Onderscheid reflexen en pijnTot week 22 van de zwangerschap heeft de foetus geen bewustzijn en kan hij dus geen pijn ervaren. Het is pas na deze zwangerschapsduur dat de verbindingen in de hersenen ontwikkelen en een externe prikkel emoties kan oproepen.
Soms al voor de 16e week. Als dit je eerste zwangerschap is, is het ook normaal dat je je baby pas na de 20e week voelt. Vaak worden de eerste bewegingen omschreven als 'belletjes, bubbeltjes of kleine plopjes' of 'zoals je darmen, maar dan toch anders'. Als je je baby eenmaal hebt gevoeld, herken je de bewegingen.
In het vroegste stadium van je zwangerschap wordt je baby een embryo genoemd. Deze fase duurt tot en met ongeveer acht weken. Daarna wordt je baby een foetus genoemd.
Baby's zijn zich bij de geboorte niet bewust van hun lichaam.Pas na vier maanden krijgen ze besef van hun eigen lichaam.
Of een foetus pijn voelt, is lastig te onderzoeken. Op z'n vroegst vanaf 22 weken zwangerschap, wellicht pas vanaf week 24., kan de foetus reageren op aanrakingen, geuren en geluiden. Wellicht is dit allemaal erg rudimentair, want de foetus slaapt veel en er is nog helemaal geen sprake van zelfbewustzijn.
Om pijn te kunnen voelen, moet je emoties koppelen aan wat er gebeurt. Tot week 22 van de zwangerschap heeft de foetus geen bewustzijn en kan hij dus geen pijn ervaren. Het is pas na deze zwangerschapsduur dat de verbindingen in de hersenen ontwikkelen en een externe prikkel emoties kan oproepen.
De baby denkt wel degelijk na.” En dat gebeurt al vóór de geboorte, zo concludeert Nossent uit diverse binnen- en buitenlandse onderzoeken. “Minimaal een maand voor de geboorte leren baby's al talige geluiden van buiten de baarmoeder herkennen.
Beelden vasthouden in het geheugen
Een baby ontwikkelt tussen 6 en 12 maanden het vermogen om een beeld in zijn geheugen vast te houden, zonder het te zien. We noemen dit 'objectpermanentie'. Objectpermanentie is het besef dat mensen en dingen niet ophouden te bestaan als ze niet meer zichtbaar zijn.
De hersentjes van je baby draaien overuren, zo blijkt uit langdurig onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Zo kunnen kleintjes zich al verplaatsen in een ander en hebben ze al een werkgeheugen.
Sinds enkele jaren weten we dat baby's wel degelijk pijn kunnen voelen. Baby's zijn vermoedelijk zelfs gevoeliger voor pijn dan volwassenen en dat zeker voor de gevolgen ervan op lange termijn (angstsyndromen, een overmatige gevoeligheid voor pijn, enz.).
Na de innesteling ontwikkelt het embryo zich steeds verder. Een paar cellen groeien in een mum van tijd uit tot een paar duizend cellen. En na een paar weken krijgt het embryo een kloppend hartje.
Vanaf ongeveer twaalf weken geeft de placenta de baby voeding, zoals water, ijzer, vitamines, koolhydraten, eiwitten, en aminozuren. Dit wordt gebruikt voor groei en ontwikkeling en wordt door de placenta gedoseerd uitgewisseld, zodat het 'hapje' voor je kleine perfect in balans is.
De innesteling is het moment dat een bevruchte eicel zich in de baarmoederwand nestelt. Dit is het moment dat de zwangerschap echt begint. Meestal vindt de innesteling tussen de vijf à twaalf dagen na de eisprong plaats, met een gemiddelde van negen dagen bij een regelmatige cyclus.
Je baby voelt het als jij ontspannen bent. Hij voelt zich dan ook beter. Als je moe bent of verdrietig, reageert je kind daar ook op. Zo leert je baby om te gaan met gevoelens.
Baby's houden van rustig opbouwende klanken. Een tip: je kan denken aan een muziekdoosje, die je later weer in de kamer van je baby hangt. Het liefst een muziekdoosje gemaakt van stof, dat is fijn voor de baby na de geboorte, maar voelt ook zacht aan als je het tijdens je zwangerschap tegen je buik aan legt.
Wat je baby waarneemt
Vertrouwde geluiden en patronen hierin gaat hij herkennen. Net als muziek die hij vaak hoort en aanrakingen van de buik. Maar hij merkt ook jouw stemming. Hij hoort hoe je stem klinkt als je blij bent en hoe snel je hart klopt als je stress hebt.
Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af. Hij voelt of ze hard of zacht zijn en welke vorm ze hebben. Je baby is nieuwsgierig en ontdekt op deze manier de wereld om hem heen. Hierbij geeft zijn mond hem de meeste informatie.
Als uw baby een platter hoofd heeft
In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht. Bij ongeveer 1 van de 5 baby's is de vorm van de schedel anders in de eerste maanden na de geboorte.
Je baby ziet er nog niet echt uit zoals hij er straks bij de geboorte uitziet. Het hoofdje is naar verhouding nog erg groot, ongeveer net zo groot als het lijf.Er is ook een geraamte, dat helemaal uit kraakbeen bestaat.De oogleden zijn klaar en bedekken het hele oog.
Dertig minuten na hun geboorte kunnen baby's al gezichtspatronen zien. Vanaf 6 weken herkennen ze het gezicht van hun moeder door te kijken naar de verhouding tussen haar ogen, neus en mond. Vanaf 2 maanden kijken baby's het liefst naar gezichten.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
Een makkelijke baby heeft soms extra aandacht en contact nodig. Een baby die snel van slag is en moeilijk went aan nieuwe situaties heeft regelmaat nodig. Je baby weet dan beter wat er komt en kan zich voorbereiden. Een afwachtend kind moet zich niet overvallen voelen.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.
Landurige stress is naast super vervelend voor jezelf ook nadelig voor de ontwikkeling van je baby in de baarmoeder: verhoogd risico op slechte groei van de baby in de baarmoeder. Doordat er minder zuurstof en voedingstoffen naar de baarmoeder gaan kan je baby minder goed groeien.
Een baby in de buik kan zelfs schrikken van plotselinge harde geluiden, zoals het dichtslaan van een deur. Misschien heb je wel eens zo'n schrikbeweging in je buik gevoeld, na een harde knal. Ruiken: het reukvermogen van een baby ontwikkelt zich al vroeg tijdens de zwangerschap.