Traditioneel Portugees brood wordt gemaakt met volkorenmeel, met de hand gekneed en gebakken in een houtoven. In de meer traditionele dorpen hebben de ouderlingen nog steeds de gewoonte om het brood te zegenen aan het einde van het kneden, een kruis te maken met hun handen terwijl ze bidden voor het deeg om te groeien.
In de Alentejo wordt brood gemaakt dat voor 100% uit tarwemeel bestaat, in de Serra da Estrela eet men brood van roggemeel in combinatie met tarwe of maïs. In de Lissabon-regio eet men onder andere brood uit Mafra, met een zachte kruim en een flinterdunne korst dat uit meer dan 95% water bestaat.
Een van de beste voorbeelden van de broodtraditie van Portugal is de Broa de Milho , een stevig maïsbrood met een knapperige korst en een dichte binnenkant. Het komt oorspronkelijk uit het landelijke noorden van Portugal, waar het traditioneel wordt gebakken in houtovens langs de Minho-regio.
De meeste Portugezen ontbijten met een kop koffie en een licht broodje. Toast bijvoorbeeld (in het Portugees torrada genoemd), of een croissantje. Licht en eenvoudig ontbijten is de gewoonte, en de koffie (een espresso of 'gala', koffie met veel melk) staat centraal.
Uit eten gaan in Portugal is over het algemeen betaalbaar. Voor een maaltijd in een lokaal restaurant betaal je gemiddeld €10 tot €15, terwijl een diner in een chique restaurant tussen de €30 en €50 per persoon kost.
Op basis van bovenstaande consumentenprijzen, is het leven in Portugal ca.35% goedkoper dan in Nederland. Dit betekent, dat u tussen de € 525 en € 700 goedkoper uit bent in Portugal dan in Nederland. Bovendien krijgt u de Portugese zon en het Portugese leven er gratis bij.
Eten Portugezen eieren bij het ontbijt? Eieren zijn geen gebruikelijk onderdeel van een traditioneel Portugees ontbijt . Het Portugese ontbijt is meer gericht op brood, kaas, fruit en zoet gebak. Sommige mensen nemen echter eieren op in hun ontbijt in het weekend, wanneer er meer tijd is voor een ontspannen maaltijd.
In dit land bevat het ronde, mahoniekleurige brood vaak subtiele hints van zowel citroen als vanille. Hoewel het traditioneel naturel of met boter wordt geserveerd, is het ook heerlijk als toast (of wentelteefje) .
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Dit zeer iconische Portugese brood komt uit de regio Alentejo. Het tarwemeel moet uit de Alentejo komen, de gist moet zelfgemaakt zijn en het moet in een houtoven worden gekookt om authentiek te zijn. Omdat het zo'n groot brood is, wordt het meestal in plakken gegeten. Het heeft een kleine extra "kroon" bovenop.
Nederlanders eten gemiddeld 110 gram brood per dag volgens de cijfers van het Voedingscentrum. Dat komt neer op 3 tot 4 sneetjes. Op jaarbasis is dat ongeveer 40 kilo. Volkoren wordt met 38% het meest gegeten in Nederland.
Broa de milho is een rijk en dicht brood, een beetje zoet, waarvan de gele kleur afkomstig is van maïsmeel . Traditioneel gemaakt in het noorden van Portugal, dit brood is een mix van tarwe en maïsmeel, en vervolgens gebakken in een houtoven.
Portugese koffie
Geen ontbijt in Lissabon is compleet zonder een kopje koffie (of twee, of drie!). Er zijn verschillende alternatieven om het te bestellen, net als bij het bestellen van koffie in Spanje, maar elke optie die je kiest is de perfecte manier om je ontbijt te beginnen.
Anders dan in Nederland of België is in Portugal de lunch een belangrijke maaltijd van de dag. Men neemt vaak een grote lunch inclusief voor-, hoofd- en nagerecht. De lunch vindt meestal plaats tussen 12.00 en 14.30 uur.Het avondeten wordt vaak genuttigd tussen 19.30 en 22.30 uur.
Brood (rogge, tarwe, gerst, haver) werd veel gegeten en was een basisvoedsel voor de meeste bevolkingsgroepen . Zoete sinaasappelen werden in de 15e eeuw door Portugese handelaren in Portugal geïntroduceerd.
Naast visgerechten eten de Portugezen graag varkensvlees. Deze wordt op verscheidenen manieren bereidt waardoor er vele variaties bestaan. De meest gekende is carne de porco à Alentejana, een typisch gerecht uit de Alentejo.
Naast portwijn zijn er nog heel wat andere lokale dranken die je in Portugal kan proeven. Denk bijvoorbeeld maar aan Madeira wijn. Deze wijn wordt alleen op het Portugese eiland Madeira geproduceerd. Ook ginja, een Portugese kersenlikeur, is een populair alcoholisch drankje.
Verse producten . Verse groenten en fruit zijn zeer betaalbaar in Portugal. Het gunstige klimaat produceert het hele jaar door een verscheidenheid aan producten. Lokale markten bieden hoogwaardige groenten en fruit tegen lage prijzen, veel goedkoper dan in veel andere Europese landen.
Para mim, o prato do dia, por favor.
(Voor mij de dagschotel, alstublieft.)