Sector Licht verstandelijk gehandicapt (LVG) Sector Lichamelijk gehandicapt (LG) Sector Zintuiglijk gehandicapt, auditief en communicatief (ZGaud) Sector Zintuiglijk gehandicapt, visueel (ZGvis)
Pakket 5 Beschermd wonen met intensieve dementiezorg
Het is voor mensen die intensieve zorg en veel bescherming nodig hebben. Het is een pakket voor mensen die ernstig dement zijn.
Een CIZ 4 indicatie staat voor “Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging”. Begeleid Wonen Nederland is hiervoor een geschikte zorginstelling in Eindhoven die gericht is op het verhogen van de zelfredzaamheid en de zelfstandigheid in de maatschappij.
U komt voor ZZP 5 in aanmerking als u vanwege een kwetsbare gezondheid en problemen met oriëntatie en geheugen afhankelijk bent van zorg, begeleiding, persoonlijke verzorging en het invullen van uw dag.
U komt voor ZZP 6 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid geheel zorgafhankelijk bent en intensieve zorg, begeleiding en persoonlijke verzorging nodig heeft. Ook moet u 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
Verzorgd wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging (ZZP 4) U komt voor ZZP 4 in aanmerking als u niet meer zelfstandig kunt wonen. U heeft dagelijks hulp nodig bij uw persoonlijke verzorging en u moet 24 uur per dag een beroep kunnen doen op zorg en begeleiding.
De Wlz maakt onderscheid tussen de volgende zorgprofielen: VV 4: Beschut wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging. VV 5: Beschermd wonen met intensieve dementiezorg. VV 6: Beschermd wonen met intensieve verzorging en verpleging.
U heeft een indicatie voor pakket 3 (ZZP-3). Daarmee heeft u recht op wonen met begeleiding en verzorging. Dit is wonen in een veilige leefomgeving met de noodzakelijke begeleiding door De Trans.
U komt voor ZZP 9b in aanmerking als u verpleging, verzorging, behandeling en therapie nodig heeft om herstel te bevorderen na een operatie of behandeling in het ziekenhuis. U heeft intensieve revalidatie nodig voor een periode langer dan 3 maanden. En het is nog niet zeker dat u weer terug kunt naar uw eigen huis.
Pakket 7 is bestemd voor ouderen die al heel lang psychiatrische problemen hebben en daarbij zulke grote lichamelijke problemen hebben dat ze niet thuis kunnen wonen. Ook is het pakket geschikt voor mensen onder de 65 jaar die ernstig dement zijn of een nietaangeboren hersenbeschadiging hebben.
Zorgprofiel 4VV : Dit zorgprofiel 4VV valt binnen de Wet langdurige zorg onder Verpleging en Verzorging (VV) en wordt hoofdzakelijk geindiceerd in de ouderenzorg. De zorgvrager heeft intensieve begeleiding gecombineerd met uitgebreide verzorging nodig. De reden hiervoor kan verschillend zijn.
Daarom bestaan er zorgprofielen, voorheen zorgzwaartepakketten (ZZP's) genoemd. Een zorgprofiel geeft aan wat voor zorg iemand nodig heeft. De profielen hebben nu namen, maar waren tot 2015 nummers. Er werden zeven verschillende zorgprofielen onderscheiden, VV 4 tot en met VV 10.
Hoe vraagt u een zorgindicatie aan? Als het thuis echt niet meer gaat, kunt u - of uw familielid - dat met de huisarts of wijkverpleegkundige bespreken. U kunt bijvoorbeeld de huisarts of verpleegkundige machtigen om de opname in het verpleeghuis aan te vragen, of langdurige zorg thuis te regelen.
Contact met het CIZ voor het aanvragen van een zorgindicatie
Het CIZ vraagt de behoevende gegevens schriftelijk of telefonisch bij u op of een medewerker van het CIZ bij u thuis komt voor een gesprek of tijdens het spreekuur. Uw mantelzorger of directe naasten mag aansluiten bij dit gesprek.
Beschermd wonen met zeer intensieve verzorging en verpleging (ZZP 8 ) U komt voor ZZP 8 in aanmerking als u door een kwetsbare gezondheid meerdere keren per dag geheel afhankelijk bent van zeer intensieve zorg en verpleging, begeleiding en persoonlijke verzorging.
U komt voor ZZP 0 in aanmerking als uw partner een zorgindicatie heeft binnen de wet langdurige zorg (WLZ). Wanneer u graag met uw partner mee wilt verhuizen dan overlegt de klantadviseur met u over de mogelijkheden.
Heb je meerdere ziekten of beperkingen? Het CIZ onderzoekt voor welke aandoening of beperking je de meeste zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld: ben je meervoudig gehandicapt en heb je vooral lichamelijke verzorging nodig? Dan krijg je een LG-zorgprofiel.
ZZP 5 LG Wonen met begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 6 LG Wonen met intensieve begeleiding en intensieve verzorging. ZZP 7 LG Wonen met zeer intensieve begeleiding en zeer intensieve verzorging. ZZP 7 VV Beschermd wonen met zeer intensieve zorg, vanwege specifieke aandoeningen, met de nadruk op begeleiding.
Hoeveel uur zorg krijgt u? Gemiddeld krijgt u 16,5 tot 20,0 uur per week hulp en zorg bij het wonen. De zorgtijd is bedoeld voor zowel hulp die u alleen krijgt, als hulp die u in een groep cliënten krijgt (zoals samen eten, dagbesteding, of sociaal-culturele activiteiten).
U kunt alleen in een verzorgingshuis gaan wonen met een zogeheten 'indicatie voor verblijf' van het CIZ (Centraal Indicatieorgaan Zorg). De toekomstige bewoner kan zo'n indicatie zelf bij het CIZ aanvragen, eventueel samen met een familielid of mantelzorger.
Voor mensen die chronisch veel zorg nodig hebben biedt de Wlz uitkomst. Maar de Wlz kent ook zijn keerzijde: een indicatie is in de regel levenslang. Soms komen mensen er na een Wlz-indicatie achter dat ze erop achteruitgaan in vergelijking met Wmo en de wijkverpleging.
Het maximale informele uurtarief vanuit de Wlz is € 21,68 per uur bruto (2022). Het maximale informele uurtarief in de Zvw is € 24,96 per uur bruto (2022). De zorgverzekeraars bepalen dit uurtarief. Gemeenten bepalen zelf een maximumtarief.