelend wordt als jouw kat erop gaat liggen.
Hoewel honden niet het fysieke vermogen hebben om menselijke woorden te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Wetenschappers hebben vastgesteld dat honden net zo slim zijn als een peuter als het gaat om hun vaardigheden met vocabulaire kennis.
Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt.
Honden en hun liefde voor zonnestralen
Hun lichaam maakt vitamine D aan en bovendien dient de warmte ook om de lichaamstemperatuur te reguleren. Laat daarom op een zonnige dag uw hond los en laat hem zowel fysiologisch als emotioneel profiteren van een bad in de zon.
Een hond is oververhit als de lichaamstemperatuur 41 graden of hoger is. Oververhitting bij honden komt helaas regelmatig voor, terwijl het bij katten zeer zeldzaam is. Honden en katten hebben onder normale omstandigheden een vergelijkbare manier om zichzelf koel te houden.
Honden liggen in de zon omdat het warmte geeft en goed aanvoelt. Daglicht kan ook hun humeur verbeteren en hun slaap verbeteren. Ze kunnen ook vitamine D krijgen van het zonlicht. Dit is belangrijk om hun botten en immuunsysteem gezond te houden.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn. Doorgaans zal een verwarmde ruimte in de woning warmer zijn dan dat.
Als een hond het warm heeft of is oververhit dan is het raadzaam om de borst te koelen met een natte doek. Gaat men een natte doek op zijn rug leggen dan bestaat de kans dat hij onderhuids verbrand of zelfs dat het bloed zo heet wordt dat het ernstige gevolgen heeft.
"Het begint meestal met het virus en als die hond dat virus niet vanzelf overwint in een dag of twee dan sloopt dat virus de binnenkant van de slijmvliezen in en dan kunnen bacteriën aanslaan. Dan kan het van een voorste luchtweginfectie zelfs bij een hond een longontsteking worden", legt Martin uit.