Het is een scherp, kruidig gerecht waaraan kurkuma wordt toegevoegd. We kennen de smaak hiervan goed, aangezien het een belangrijk kruid is voor kerriepoeder. Gele currygerechten hebben een nog iets dikkere saus dan de rode en worden doorgaans geserveerd met kip of vis. Penang curry is oranjebruin van kleur.
Thaise groene curry is de enige soort waarbij verse groene chilipepers gebruikt worden, deze curry smaak fris en scherp af. Het is lekker bij zowel kip, rundsvlees, vis of tofu. Rode curry krijgt zijn kleur van gedroogde rode chilipepers. Rode curry is erg scherp en kruidig, maar aardser en rokeriger dan de groene.
Rode currypasta is een ietwat pittigere kruidenpasta dan de gele currypasta, maar milder van smaak dan de groene currypasta. Rode currypasta wordt gemaakt van o.a. rode pepers, citroengras, knoflook, sjalot en laos (een plant verwant aan gember).
De groene curry is over het algemeen het meest pittig. Dat komt doordat er groene pepers worden toegevoegd, maar ook groene specerijen zoals verse koriander, citroengras of basilicum. Deze kruiden geven de curry een fris tintje. Het meest populair in combinatie met diverse groenten, vis of kip.
Omdat dit een Thaise curry is gemaakt van kokosmelk en verse groene paprika , is de kleur die eruit komt een zacht, romig groen of, zoals deze kleur in het Thais wordt genoemd, "zachtgroen". De ingrediënten zijn niet precies vastgesteld.
Gele curry
De pasta (nam prik gaeng karee, in het Thais) is vrij mild en heeft een kerriesmaak. Hij wordt vooral veel gegeten in combinatie met vis en kip.
Rode curry is ietwat pittig, maar milder dan de Thaise groene curry. In Thailand wordt rode curry kaeng phet genoemd, dit heeft precies dezelfde betekenis als bij ons. Rode curry wordt vaak bereid met kip of garnalen, maar kan ook met andere ingrediënten worden gecombineerd.
De winnaar van de rode curry pasta test is Asian Home Gourmet! Gefeliciteerd! Deze currypasta wordt in kleine zakjes voor 1 portie verkocht en heeft een mooie kleur, een spannende en complexe smaak en genoeg pittigheid om niet flauw te zijn. Op twee stond, ook bijna unaniem, nummer 3 uit de test: Aromax.
Dikte: iets dikker dan de rode. Smaak: scherp en kruidig met een kerrie-smaakje. Typisch: met kip of vis. Lees uitgebreid over: gele currypasta maken, kopen en gebruiken.
Voeg pindakaas toe om de pittige smaak te nuanceren
Maak je een stoofschotel, curry of soep? Dan kun je prima een lepel pindakaas toevoegen. De smeuïge smaak van pindakaas zal je gerecht zelfs nóg beter laten smaken! Vergeet niet om te vragen of iemand een notenallergie heeft.
Vast voedsel dat hiervoor wordt gebruikt is onder meer varkensvlees, rund, eend en aubergine. Hiervoor worden verse groene chilipepers gebruikt, die doorgaans wat pittiger zijn dan de rode. De groene curry is dus ook scherp en kruidig. Maar in tegenstelling tot rode Thaise curry, smaakt de groene variant wat frisser.
Naast chilipepers bevatten de currypasta's allemaal de volgende smaakmakers en specerijen: citroengras, sjalot, galangal (ook Thaise gember of laos genoemd), knoflook, korianderzaad, komijnzaad, witte peper, vissaus, garnalenpasta, suiker en limoensap.
De groene curry pasta is de pittigste van de vier Thaise curry pasta's. Het zijn de verse groene pepers die voor die pittigheid, de kleur en de smaak zorgen. Lekker als curry met kip, vis of groenten, maar ook lekker in de soep. Bewaar de curry pasta na opening in de koelkast, zo is hij langer houdbaar.
Veel gebruikte ingrediënten zijn: kurkuma, komijn, koriander, gember en chilipeper. In natte curry's wordt kokosmelk, yoghurt, room, bouillon of tomatenpuree gebruikt.
Panang curry is een Thaise rode currypasta op smaak gebracht met pindanootjes. Resultaat is een perfecte smaakbalans tussen zout, zuur en zoet.
Besengek currypasta wordt veel gebruikt in de Indonesische keuken en wordt ook wel boemboe genoemd. Kruiden, specerijen en vaak ook ui en knoflook worden traditioneel fijngemalen met een vijzel. Deze milde currypasta zorgt samen met de gekruide Indonesische kipgehaktballetjes voor een ware smaaksensatie.
Wat er meestal standaard in zit zijn: komijn, koriander en kurkuma. Daarbij worden nog andere kruiden toegevoegd zoals: cayennepeper, mosterdzaad, gember, fenegriek, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, kardemom,… Kerrie is lekker in: typisch Indische curry, linzensoep, stoofschotels, aardappelgerechten, quiche,…
Een curry is een gerecht dat bestaat uit groenten en vlees of vis die worden gestoofd in een kruidige of pittige saus. Die saus wordt op smaak gebracht wordt met kruiden als kurkuma, komijn, koriander en gember of gele, groene en rode currypasta's. Je serveert vaak met brood of met rijst.
De madras curry, dhal en tomatenchutney kun je ook prima 1 dag van tevoren maken.
Hoe lang kun je curry bewaren? Curry kun je ongeveer 2 maanden bewaren in de vriezer. Vers gemaakte curry kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, mits de curry afgesloten of afgedekt is. Buiten de koelkast moet curry dezelfde dag worden gegeten, want dat bederft vrij snel.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Je kunt etenswaren zoals yoghurt gebruiken om de saus dikker te maken. Je kunt ook bloem of maïzena toevoegen. Door een curry enkele minuten extra te laten sudderen is het ook mogelijk om de perfecte dikte te bereiken.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.