Wifi-netwerken zitten zo rond de 44 Mbps. Wat dat concreet betekent? Download je een HD-film van zo'n 650 MB dan duurt dat met 4G zo'n twee minuten, met wifi een minuut en met 5G maar een luttele 5 seconden. De mogelijkheden met 5G zijn vrijwel eindeloos: van zelfrijdende auto's tot operaties op afstand.
Waar 4G snelheden van 100 Mbps (megabit per seconde) haalt, belooft 5G snelheden van 10Gbps (gigabit per seconde) te halen. Dat is 100x sneller dan 4G. Met 5G download je straks mogelijk een volledige HD-film in enkele seconden - oftewel bijna 1 gigabit per seconde.Dat is sneller dan bij de meeste wifi-netwerken.
5G is is de nieuwe, snellere versie van mobiel internet. Sinds de lente van 2020 is 5G ook in Nederland beschikbaar. 5G telefoons zijn dan ook al te koop. Via 5G heb je sneller internet dan via 4G.
Het grootste verschil tussen Wifi 6 en 5G zit in de back-end en de gebruikte radiogolven. 5G is ontworpen om deel uit te maken van een breed mobiel netwerk, Wifi 6-netwerken zijn geschikter voor uitrol op kleinere schaal. De nieuwe wifi-standaard is, in tegenstelling tot 5G, geen toekomstmuziek.
“Je moet nog een dik jaar rekenen voor je kan spreken van een performant netwerk dat vooral 5G aanbiedt in plaats van 4G”, vertelt onze technologiejournalist Lucas Wuyts. Hoewel providers en smartphonefabrikanten vooral pochen met de downloadsnelheden van 5G is dat niet het grootste voordeel van het nieuwe netwerk.
5G heeft meer capaciteit
Met 5G heb je altijd goed bereik. Ook op een festival of tijdens oud en nieuw. Zo kun je je vrienden en familie altijd bereiken. Als je ze niet kan vinden, of als je ze iets leuks wil vertellen vanaf een drukke plek.
De belangrijkste vernieuwing is dat 5G op een veel hogere frequentie kan functioneren dan voorganger 4G. Een hogere frequentie heeft als voordeel dat je in dezelfde periode meer informatie kunt versturen en ontvangen. Het nadeel is dat het signaal minder krachtig is en slechter door vegetatie, muren of water beweegt.
En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.
5G wordt een supersnelle vorm van internet. In theorie kun je er een downloadsnelheid van 4,2 gigabit per seconde (Gbps) mee halen.In de praktijk zal het eerder uitkomen op 1 Gbps. Ter vergelijking: 4G haalt gemiddeld een downloadsnelheid van 20 megabit per seconde (Mbps).
Voordelen van 5G zijn kortere reactietijden, hogere betrouwbaarheid en er kunnen veel meer apparaten tegelijk worden verbonden. Daardoor zijn er met 5G tal van nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van onder meer augmented reality, Internet of Things, zelfrijdende voertuigen en Industrie 4.0.
Er wordt meer batterijvermogen verbruikt wanneer services met een groot dataverbruik (zoals videostreaming en gaming) actief zijn, of wanneer het netwerksignaal zwak is. Vergeleken met het 4G-netwerk, biedt het 5G-netwerk hogere netwerksnelheden per tijdseenheid, wat tot een hoger energieverbruik leidt.
Beste 5G netwerk
Terwijl het KPN netwerk het snelste is op upload- en downloadsnelheid. Ook op 5G blijft Vodafone, net zoals bij de andere tests, wat achter op T-mobile en KPN.
De snelheid van data is afhankelijk van meerdere factoren. Denk hierbij aan je omgeving, waar staan de masten en hoeveel masten ondersteunen 5G al in jouw omgeving, hoeveel aanmeldingen zijn er op de mast. Zo zijn er natuurlijk nog een paar factoren.
Met 600 Mbit/s verkort je de laadtijden van video's die je in de hoogste kwaliteit wil streamen. Ook kan je makkelijker in Full HD-kwaliteit online video's afspelen. De hoge uploadsnelheid van 100 Mbit/s is ideaal om in hoge kwaliteit te videobellen.
5G snelheden – wat kan er? De maximum snelheid is de snelheid die het mobiele netwerk van KPN, waar wij gebruik van maken, kan halen als alle omstandigheden ideaal zijn. Zo is een maximale downloadsnelheid van 500 Mbit/s en maximale uploadsnelheid is 100 Mbit/s. De snelheid in de praktijk kan lager liggen.
Zeer snel – 200 tot 1000 Mbit (1Gbit)
Snelheden geschikt voor grote gezinnen met meerdere heavy users. Je kunt met meerdere apparaten tegelijk UHD video streamen en zeer snel downloaden. Voor snelheden boven de 500 Mbit is ook vaak geschikte apparatuur nodig.
In theorie is een mobiele 4G verbinding sneller dan de gemiddelde WiFi verbinding. 4G kan snelheden van ruim 1000 Mbps per seconde halen, waar vaste verbindingen van huishoudens vaak niet boven de 100 Mbps uitkomen.
Wi-Fi 6 is de nieuwste en snelste draadloze technologie, met belangrijke verbeteringen ten opzichte van Wi-Fi 5. Het biedt een hogere doorvoer, kan meerdere clients tegelijk bedienen en werkt als bewegingsmelder in smarthomes.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
Waar met 4G snelheden van 100 Mbps worden gehaald, kan 5G maar liefst een snelheid van 10Gbps halen. Dat is 100x sneller dan 4G! Door de hogere snelheid kunnen apparaten sneller onderling communiceren. De reactietijd in communicatie tussen apparaten noemen we latency.
Dat probleem omzeil je door veel antennes te plaatsen - die wel stuk voor stuk een veel zwakker signaal verspreiden. 5G-straling is niet gevaarlijk voor mensen.Ze kunnen je hooguit licht opwarmen, als je heel dicht bij de bron staat. Mensen vangen waarschijnlijk uit veel bronnen elektromagnetische straling op.
Maar hoe hoger in het spectrum, hoe vluchtiger de signalen worden. Reikt het signaal van een 4G-antenne die uitzendt op de 900 megaherz-band moeiteloos tot een mobiele telefoon een kilometer verderop, een antenne die straks een 5G-signaal uitzendt op de 3,5 gigaherz-frequentie komt niet verder dan 250 meter.
Als je op je smartphone via wifi verbonden bent geeft dat veel meer straling dan via mobiele data bij goed bereik. Dit komt doordat de mobiele verbinding (3G/4G etc.) wel een zendvermogen-regeling heeft en de wifi niet.