De Zweedse kroon (Zweeds: svensk krona, meervoud: kronor) is de munteenheid van Zweden. De ISO 4217-code van de kroon is SEK en de afkorting is "kr". Een kroon bestaat uit 100 öre.
Zweedse Kroon (EUR/SEK)
Geen euro in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Bekijk voor je vertrek de wisselkoersen bij je bank.
Prijzen liggen in Zweden gemiddeld 6% hoger dan in Nederland en België. Enkele voorbeelden: restaurants zijn circa 5% goedkoper, levensmiddelen zijn 24% duurder en het openbaar vervoer is zo'n 5% goedkoper. Vooral voor alcohol betaal je in Zweden de hoofdprijs. Geïmporteerd bier in de horeca is wel 66% duurder.
Mocht je naar een restaurant, wijnbar of biercafé gaan, dan ben je een stuk duurder uit. De bierprijzen verschillen van 5 euro tot 10 euro per glas, afhankelijk van de plek waar je bent. Voor een glas wijn betaal je al gauw 10 tot 15 euro in de meeste restaurants.
Volgens het Zweedse statistiekbureau Statistiska centralbyrån (SCB) ligt het gemiddeld inkomen in Zweden op kr 32.200,- (Zweedse kronen) bruto per maand. Dit is omgerekend € 3.072,-. Vergeleken met cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), zie je dat het gemiddelde salaris in Nederland op € 2.692,- ligt.
Zweden hoort bij de Europese Unie, wat betekent dat iedere EU-burger in Zweden kan wonen. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen, om er te mogen verblijven: Je hebt een inkomstenbron. Je hebt een Zweeds peroonsnummer.
- Al jaren is de prijs van sigaretten in Zweden veel hoger dan in Nederland. Een sigaret kost bij ons 23 cent, in Zweden 38 cent. Een pakje (25) kost daar ¿ 8,50.
Natuurkunde. De seconde is de internationale standaardeenheid van tijd. Ze is sinds 1967 gedefinieerd als de duur van 9 192 631 770 perioden van de straling die correspondeert met de overgang tussen de twee hyperfijnenergieniveaus van de grondtoestand van een cesium-133-atoom in rust bij een temperatuur van 0 K.
uur: 1 uur = 60 minuten = 60 × 60 seconden = 3600 s.
Het prijsniveau van Nederland en Zweden is bijna gelijk. Sommige spullen zijn duurder in Zweden dan hier, maar andere spullen zijn bijvoorbeeld weer een stuk duurder in Nederland dan in Zweden. De alcoholprijs in Zweden ligt bijvoorbeeld hoger dan hier in Nederland.
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Contant geld: Zweden heeft nog voldoende geldautomaten, maar het aantal slinkt geleidelijk.
Met een daling van 6% sinds 1 januari heeft de Zweedse kroon de afgelopen dagen haar afbrokkeling ten opzichte van de euro verder gezet. Dit is het gevolg van de recente monetaire beleidsbeslissing van de Sveriges Riksbank, de centrale bank van het land.
Zo geldt voor klanten van Nederlandse banken veelal dat zij gratis kunnen pinnen in alle ERR-landen. Dit zijn de Euro-landen plus alle andere landen die bij de Europese Economische Ruimte (ERR dus) horen. Landen die hieronder vallen zijn o.a. Hongarije, IJsland, Tsjechië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
Je hebt geen reisstekker nodig in Zweden
In Nederland gebruiken we dezelfde stopcontacten als in Zweden. Het is daarom niet nodig om een reisstekker mee te nemen. Wel kan het erg handig zijn, zeker als je meerdere elektrische apparaten wilt opladen.