Zuivel. Met name in schimmelkazen, oude kaas, kwark, karnemelk en yoghurt vind je heel veel histamine. Je kunt beter kiezen voor jonge kaas of smeltkaas. Ook melk, slagroom en crème fraîche bevatten niet heel erg veel histamine.
Bij veel kazen is er ook sprake van fermentatie. Bij een histamine dieet is het daarom slim om brie, camembert, geitenkaas of Parmezaanse kaas even te laten voor wat ze zijn. En ook Hollandse kaas kan soms best veel histamine bevatten! Sommige soorten vis en vlees passen ook niet zo goed in een histamine dieet.
Voeding om te vermijden in een histamine-arm dieet
Histamine zit vooral in: schimmelkazen, oudere kaassoorten en gefermenteerde producten zoals zure room, kwark en yoghurt. Ook vis, varkensvlees, wild, lamsvlees en (botten)bouillon vermijd je in een histamine-arm dieet.
Veel histamine zit in avocado, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen. Een matige hoeveelheid in bananen, mango's, papaja's, druiven en vijgen. De andere soorten bevatten een geringe hoeveelheid histamine.
Cafeïne valt eigenlijk onder de histamine- vrijmakende producten. Het komt voorna- melijk voor in koffie, thee, cacao en cola- noten. Maar cafeïne kan ook voorkomen in medicatie, zoals pijnstillers. Lees dus altijd goed de verpakking en/of de bijsluiter.
Alle soorten wit-, bruin- en volkorenbrood zijn toegestaan, evenals zuurdesem- en roggebrood zonder conserveermiddelen. Eet bij voorkeur bruinbrood. Crackers, knäckebröd e.d. zijn toegestaan als ze geen vanille of ei bevatten. Krenten- en rozijnenbrood bevatten vanille en kunt u beter niet gebruiken.
Gemiddeld in histamine: eieren, tarwe, komkommer, soja, pinda's en dus ook pindakaas, jam, witvis uit de vriezer, yoghurt, melk, jonge kaas, zonnebloempitten, bloemkool, doperwten, honing en half-harde kazen zoals Emmentaler.
Verse vis zou weinig histamine bevatten: koolvis, roodbaars, kabeljauw, heek, hoki, schol, forel, snoekbaars. Zalm valt hier ook onder, maar veel mensen krijgen een reactie op verse zalm.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
Rooibosthee wordt dan ook als veilig beschouwd voor mensen met histamine-intolerantie. Een van de weinige producten overigens. Beide rooibossoorten – rode rooibos en groene rooibos – zijn geschikt voor mensen met histamine-intolerantie.
Slapeloosheid, stress en paniekaanvallen
Histamine is een neurotransmitter die belangrijke berichten vanuit de hersenen naar je lichaam communiceert. Gaan het histamine in je lichaam in overdrive, dan kan dat leiden tot stress, benauwdheid, angst, een onrustig gevoel, slapeloosheid en zelfs paniekaanvallen.
DAO (di-amine-oxydase) is een enzym dat samen met de enzymen MAO (mono-amini-oxydase) en NMT (N-methyl-transferase) voor de afbraak van histamine zorgt. Dit gebeurt in de darmen, lever en in het bloed.
Hoewel cacao en chocolade amper histamine bevatten, verhinderen andere stoffen in deze producten wel de werking van het DAO-enzym. Daarom behoren ze tot de histaminevrijmakers. Hoe goed patiënten chocolade kunnen verdragen, hangt af van de hoeveelheid cacao. Ze kiezen dus het best voor melkchocolade met weinig cacao.
Tomaten bevatten 26 mg histamine. 100 gram bevat dus 2,6 mg histamine. Wanneer je tomaten kookt, neemt het histaminegehalte af.
Er is geen medicijn dat een intolerantie voor histamine geneest. Het enige wat u kunt doen is kijken of antihistamine de symptomen iets verlichten. Alleen het vermijden van voedsel dat veel histamine bevat is een effectieve manier, bij voorkeur in combinatie met een drie-fasen dieet.
Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Bij een allergie het hele jaar door kunt u het gebruiken zolang u klachten heeft. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.
Histamine is een stof die o.a. jeuk veroorzaakt en de kleine bloedvaten in de huid doet uitzetten waardoor de huid rood wordt en er jeukende bultjes (oedeem) kunnen ontstaan. Om de werking van histamine tegen te gaan kunnen antihistaminica gebruikt worden.
Er bestaan zowel snelwerkende en langzaam werkende antihistaminica. Het ene middel is reeds binnen enkele minuten werkzaam de andere binnen een paar uur. De keuze is afhankelijk van de aard en ernst van de aandoening en het individu.
Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine. Wanneer er teveel histamine in je lichaam vrijkomt, uit zich dat in allergische reacties. Je kunt dan last hebben van: Irritatie van huid, neus, keel en longen.
Als de antihistaminica niet goed werkt, is het mogelijk om te starten met immunotherapie. Vormen van anthistaminica: Antihistaminica zijn er in verschillende vormen, bijvoorbeeld: tabletten, sprays en oogdruppels. Bij een levensbedreigende allergische reactie krijgt u een injectie met antihistaminica.
Standaarddosering die in Nederland wordt gebruikt bij de behandeling van chronische urticaria is voor cetirizine, ebastine en rupatadine 10mg / dag. Voor fexofenadine is dit 180mg / dag en voor levocetirizine en desloratadine 5mg / dag.
Lareb adviseert: bij allergische aandoeningen cetirizine of loratadine als tijdens de zwangerschap een oraal antihistaminicum nodig is. Ook desloratadine en levocetirizine zijn waarschijnlijk veilig. bij een gewenst sederend effect, clemastine, hydroxyzine of promethazine (lage dosering).