Het juiste antwoord is B, een Tiemann-katheter gebruik je bij mannen met een vergrote prostaat.
Als standaardlengte van de katheter voor mannen adviseert de richtlijn 41-45 centimeter. Deze lengte wordt ook geadviseerd bij vrouwelijke patiënten die klinisch obees zijn en dikke dijen hebben, bedlegerig zijn of postoperatief in een kritieke toestand verkeren.
Daarvan zijn er twee typen: een verblijfskatheter is een katheter die via de plasbuis in de blaas is ingebracht; en een suprapubische verblijfskatheter wordt via de maag direct in de blaas ingebracht.
Het optreden van een erectie tijdens het katheteriseren kan ontstaan door een relex en is niet vreemd. Als deze reflexmatige erectie weggaat, is het moeilijker hier vlak na weer een erectie te krijgen. Wanneer u een reflexerectie stimuleer kan u deze erectie gebruiken voor het vrijen.
Het inbrengen van de katheter is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. Vervolgens wordt de ballon via het slangetje langzaam met water gevuld. Het inbrengen van de katheter duurt ongeveer tien minuten. Daarna heeft u een gesprek met de verpleegkundige.
Doorgaans geldt als regel: als er 100- 200 milliliter (ml) urine achterblijft, moet u een keer per dag katheteriseren, bij 200- 300 ml twee maal, bij 300- 400 ml drie keer per dag en zo verder.
Verschillende soorten eenmalige katheters
De katheters voor vrouwen zijn korter dan die voor mannen. De meest gangbare kathetermaat voor katheteriseren bij zowel mannen en vrouwen is diameter 14.
Indien mogelijk verdient intermitterende katheterisatie de voorkeur boven een verblijfskatheter. Intermitterende katheterisatie is een veilige en effectieve manier om de blaas te legen.
Hoe lang de katheter kan blijven zitten, is afhankelijk van het materiaal van de katheter. Vaak wordt de katheter na zes tot twaalf weken verwisseld. Voor het wisselen van de katheter heeft u een afspraak gemaakt. Een verpleegkundige van de polikliniek Urologie wisselt de katheter.
De diameter van een katheter wordt uitgedrukt in Charrière. De Charrière is een meeteenheid voor kleine diameters en wordt aangeduid met 'Ch'. De waarde van één Ch is ⅓ mm. Of andersom: 1 mm = 3 Ch.
Een groot verschil zit in de diameter van de katheters, ook wel charrière genoemd. Charrière 14 is de meest gebruikte kathetermaat voor zowel mannen als vrouwen.
De verblijfskatheter is meestal aangesloten op een urinezak waarin de urine opgevangen wordt. Een verblijfskatheter kan zo'n 4 tot 8 weken blijven zitten. Daarna zal de arts of verpleegkundige, indien nodig, een nieuwe katheter bij u inbrengen. Via de katheter loopt de urine uit de blaas in een urineopvangzak.
U kunt medicijnen krijgen die uw prostaat verkleinen, die uw blaas rustiger maken of een combinatie daarvan. Prostaatoperatie. Er zijn verschillende operaties mogelijk: TURP.
Een vergrote prostaat is meestal goedaardig. Er zijn twee soorten medicijnen om plasklachten te verminderen: alfa-blokkers die de blaashals ontspannen en 5-alfa-reductaseremmers die de prostaat verkleinen.
Een vergrote prostaat is een goedaardige aandoening die ontstaat als de prostaat gaat groeien bij de ouder wordende man. Dit kan leiden tot veel en vaak plassen, of juist tot moeilijk plassen.
Full siliconen katheter
Deze katheter bestaat uit 100% siliconen. De verblijfsduur van deze katheter 8 tot 12 weken is, mits er geen problemen zijn van steenaanslag, verstopping e.d. De katheter wordt gebruikt bij patiënten met een latex-allergie en voor langdurig gebruik.
Contra-indicaties
Bij vermoeden van een urethrakwetsuur, bv. door eerdere blaaskatheterisaties of na een bekkentrauma. Bij een patiënt die slachtoffer werd van een bekkentrauma kan bloedverlies via het plaskanaal duiden op een scheur in de urethra.
Door het inbrengen van een blaaskatheter kun je last krijgen van verschillende complicaties, zoals: Urineweginfecties. Blaaskramp. Lekkage of verstopping van de katheter.
Lekkage. Af en toe kan er urine lekken langs de katheter. Dit is waarschijnlijk te wijten aan blaaskramp. Het voelt aan alsof u moet plassen en kan een uitstralende pijn geven tot in het puntje van de penis.
Katheters voor eenmalig gebruik worden gebruikt als iemand niet goed meer kan plassen of niet genoeg controle over de blaas heeft. Iemand kan zelf de katheter inbrengen en verwijderen of dat aan een ander overlaten.
Door het handmatig leegtrekken kunnen gerimpelde ballonrandjes (zie foto) ontstaan waardoor het uittrekken van de katheter gevoelig of pijnlijk kan zijn voor de patiënt.
Is zelf katheteriseren pijnlijk en blijft het pijnlijk? In het begin kan zelf katheteriseren gevoelig zijn. De plasbuis is nog niet gewend aan de katheter. Meestal verdwijnt dit gevoel als u vaker katheteriseert.
Zo worden infecties voorkomen. Een overvolle blaas kan zelfs leiden tot nierbeschadiging. Katheteriseren doet geen pijn maar kan raar aanvoelen. De eerste paar keer kunt u een branderig gevoel ervaren, dit komt omdat het slijmvlies wat geïrriteerd is.