Je voelt je bijna elke dag de hele dag somber, moe, onrustig, geïrriteerd, eenzaam, hopeloos en/of waardeloos. Je dagelijks functioneren gaat niet goed (denk aan opstaan, werken, sporten, sociaal contact, eten, hobby's, enzovoort).
Door even te sporten maakt je lichaam het hormoon endorfine aan. Endorfine geeft je een gelukzalig gevoel, dat je misschien wel kent van de 'runnershigh'. Als dit een stap te ver is, kun je ook even gaan wandelen, of een korte work-out van tien minuten doen. Schrijf je dip en je emoties van je af.
Een dipje is geen depressie
Als bepaalde symptomen het grootste gedeelte van de dag én langer dan twee weken aanhouden. Dyllis van Dijk, psychiater bij PsyQ: “De verstoring van je dagelijks functioneren is een belangrijke graadmeter van een depressie.
Wat is het verschil tussen een dipje en een depressie? Je sombere gevoel gaat snel voorbij bij een dipje. Bij een depressie blijft het sombere gevoel duren.
Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten. Men spreekt van een depressie als de gevoelens van neerslachtigheid minstens twee weken duren. Hierbij hoort ook een gebrek aan motivatie.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Neem de problemen van de andere persoon serieus en luister begripvol. Wat voor jou iets kleins lijkt, kan voor iemand anders heel belangrijk zijn. Zeg dus niet “Zo erg is het toch niet” of “Gewoon niet meer aan denken”. Je kan wel zeggen "Dat moet lastig voor je zijn”.
Kenmerken van een dip
Bij veel mensen heeft een dipje de volgende kenmerken: Je hebt een somber gevoel. Je dagelijks functioneren (bijvoorbeeld opstaan, werken, sporten en sociaal contact) wordt niet ernstig belemmerd. Je komt er na een tijdje zelf weer uit.
Cocaïne & de dip
Na afloop van het gebruik ontstaat een tekort aan deze stoffen. Het lichaam heeft tijd nodig om de verbruikte voorraad aan te vullen. Het tijdelijke tekort aan vooral dopamine en NE is de oorzaak van de dip die veel gebruikers 24 - 48 uur na gebruik voelen.
Dus ben je een beetje depri, geirriteerd en heb je nergens zin in? Dan komt dit waarschijnlijk door de drugs. En dit kan een dag tot vijf dagen aanhouden. En bij een enkeling blijven de depressieve klachten zelfs weken duren.
Soms begint het meteen nadat de pil is uitgewerkt, met nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien, ongeconcentreerd zijn, een slechter geheugen of even niet goed meer kunnen zien. Ook slapen sommige mensen slecht de dagen na XTC gebruik of hebben ze last van hartkloppingen.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Neurotransmitters en depressie
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Veel depressieve mensen melden zich in eerste instantie bij de huisarts met onverklaarbare lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, buikpijn of spierpijn, problemen met de ontlasting, slaapproblemen, verandering van eetlust of een verminderd libido.
Je voelt je somber, hebt nergens zin in en alles lijkt meer energie te kosten dan voorheen. Vaak trekt zo'n sombere bui na een paar dagen weg. Maar het kan zijn dat je al langer rondloopt met dit gevoel, dat het maar niet weggaat. En dat het je leven beheerst.
Slaapproblemen verhogen het risico op depressie en angststoornissen en kunnen bijdragen aan een slechter beloop van deze stoornissen, blijk uit Nederlands onderzoek. Slaap is één van de factoren die een sterke invloed kan hebben op depressie en angststoornissen.
Een depressie is een psychische stoornis waardoor je je bijna dagelijks neerslachtig voelt. Je hebt geen zin in de dag en voelt je constant moe en gespannen. Als je depressief bent, staat niet alleen de huishouding van je emoties op z'n kop. Je functioneert doorgaans ook slechter op lichamelijk en cognitief gebied.
Een depressie kan veel oorzaken hebben, maar kan ook 'zomaar' ontstaan. Omdat er vaak geen duidelijke reden of oorzaak is, kan het extra frustrerend zijn als je in een depressie zit. Een depressie zie je meestal niet aan de buitenkant van iemand. Daarom kan je je met een depressie vaak zo onbegrepen en alleen voelen.
Tijdens het gebruik van cocaïne (coke) worden bepaalde stoffen in de hersenen langzamer afgebroken, zoals dopamine, noradrenaline en serotonine. Deze stoffen moeten echter wel weer aangevuld worden en dat duurt gemiddeld 24–48 uur. Daarom voelen veel gebruikers zich na het weekend extra moe en somber.
Zorg voor herstel van je lichaam door goed te eten en te rusten. Neem na XTC-gebruik vitamine C en anti-oxidanten. Dit vind je in groene thee, groenten zoals broccoli, kool, selderij, ui en peterselie en in vruchten als appels, bramen, cranberries, frambozen, grapefruit, peren en pruimen.