De reiswieg hoort bij de basisuitrusting van een 3-in-1-kinderwagen. Het is de beste manier om met je baby op pad te gaan, in de eerste 6 maanden na de geboorte. In de wieg heeft de baby de ruimte om te bewegen terwijl je kindje plat ligt. Dat is belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby.
De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.
Ombouwen naar wandelwagen
Je kindje is klaar voor de wandelwagen wanneer hij/zij goed en stevig rechtop kan zitten. De leeftijd waarop dit gebeurd is per kindje verschillend. Bij de meeste kinderen is dit tussen de 6 en 12 maanden.
Een baby kan meestal zelfstandig zitten als hij ergens tussen de zes en negen maanden is, maar dit verschilt natuurlijk per kind. Je kunt een buggy gebruiken totdat je kind ongeveer vier jaar is. In sommige gevallen is een baby al uit de kinderwagen gegroeid terwijl hij nog niet goed zelfstandig kan zitten.
De Joolz Hub+ wieg is eenvoudig te bevestigen aan je Joolz Hub+ kinderwagen en is geschikt voor kinderen van 0 tot 6 maanden.
In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto. Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Je baby begint normaal gezien met jouw hulp rechtop te zitten wanneer hij tussen de zes en acht maanden oud is. Als hij acht of negen maanden oud is, leert je baby gewoonlijk zonder hulp rechtop te zitten.
Om de kans op wiegendood te verkleinen, wordt geadviseerd om de baby het eerste half jaar bij jullie op de kamer te laten slapen in een eigen bedje. Het is echter niet verstandig om jullie kindje in de kinderwagenbak te laten slapen.
Wanneer overschakelen naar een buggy? Sommige buggy's kan je wél al gebruiken vanaf de geboorte als je er een draagmand op kan bevestigen. Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot je kindje zelfstandig kan rechtzitten, vanaf 6 à 7 maanden.
Meestal zijn de buggy's niet geschikt voor kinderen onder de 6 maanden.
Een lange autorit met je baby
Maak liever geen lange autoritten. Een autostoel is heel veilig, maar je baby kan zich niet vrij bewegen. Dit is niet goed voor de motorische ontwikkeling van je baby. Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren.
Het algemene advies is dat je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in een autostoeltje mag zitten/slapen.
Jouw baby kan al glimlachen naar bekende gezichten, geluiden maken om aandacht te trekken en zelfs een eerste poging tot woordjes mama of papa doen! Je zult ook merken dat je baby steeds beter op zijn of haar naam reageert. Jouw kindje begint dus echt al meer mee te krijgen van hetgeen wat om hem of haar heen gebeurt.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een wieg kun je zeker tot de eerste 3 maanden gebruiken, en misschien zelfs tot 6 maanden. Daarna is het oppassen geblazen, want je kindje wordt steeds beweeglijker en kan op de zij gaan rollen. Zodra je kindje zich omrolt, zich kan optrekken of gaat zitten, is het verstandig over te stappen naar een ledikant.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Er valt heel wat te ontdekken, en je 3 maanden oude baby leert het allemaal stap voor stap. Zijn zicht verbetert, hij herkent ronde vormen en patronen steeds meer, zoals spiralen en cirkels. Hij houdt er ook van om gezichten te zien, en wordt er erg blij van als hij jouw vertrouwde gezicht terugziet.
Het verschil tussen een kinderwagen en wandelwagen is dus met name omvang en gewicht.
Er zijn verschillende redenen voor het slechter slapen overdag. Je baby kan in een slaapregressie zitten, oververmoeid zijn of juist niet moe genoeg, honger hebben of niet zelf in slaap kunnen vallen.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.