Franse kaas soortenBrie, Camembert en Roquefort zijn de meest populaire Franse schimmelkazen.
Een klassiek Frans kaasplankje kan bijvoorbeeld een harde Alpenkaas bevatten, zoals Comté, een zachte kaas zoals Brie en een blauwe kaas, zoals Roquefort . Je kunt de melksoorten ook mengen met bijvoorbeeld een geitenkaas, een schapenkaas en een koemelkkaas.
De belangrijkste is simpel en gaat om wannéér je kaas eet. Fransen eten kaas ná het hoofdgerecht en vóór het toetje. Heel soms willen de Fransen vrienden nog wel een stukje kaas aanbieden als aperitief, maar het gros van de kaasconsumptie in Frankrijk komt voor het zoete dessert.
Camembert, Livarot, Pont-l'Evêque en Neufchâtel – de vier beroemde PDO-gecertificeerde Normandische kazen . U hebt ze misschien wel eens geproefd, maar hebt u ook ooit de steden en dorpen bezocht waar ze naar vernoemd zijn?
Kaas kan ook helpen om het gehemelte te reinigen na een maaltijd , vooral als de maaltijd die je net hebt gegeten rijk of zwaar was. De verschillende smaken en texturen van kaas kunnen de smaakpapillen verfrissen en ze voorbereiden op het dessert aan het einde van de maaltijd. Porties zijn belangrijk voor elke gang, dus er is nooit sprake van overdaad.
Le petit déjeuner (het ontbijt)
Maar traditioneel bestaat een ontbijtje in Frankrijk uit een grote mok koffie met melk (café au lait).Daarbij eten de Fransen dan een stuk stokbrood met boter en jam dat in die koffie wordt gesopt. Soms wordt ook wel eens een croissantje of pain-au-chocolatgegeten.
Sauternes, een stuk Roquefort met wat brood en wat dikke vijgen . Deze combinatie van rijke zoete wijn, rijp fruit en de zoute romige kaas is een perfect trio van smaaksensaties. Een geweldige manier om een maaltijd af te sluiten.
Wist je dat maar liefst 96% van de Fransen kaas eet en 47% van hen eet dagelijks kaas ? Een gemiddelde Fransman eet ongeveer 24,4 kg kaas per jaar. Er zijn meer dan 400 soorten kaas in Frankrijk - genoeg en meer om je meer dan een jaar in Frankrijk te laten blijven en elke dag een nieuwe kaas te proeven!
De Fransen serveren Brie traditioneel met stokbrood of een ander knapperig brood dat niet met de kaas concurreert. Gewone crackers zijn een andere handige keuze die niet afbreuk doen aan de kaas.
Belangrijkste soorten Franse kaas
Tot de bekendste behoren onder meer de Brie de Meaux (uit de regio Parijs), de Camembert de Normandie (uit de regio Orne), de Neufchâtel, bekend om zijn hartvormige vorm (uit de regio Pays de Bray) en de Brillat-Savarin (uit de regio Bourgogne).
Port Salut kaas is lekker om te combineren met vers stokbrood, verse druiven, vijgen, noten en honing.Je kunt het ook serveren met wat gedroogde ham of salami. De romige en milde smaak van Port Salut kaas past goed bij zowel hartige als zoete smaken.
Brie heeft een verfijnde smaak en een zachte textuur, terwijl Camembert een meer rustieke kaas is met een aardsere smaak en compactere textuur. De verhouding tussen korst en kaasdeeg maakt de Camembert iets sterker in vergelijking met een brie, wanneer ze die even lang is gerijpt.
Franse kinderen gaan te laat naar bed
Op het platteland gebeurt het wat vroeger, maar in grote steden is het heel gewoon dat kinderen pas om 20.30 uur in bed liggen. En in de vakanties is dat vaak nog veel later.
Eieren spelen een hoofdrol in een ander typisch Frans gerecht, les oeufs en meurette . Dit comfortfood, oorspronkelijk uit Bourgondië, bestaat uit eieren gepocheerd in rijke rode wijnsaus met sjalotten of uien en spek en is een klassiek warm voorgerecht op Franse menu's.
Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel. De bedoeling is dat je van ieder stuk kaas een plakje afsnijdt.
Cholesterolverlagende kaas, zou het? Nieuw onderzoek van de Aarhus universiteit in Denemarken concludeert nu dat brie, camembert, roquefort of eender welke andere vette Franse kaas naar keuze zou helpen om de slechte cholesterol in ons lichaam te verlagen, waardoor het risico op een hartaanval afneemt.
Men eet in Frankijk, net als bij ons, drie maaltijden per dag maar het accent ligt daarbij op het warme middagmaal: het déjeuner. De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen.
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Deze week vonden in Portugal de World Cheese Awards plaats. Daar werden dit jaar 4.786 kazen uit 47 landen getest door 240 juryleden. Slechts één kaas kon als de winnaar uit de bus komen en dat was dit jaar de Queijo de Ovelha Amanteigado, een schapenkaas uit … Portugal.
Camembert bezoeken
Het dorp is erg pittoresk en een bezoek waard . Een uitstapje daarheen kan worden gecombineerd met een bezoek aan de grotere, nabijgelegen stad Vimoutiers en/of het prachtige Château de Vendeuvre dat niet ver weg is.
CHEDDAR. Cheddar Kaas vindt zijn oorsprong in het kleine Engelse stadje Cheddar, het centrum van de Engelse zuivelindustrie sinds de 15e eeuw. Cheddar is bij lange na de bekendse en meeste gegeten kaassoort ter wereld.