De beste stoffen tijdens het tropische weer zijn katoen, linnen of een lichte wolsoort. Katoen is een goede optie omdat het hitte niet opvangt én omdat het vocht laat wegtrekken. Bye bye zweetplekken. Ook linnen is een natuurlijke stof die hitte meer buiten houdt dan andere stoffen.
30 graden of warmer: katoenen kleding met print
Je zult bij dit soort warmte temperaturen ongetwijfeld iets zweten. Kies daarom voor kleding met printjes, zweetplekken vallen dan veel minder op! Aanraders zijn: zomerjurkjes, mini rokjes, tuniekjes en shorts.
Ga voor linnen of katoen, dat zit namelijk ook nog eens heerlijk en als je tijdens de pauze een luchtje gaat scheppen, hoef je je niet in te smeren ;-). Naast wit zijn alle lichte kleuren goed, dus kies vooral voor kleuren lichtblauw of beige voor kantoor.
Welke stof is koel in de zomer? In de zomer kan je het beste kleding van katoen, linnen of zijde dragen. Dit zijn namelijk lichte, ademende en verkoelende stoffen, waardoor ze perfect zijn voor warmere temperaturen.
Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet. Van alle natuurlijke stoffen is linnen de meest koele. Het laat lucht door en neemt vocht goed op.
Tijdens een tropische dag met dertig graden is het niet verstandig om de kleur zwart te dragen. Dit komt omdat donkere kleuren de warmte goed absorberen, waardoor jouw zwarte shirt warm wordt met het gevolg dat ook jij flink begint te zweten. Wit is daarentegen wel een kleur die je met warm weer het beste kunt dragen.
De kleur zwart absorbeert namelijk niet alleen de warmte van de zon, maar ook de energie van het lichaam. Zodra stof in aanraking komt met zon en lichaamswarmte, zoekt met name de kleur zwart een manier om de warmte kwijt te raken.
Katoen is een ademende stof, neemt snel vocht op en verstikt de boel niet, waardoor het lekker luchtig blijft en geurtjes wegblijven. Ideaal dus voor deze warme temperaturen.
Denk bijvoorbeeld aan katoenen en linnen stoffen, die ademen en niet direct bloedheet aanvoelen. Natuurlijke materialen zijn tijdens een hittegolf altijd beter dan synthetische materialen. Je kunt ook kiezen voor viscose, een natuurlijk materiaal van hout- en bamboepulp.
Stop met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek. Drink voldoende water of sportdrank in kleine slokjes. Koel je lichaam: neem een koude douche of met natte doeken. Als de klachten niet minder worden, waarschuw dan een arts.
Lichte kleding en zweten
Het advies om zo min mogelijk te dragen", zegt thermofysioloog Hein Daanen eerder al eens tegen Editie NL. "De kleur maakt niet zoveel uit, zolang de kleding maar luchtig en licht is en soepel valt." Volgens Daanen is het ook belangrijk dat je goed zweet: "Je huid koelt af door het vocht.
Wit blijft het koelst omdat het alle kleuren terugkaatst.
“Boven de 37 graden maakt het niet zoveel uit wat je draagt,” zegt Hein Daanen, thermofysioloog bij TNO. “Bij deze temperaturen van 30 graden is het advies om zo min mogelijk te dragen, maar dat is afhankelijk van je huid.
Tussen de 10 en 15 graden wordt het nog steeds aangeraden om een normale jas (of tussenjas) te dragen. Tussen de 15 en 20 graden kun je een dun vest zonder jas of gewoon een dunne jas (zoals een trenchcoat) aandoen. Vanaf de 20 graden is het tijd voor een korte broek en kan je je jas aan de kapstok laten hangen.
Materiaal kleding
Kleding voor in de tropen wordt meestal gemaakt van volledig synthetische materialen of in combinatie met een kleiner percentage katoen. Belangrijk is dat de kleding ruim genoeg zit zodat transpiratie snel kan verdampen door de speciale materialen. Ook zorgt ruime kleding voor meer verkoeling.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van.
Stoffen als polyester, nylon en katoen houden je niet bepaald warm. Ze laten warmte en kou gemakkelijk door. Deze stoffen zijn daarom meer geschikt voor de zomer.
Dekbedovertrek en hoeslaken
Voor de warme nachten zijn de katoenen exemplaren een goede keuze, omdat ze wat koeler aan blijven voelen dankzij goede ventilatie en vochtopname. Ook bamboe en tencel geven een licht verkoelend effect.
Want ook in de zomer kun je gerust zwart aan. Zo draag je deze kleur als de zon op z'n hoogst staat. Kies voor luchtdoorlatende materialen die losjes om je lichaam vallen, zoals katoen, linnen, chiffon en zijde en laat zwaardere, winterse materialen zoals suéde, tweed en leer lekker op de plank.
Kleding heet weer
Kleurenexpert Hilde Francq vertelt dat de kleur die je draagt niet veel verschil maakt. Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en nemen dus minder warmte op. Toch blijkt uit onderzoek van het wetenschappelijk vakblad Nature dat zwart of wit wat betreft hitte op de huid niets uitmaakt.
Witte kleding zal immers logischerwijs de stralen van de zon weerkaatsen, terwijl zwarte kleding ze net absorbeert – zoveel is duidelijk. Maar wat de meeste mensen vergeten is dat warmte niet enkel afkomstig is van de zon, maar ook van je eigen lichaam.